Pasaulis – prieš rūkymą viešose vietose

Dvi savaites Ženevoje (Šveicarija) trukusioje Pirmojoje Pasaulio sveikatos organizacijos šalių narių konferencijoje, skirtoje Tabako kontrolės pagrindų konvencijos įgyvendinimo aktualijoms, šalys, atstovaujančios 74 proc. planetos populiacijos, suvienijo pastangas kovoje su tabako epidemijos plitimu. Lietuvai atstovavo Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos skyriaus vyriausioji specialistė Gelena Krivielienė.

Pirmoje Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) šalių narių konferencijoje dalyvavę daugiau nei 110 pasaulio šalių atstovai – politikai, mokslininkai, visuomeninių organizacijų lyderiai – dalinosi patirtimi, įgyta įgyvendinant PSO Tabako kontrolės pagrindų konvenciją. Šis 1996 m. inicijuotas ir nuo 2005 m. vasario 27 dienos pasaulyje įsigaliojęs tarptautinis dokumentas skirtas apsaugoti dabartinę bei būsimąsias kartas nuo kenksmingų tabako vartojimo ir priverstinio kvėpavimo tabako dūmais sukeltų sveikatos, socialinių, aplinkos ir ekonominių pasekmių.

Pasak PSO generalinio direktoriaus Dr. Lee Jong-wook, Tabako kontrolės pagrindų konvencija – tai ne tik istorinis dokumentas, keičiantis pasaulio požiūrį į rūkymo keliamus pavojus sveikatai, tai – visuomenę vienijanti iniciatyva, kurios sėkmingas įgyvendinimas padės išsaugoti apie 200 mln. gyvybių iki 2050 metų. „Ši konferencija neabejotinai įeis į pasaulio sveikatos istoriją, nes jos dalyviai – žmonės, keičiantys ateitį, – pabrėžė Lee Jong-wook. – Tabako vartojimas iki šiol pirmauja mirčių priežasčių sąraše. Mūsų tikslas – sustiprinti XXI amžiaus žmonių budrumą, sumažinti tabako pramonės įtaką ir atimti iš tabako epidemijos teisę griauti žmonių likimus.”

Konferencijoje pažymėta, kad šiuo metu iš 192 PSO šalių narių šią konvenciją yra pasirašiusios 168 šalys, o net 124-ose ji yra ratifikuota. Praėjus metams nuo Konvencijos įsigaliojimo, pirmą kartą pasaulio mastu buvo apibendrinta skirtinga įvairių šalių patirtis tabako kontrolės srityje.

Konferencijoje dalyvavusios Sveikatos apsaugos ministerijos specialistės Gelenos Krivelienės teigimu, didelis dėmesys konferencijos metu buvo skirtas Tabako kontrolės konvencijos straipsniui, kuriuo skatinama patvirtinti ir įgyvendinti reikiamas įstatymines, vykdomąsias, administracines bei kitokias priemones, numatančias apsaugą nuo priverstinio kvėpavimo tabako dūmais patalpose esančiose darbo vietose, viešajame transporte, viešojo maitinimo įstaigose ir kitose viešosiose vietose.

Konferencijoje paskelbta, kad visiškas draudimas rūkyti viešojo maitinimo įstaigose galioja 5 pasaulio šalyse – Airijoje, Norvegijoje, Italijoje, Naujoje Zelandijoje, Butane ir Urugvajuje, 11 Amerikos valstijoje, 9 Kanados provincijose, 7 Australijos valstijose ir teritorijose, o taip pat Škotijoje ir Bermuduose. Šį sąrašą galima būtų papildyti šalimis, uždraudusiomis rūkyti patalpose, kur teikiamas maistas – Malta, Švedija, Suomija, Estija.

„Baigiantis konferencijai buvo patikslinta, kad prie šio sąrašo prisijungė ir Didžioji Britanija, kurios Parlamentas šiomis dienomis taip pat pritarė draudimui rūkyti baruose, kavinėse ir restoranuose, – teigė G. Krivelienė.

Antroji tokio lygio konferencija planuojama 2007 metų vasario mėnesį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.