Šeimą sukūrę žmonės atrodo jaunesni

Jeigu esate sėkmingai sukūrę šeimą, užimate aukštą socialinę padėtį ir turite daugiau nei keturis vaikus, – sveikiname. Jūs turėtumėte atrodyti septyneriais metais jaunesnis, nei iš tiesų esate.

Taip teigia Danijos mokslininkų grupė, išstudijavusi, kaip skirtingi negenetiniai faktoriai veikia žmogaus išorę.

Santuoka – svarbu

Tyrėjai studijavo, kaip gyvenimo stilius, medicininė istorija ir dieta veikia moters ir vyro išvaizdą. Jie nustatė, kas padeda atrodyti net septyneriais metais jauniau.

Pasak danų mokslininkų, laiminga santuoka gali atnešti ypatingos naudos moterims. Kai laimingai ištekėjusios moterys pasiekia vidutinį amžių, jos atrodo beveik dvejais metais jauniau.

Laimingai vedę vyrai atrodo metais jaunesni.

Jeigu santuokoje gimsta keli vaikai, tėčiai atrodo metais jaunesni. Tačiau moterų išvaizdos motinystė ypatingai neveikia, galbūt todėl, kad joms tenka didesnė atsakomybė už vaikus.

Tiek vyrai, tiek moterys, užimantys aukštesnę socialinę padėtį, gali atrodyti net ketveriais metais jaunesni, nei yra iš tiesų.

„Mūsų studija parodė, kad aukštas socialinis statusas, mažesnis depresijos lygis ir santuoka yra susiję su jaunesne išvaizda, bet skirtingų lyčių atstovus šie faktoriai veikia nevienodai”, – sakė tyrimams vadovavusi Pietų Danijos instituto profesorė Karė Kristensen.

Tyrė dvynius

Idant atliktų studiją, kuri buvo išspausdinta žurnale „Age and Ageing”, tyrėjai grupei slaugytojų parodė 1826 identiškų ir neidentiškų dvynių nufotografuotus portretus ir paprašė atspėti jų amžių. Iš tiesų visi dvyniai buvo sulaukę septyniasdešimties metų.

Vėliau mokslininkai palygino, kaip amžiaus įvertinimo vidurkis susijęs su tokiais faktoriais, kaip vedybinis statusas, tėvystė, užimama socialinė padėtis ir pasirinktas gyvenimo stilius.

Tyrėjai padarė išvadą, kad jaunatviška išvaizda yra geros sveikatos rodiklis, o tarp seniau atrodančių žmonių yra didesnis mirtingumas.

Sendina depresija

Piktnaudžiavimas alkoholiu abiejų lyčių atstovus pasendina metais. Be to, senesni atrodo sergantieji chroniška astma, diabetu ir reguliariai vartojantys skausmą malšinančius vaistus.

Tos moterys, kurios per dažnai kaitinasi saulėje, atrodo vyresnės metais ir 3 mėnesiais, o kenčiančios nuo depresijos – 3 metais ir 9 mėnesiais. Depresijos kamuojami vyrai atrodo vyresni 2 metais ir 4 mėnesiais.

Stebina tai, kad vyrai, kurie 20 metų per dieną surūko po dvidešimt cigarečių, atrodo tik metais vyresni nei iš tiesų, o moterys – tik pusmečiu.

Antsvoris jaunina

Priešingai paplitusiai nuomonei, sykiu su amžiumi didėjantis svoris padeda atrodyti jauniau.

Vyrai, kurių kūno masės indeksas yra dviem balais didesnis negu normalus, atrodo metais jauniau. Moterys tokio pat efekto pasiektų, jeigu jų kūno masės indeksas būtų septyniais balais didesnis už normalų.

Šie atradimai papildė ankstesnių studijų metu išvestą teoriją, kad apie 40 procentų žmogaus išvaizdos nulemia ne genetiniai faktoriai.

Skirtingų faktorių kombinacija gali paaiškinti, kodėl kai kurie žmonės, sulaukę vidutinio amžiaus, atrodo jaunesni už savo bendraamžius.

Studijų išvados rodo, kad ištekėjusi moteris, kuri užima aukštesnę socialinę padėtį ir nėra linkusi dažnai kaitintis, gali atrodyti septyneriais metais jaunesnė už netekėjusią, žemą socialinę padėtį užimančią ir per dažnai besikaitinančią pavojinguose saulės spinduliuose bendraamžę.

Pagal užsienio spaudą parengė

Giedrė Balčiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.