Ažiotažas dėl druskos

Rusai, baimindamiesi, kad ukrainiečiai jiems atkeršys už padidintą dujų kainą, nušlavė prekystalius

Įtampa Maskvos ir Kijevo santykiuose padarė savo – kai kuriuose Rusijos regionuose parduotuvėse neliko druskos, vėliau – cukraus ir miltų. Druska kai kur pabrango iki dvidešimt kartų. Rusams tenka prisiminti sovietmetį, kai katastrofiškai stigo būtiniausių maisto produktų.

Valdininkas leptelėjo

Labai galimas dalykas, kad druska buvo pradėta karštligiškai pirkti po to, kai vienas Tulos srities valdininkas per vietinę televiziją leptelėjo, jog Ukraina gali nustoti tiekti druską Rusijai, keršydama jai už tai, kad ji smarkiai padidino dujų kainą.

Ukraina, tiekianti Rusijai 40 proc. jai reikalingos druskos, jokių grėsmingų pareiškimų nepaskelbė, nors Rusija prieš tai uždraudė Ukrainai importuoti mėsą ir pieno produktus. Gandai, kad druskos nebus, rusams sukėlė slogius sovietmečio prisiminimus, kai prie maisto produktų parduotuvių rikiuodavosi ilgiausios eilės.

Tulos miesto administracijos Verslo ir rinkos reguliavimo departamento direktorius Sergejus Kuznecovas britų laikraščio „The Times” korespondentui Džeremiui Peidžui sakė, kad dauguma panikai pasidavusių žmonių – pagyvenę žmonės. „Šie mūsų žmonės dar atsimena karo metus, kai druska buvo didžiausias deficitas. Ažiotažas toks, kad mūsų departamente per dienas skamba telefonai. Dirbti tiesiog neįmanoma, kai kuriuos telefonus teko išjungti”, – sakė valdininkas.

Tulos srities prokuratūra pradėjo ieškoti panikos kaltininkų; prokurorai mano, kad ažiotažą sukėlė ne minėtas valdininkas, o prekybininkai, sumanę pasinaudoti žmonių baime dėl rytdienos.

Kova su spekuliantais

Radijo stotis „Svoboda” pranešė, kad kurį laiką Voroneže dar buvo pakankamai druskos. Bet į šį miestą plūstelėjo verslininkai iš Lipecko, Tulos, Oriolo ir Tambovo. Jie pradėjo druską masiškai supirkti. Kaina neįtikėtinai padidėjo. Iki panikos viena pakuotė kainavo 4 rublius, kilus ažiotažui kaina šoktelėjo dešimt, kitur – dvidešimt kartų.

Vietos valdžia tokius verslininkus išvadino spekuliantais ir prieš juos pasiuntė miliciją. Tada druska visai dingo. Tuomet gyventojai puolė pirkti cukrų, miltus ir degtukus.

Gandai garso greičiu apie druskos deficitą ritasi per visą Rusiją, panikos bangos pasiekė Sibirą, pažymi interneto svetainė „Rosbalt.ru”. „Pagyvenę žmonės sako: jeigu dingo druska, greitai bus karas”, – primena rusų nuostatas svetainė.

Ji nurodo, kad kai kuriuose Rusijos miestų restoranuose nuo stalo dingo druskinės. Jos atnešamos tik klientams pareikalavus.

Panika atsirito į sostinę

Praėjusią savaitę panika persimetė į kitus regionus, o savaitgalį pasiekė Maskvą, nors valdžios atstovai žmones tikino, kad sandėliuose druskos yra pakankamai. Savaitgalį Maskvos parduotuvėse jau buvo likusi tik gerokai brangesnė druska, atvežta iš Europos Sąjungos valstybių.

„Kaip man pranešė, Maskvos srityje druskos atsargų sukaupta pakankamai, bet kažkodėl daugumoje parduotuvių jos nėra. Deficitas daromas dirbtinai, kažkas iš to nori smarkiai pasipelnyti”, – „Rosbalt.ru” korespondentui piktinosi Maskvos srities gubernatorius Borisas Gromovas.

Jokie visuomenės raminimai rezultato nedavė. „Nieko čia nepadarysi, ažiotažo pradžioje mano uošvė nubėgo į parduotuvę ir nusipirko net penkiolika kilogramų druskos. Pagyvenusius žmones sunku įtikinti, kad tos druskos bus užtektinai, jie gyveno nuolatinio deficito sąlygomis”, – dėstė mintis Vladislavas Surkovas, vienas artimiausių prezidento Vladimiro Putino padėjėjų.

Rusijos televizijos federaliniai kanalai parodė žmones, įvairių miestų parduotuvėse stovinčius ilgose eilėse, kad galėtų nusipirkti druskos. Lentelės su užrašu „Druska baigėsi” pasirodė ant Belgorodo, Kursko, Tambovo, daugelio kitų miestų parduotuvių durų, pranešė agentūra Interfax.

Eksporto apimtis padvigubinta

Ukrainos agrarinės politikos ministerija BBC korespondentui pranešė, kad per pastarąsias kelias dienas druskos eksportas į Rusiją buvo padidintas dvigubai. Ukraina į Rusiją kasmet išgabena beveik du milijonus tonų druskos.

Susivienijimo „Artemsol”, Ukrainoje gaminančio daugiausiai druskos, direktorius Aleksandras Zaturanovas britų žurnalistui pranešė, kad jo kompanija tiekimą Rusijai padidino du kartus. „Siunčiame tiek druskos, kad visiems rusams užtektų. Bet kur jie ją deda? Ką rusai su ta druska daro? Žinoma, gerai, kai parduodi daugiau, bet toks chaosas džiaugsmo nekelia”, – sako kompanijos vadovas.

„Druskos karštligė” kilo netrukus po to, kai kelias savaites Rusijoje siautėjo degtinės krizė. Dėl biurokratų kaltės teko laikinai uždaryti beveik visas įmones, gaminančias degtinę. Mat vyriausybė nuo sausio 1 dienos įvedė naujo pavyzdžio akcizo ženklus, kurie degtindariams buvo pateikti tik vasario pradžioje. Tada degtinės atsargos jau buvo pasibaigusios.

Rusiją šiemet gali pradėti kamuoti daugelio maisto produktų deficitas, mat dėl didelių šalčių žuvo beveik 30 proc. žiemkenčių, nurodo „Interfax”.

Valstybė agresyviai kišasi

Laikraščio „Rossijskaja gazeta” ekonomikos apžvalgininkas Jevgenijus Arsiuchinas radijo stoties „Svoboda” specialioje laidoje, skirtoje druskos ažiotažui, pažymėjo, kad dabar atpirkimo ožiu mėginama paversti vieną valdininką, neva sukėlusį paniką.

Tačiau, anot apžvalgininko, ažiotažo priežastys – kur kas gilesnės. „Atėjo laikas brangiai mokėti už tai, kad valstybė pernelyg agresyviai kišasi į ekonomiką. Valstybė be paliovos griebiasi draudimų įvežti vienokias ar kitokias prekes. Kai uždraudė įvežti žuvis iš Norvegijos, daržoves – iš Nyderlandų, mandarinus – iš Gruzijos, rinka dar atlaikė. Bet taip ilgai tęstis negalėjo. Todėl ir kilo druskos krizė. O kai kurie rinkos žaidėjai nusprendė iš tų draudimų pasipelnyti”, – sakė J.Arsiuchinas.

Jis teigė, kad draudimas įvežti iš Ukrainos mėsą ir pieno produktus buvo priimtas dėl politinių, o ne dėl kokių nors kitokių priežasčių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.