Nusikalstamos grupuotės padaro mažiau nusikaltimų

Klaipėdos apygardos prokuratūros 2005-jų metų veikos ataskaitoje išsamiai išnagrinėtos praėjusių metų nusikalstamumo tendencijos, prokuratūros darbo rezultatai, numatytos gairės ateičiai. Apie tai kalbamės su Klaipėdos apygardos vyriausiuoju prokuroru Ignu Lauciumi.

Praėjusiais metais nusikalstamumas sumažėjo visoje Respublikoje, ne išimtis ir Klaipėdos apygardos teritorija. Pernai čia užregistruotos 12 848 nuskalstamos veikos, t.y. 377 veikomis mažiau, nei 2004 m.

Pats faktas, kad nusikaltimų apygardoje mažėja, yra, be abejo, sveikintinas reiškinys. Tačiau šios mažėjimo tendencijos – labai nevienodos atskiruose rajonuose. Štai mūsų kaimyniniuose Kretingos ir Klaipėdos rajonuose jos yra akivaizdžios (čia nusikaltimų atitinkamai sumažėjo 17 ir 13 proc.,) tačiau nusikalstamumas ženkliai išaugo Plungės ir Šilalės rajonuose (atitinkamai 27 ir 22 proc.).

Džiugu, kad nusikaltimų nuolat mažėja didžiausiame regiono mieste – Klaipėdoje (8 proc.) bei tai, kad jau kelinti metai iš eilės mažėja kai kurių rūšių nusikaltimų, pavyzdžiui, vagysčių skaičius. Tarp šio pobūdžio nusikaltimų norėčiau išskirti net 37 proc. sumažėjusias autotransporto vagystes.

Mažiau padaryta plėšimų, tyčinių sunkių sveikatos sutrikdymų. Be to, mažiau nusikaltimų padarė nepilnamečiai – tai jau tikrai džiuginantis faktas. Bet šiek tiek daugiau užfiksuota turto prievartavimo atvejų, toliau plinta narkomanija ir šio pobūdžio nusikaltimai.

Neramina ir tai, jog pernai Klaipėdos apygardos teritorijoje įvykdyti 84 nužudymai, o tai yra net 21 žmogžudyste daugiau nei per 2004-uosius metus.

Beje, nusikaltimų atskleidimo rodikliai mūsų apygardoje yra gana aukšti ir lenkia vidutinius Respublikos rodiklius – Klaipėdos apygardoje atskleista beveik 46 proc. visų nusikaltimų, o kai kuriuose rajonuose šis skaičius- itin įspūdingas. Pavyzdžiui, Skuodo rajone išaiškinta net 67 proc. visų nusikaltimų, Šilalės r. – 54 proc., Plungės – 49 proc.

Praėjusiais metais nė vienos žmogžudystės neįvykdė su organizuotu nusikalstamumu siejamų grupuočių nariai.

Taip, tai ypač džiuginantis faktas. Kaip ir tendencija, jog organizuotų nusikaltėlių gaujų nusikaltimai nebėra tokie brutalūs, kaip prieš dešimtmetį. Ir didelių nusikaltėlių grupuočių nebeliko. Šiuo metu pagal operatyvinių tarnybų duomenis Klaipėdos apygardos teritorijoje veikia 11 organizuotų nusikalstamų grupuočių, iš kurių 4 – Klaipėdos mieste, 2 – Palangoje, 2 – Šilutės mieste ir rajone, 3 – Tauragės mieste ir rajone.

2005 m. už prekybą narkotinėmis medžiagomis, turto prievartavimus, neteisėtą laisvės atėmimą, disponavimą šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis ir sprogmenimis patraukti baudžiamojon atsakomybėn trijų nusikalstamų grupuočių nariai, tarp jų ir grupuočių lyderiai bei jų bendrininkai Klaipėdoje ir Šilutėje.

Teismui perduota 10 šių grupuočių narių, 13 asmenų pareikšti įtarimai dėl minėtų nusikaltimų padarymo.

Tačiau norėčiau pažymėti kitą dalyką – prasiplėtusi naujų Europos Sąjungos valstybių erdvė sukūrė naujas sąlygas ir kelius plisti tarptautiniam organizuotam nusikalstamumui. Daugelyje šių nusikaltimų dalyvauja, kaip nebūtų liūdna, ir mūsų Respublikos piliečiai.

Gaunami pranešimai apie klaipėdiečius, padariusius nusikaltimus užsienyje. Štai Norvegijoje už neteisėtą disponavimą narkotinėmis medžiagomis sulaikytas Romas Šimkus, Klaipėdoje ieškomas plėšimais, neteisėtu laisvės atėmimu įtariamas Aurimas Norvydas šiuo metu atlikinėja bausmę Ispanijoje; Didžiojoje Britanijoje sulaikytas Vygandas Dikmonas nebuvo nustojęs užsiimti nusikalstama veika – narkotikų platinimu, net ir žinodamas, kad yra ieškomas.

Kovai su narkotikų prekeiviais mūsų pareigūnai skiria didelį dėmesį, tačiau, kaip jau minėjau, Lietuvoje, kaip ir kitose pasaulio valstybėse, šios veikos įgauna vis didesnį mastą.

Kita vertus, išsiplėtusi Europos Sąjungos erdvė leidžia greičiau ir operatyviau spręsti nusikaltusių asmenų perdavimo tai valstybei, kurioje buvo padarytas nusikaltimas, klausimus. Neseniai mūsų pareigūnai, vykdydami savo kolegų iš Didžiosios Britanijos prašymą, pagal ten išduotą Europos arešto orderį Klaipėdoje suėmė Anglijoje sunkiais finansiniais nusikaltimais įtariamą solidaus amžiaus klaipėdietį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.