Netvarka gali įvaryti depresiją

Savuose namuose kiekvienas kampas turi simbolinę reikšmę – tarsi savo aurą, darančią įtaką ne tik mūsų savijautai, bet ir psichikai, o sykiu ir sveikatai, nuotaikai, darbų sėkmei.

Kasdien po darbo skubame namo vildamiesi, jei ne skaniai pavalgyti, tai bent gerai pailsėti. Tačiau tokios viltys išsipildo ne visada. Ar namai yra ramybės ir palaimos prieplauka, priklauso tik nuo to, kokia juose vyrauja tvarka.

Jei mes įpratę gyventi tvarkingoje aplinkoje, apsilankę kieno nors sujauktuose, nešvariuose namuose, pajuntame diskomfortą, stengiamės kuo greičiau iš ten išeiti, vengiame daugiau užsukti. Stebimės, kaip žmonės gali gyventi tokioje netvarkoje? Ar jiems tuose namuose gera?

Beje, esama nemažai ir tokių būstų, kuriuose vyrauja chaosas, tačiau jų netvarkingais nepavadinsi. Juose yra tokių „slaptų” kampų, kur telpa viskas ir kur retai užklysta svetima akis.

Virtuvė

Daugelyje šeimų virtuvė vadinama „namų širdimi”. Jei joje pakanka erdvės, čia po dienos darbų susirinkusi šeima ne tik valgo. Namiškiai dalijasi naujienomis, įspūdžiais, aptaria šeimos reikalus. Tokioje virtuvėje, sakoma, susiliečia visų auros, pajuntamas šeimos narių artumas. Drauge valgant – sotu ir skanu, nors maistas būtų ir nelabai kokybiškas.

Tačiau įsivaizduokime, jei ta „namų širdis” užgriozdinta visokiais puodais, stiklainiais, nesuvalgytu maistu, priskretusiais indais, kad ne tik prisėsti, bet ir kavos ar arbatos puodelio nėra kur pasidėti. Žinoma, šeima įpranta prie tokios netvarkos, nes, matyt, prie tokios aplinkos nuo vaikystės yra įpratusi pati šeimininkė, augdama tėvų namuose.

Tokioje virtuvėje šeimos nariai dažniausiai stačiomis praryja maistą, nejaučia nei jo skonio, nei pasitenkinimo. Tačiau toks valgymas ir pagaliau toks rytmetys neteikia žmonėms nei fizinių, nei dvasinių jėgų.

Apie paskubomis praryto maisto žalingą poveikį įspėja medikai.

Tvarkinga virtuvė mus traukia prisėsti, atsipalaiduoti. O juk šito mums reikia nė kiek ne mažiau nei skanaus maisto.

Svetainė

Šioje namų erdvėje ne tik renkasi šeima, bet užeina ir draugai, svečiai.

Darnioje šeimoje svetainėje visiems turi pakakti vietos. Tačiau galima įsivaizduoti, kaip buvimą svetainėje apsunkina netvarka, ypač jei ji ne laikina, atsitiktinė, o „tradicinė”: išmėtyti daiktai, drabužiai, kurių rytą visi skubėdami ir nervindamiesi ieškos, neapgalvotai sustatyti baldai.

Juk namų tvarka, jaukumas žmogų ne tik gerai nuteikia, bet ir jį auklėja! Ko motina gali tikėtis iš užaugusių savo vaikų, jei ji visą gyvenimą tik rinko ir dėliojo į vietas jų išmėtytus drabužius, batus, reikmenis, visai nereikalavo, kad tai nuo mažumės jie darytų patys. Sąmonėje įsitvirtinusius įpročius jie nusineš į savo sukurtas šeimas. O jei antroji sutuoktinių pusė tuo bus nepatenkinta,- nesutarimai garantuoti visam gyvenimui.

Esama ir tokių namų, kuriuose svetainė, kad jos nereikėtų kasdien tvarkyti, skiriama tik svečiams. Tai gal būtų ir gerai, jei šeimos nariai turėtų atskiras darbo vietas. Bet dažniausiai taip nėra. Jei kambarys bus nenaudojamas, o šeima jaus kasdieninį nepatogumą dėl ankštumo, – kam tokia „prabanga” retai užsukančiam svečiui?

Švari namų erdvė turi džiuginti visus čia gyvenančius.

Miegamasis

Tai – ne tik poilsiui skirta patalpa. Miegamasis – vieta žmonių intymiems santykiams, taip pat jų dvasiniam apsivalymui. Kur, jei ne miegamajame, prieš užmigdami mes apmąstome savo gerus ir blogus darbus, santykius su artimaisiais. Todėl ideali tvarka miegamajame būtina.

Jei mus slegia sunkios mintys, esame susierzinę, netvarka miegamajame, į kurį mes einame nusiraminti, sutrikdytą dvasinę būseną dar labiau akcentuoja, nes ji skleidžia neigiamą energiją. Iš tokio miegamojo rytą žmogus išeis ne pailsėjęs, atsipalaidavęs, o dar labiau sudirgęs.

Dar esama šeimininkių, kurios nereikalingiems daiktams skiria vietą miegamojo palovėse, kur jie ir dūli dulkini, tapę paprasta akimi nematomų parazitų veisykla. Į tokį miegamąjį nesinori eiti miegoti švariai nusiprausus. Jau nekalbant apie tai, kad ir lovų patalynė ten retai keičiama.

Koridorius

Jis – tarytum namų arterija. Netvarka jame panaši į spūstį kelyje. Ji trukdo namų atskirų patalpų tarpusavio sąveikai, kaip ir šeimininkų dvasinei harmonijai.

Pasižiūrėkime, ar koridorius pakankamai apšviestas? Ar įėjus nesusidaro įspūdis, kad įlįsta į ankštą, tamsią skylę? Ar patogu žmogui įeiti, ar nesimėto avalynė, ar netrukdo rengtis gausybė kabančių nereikalingų drabužių. Nepamirškime, jog namuose reikalinga ne tik kasdieninė, bet ir sezoninė tvarka.

Jei jaučiate, jog įžengus į savus namus padidėja vidinis irzlumas, pasekite, kur jis prasideda. Gal kaip tik tada, kai įžengiate į savo namų netvarkingą koridorių?

Tualetas

Čia paslepiame – nuplauname pačius nemaloniausius daiktus. Todėl tualete ypač svarbi švara, malonūs kvapai. Jei tualete trūksta tvarkos, – tai nustelbia visų namų harmoniją, nors ir kokie patrauklūs jie būtų.

Jame turi būti tik reikalingi daiktai, o ne tie, kurių nebuvo kur padėti. Tvarka ir švara bus tada, kai kiekvienas šeimos narys bus įpratęs jame higieniškai, tvarkingai elgtis.

Nors, beje, kvapams pralaidžiuose butuose pasitaiko nemalonumų ir dėl kaimynų nehigieniškumo. Kartais girdime: tvarkinga šeima kankinasi dėl nemalonaus kvapo tualete, nors jį labai prižiūri. Pasirodo, apačioje gyvenantys kaimynai taupo vandenį, stengiasi kuo mažiau spaudyti bakelio svirtelę.

Garažas

Automobilis dažnai žmonėms tampa ta erdve, kurioje galima pasijusti laisviems ir nepriklausomiems. Tačiau tokie jausmai išgaruos, jei garaže kiekvieną kartą reikės ropštis per krūvas senų padangų, kuistis tarp išmėtytų, dulkėse paskendusių įrankių.

Ką jau kalbėti apie garažą, kuris po buto remonto pavirsta atlikusių daiktų sandėliu! Vis gailima juos išmesti ar kam nors padovanoti, nes kažkada pinigas mokėtas.

Taigi, „kažkada”! O nuotaika dėl jų genda šiandien.

Patikrinkime savo namų erdves ir tvarkykime jas nuolat, apžiūrėdami visus kampus. Įsitikinsime, jog kiekvieną kartą atsiras nereikalingų daiktų, kurių atsisakius, apsišvarinus namuose atsivers naujos erdvės, suteikiančios jose gyvenantiems žmonėms komforto pojūtį, kurio ypač pasigendame savo namuose artėjant pavasariui, bundant gamtai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.