Jūrininkai turės „kietą” konvenciją

Šiandien Šveicarijoje, Ženevoje, pasaulio šalių vyriausybių, profsąjungų, laivų savininkų organizacijų atstovai balsavimu turėtų patvirtinti naują jūrinę Tarptautinės darbo organizacijos (TDO) konvenciją.

Rytoj bus jau trys savaitės, kai Lietuvos jūrininkų sąjungos pirmininkas Petras Bekėža posėdžiauja Ženevoje dėl šios konvencijos priėmimo. Kartu su juo Lietuvos laivų savininkų asociacijai Šveicarijoje atstovauja jos vykdantysis direktorius Gintautas Kutka. Praėjusį antradienį susisiekus telefonu, G. Kutka patvirtino „Vakarų ekspresui”, kad iš esmės konvencijos tekstui jau pritarė visos šalys, kad ji turėtų būti patvirtinta vasario 23 dieną, tačiau nenorėjo užbėgti įvykiams už akių. Pasak jo, pastarosiomis dienomis vyksta tik politinės diskusijos.

Vasario 20 d. Tarptautinės transporto darbuotojų federacijos (ITF) inspektorius Lietuvoje Andrejus Černovas gavo iš ITF būstinės Londone pranešimą, kad konvencijos teksto projektas jau suderintas, kad priimtas sprendimas jį tvirtinti.

A. Černovo teigimu, apie tokios konvencijos, kuri reglamentuotų visus jūrininkų darbo santykius, kuri būtų naudinga tiek jiems, tiek darbdaviams, priėmimo būtinumą pradėta kalbėti dar 2001 metais. Ją rengiant buvo atliktas didžiulis darbas. Lietuvos jūrininkų pirmininkas P. Bekėža dėl šios konvencijos į Ženevą vyko kelis kartus.

Naujojoje jūrinėje konvencijoje bus koncentruotai išdėstyta viskas, ką reglamentuoja 60 Tarptautinės darbo organizacijos (angliškai – ILO) konvencijų. Tai trišalė konvencija, kurioje atsispindi darbdavių, profsąjungų ir šalių vyriausybių interesai. Ji turėtų palengvinti darbo sąlygas 1,2 mln. pasaulio jūrininkų.

TDO generalinis direktorius Juan Somavia mano, kad naujoji konvencija bus efektyvi šiuolaikinė priemonė pasaulio globalizacijos procese. Jos dėka bus sudaryta geresnė jūrininkų ir laivų savininkų apsauga. Ji bus puikus šalių vyriausybių instrumentas.

Beje, Ženevoje laivų savininkų ir profsąjungų atstovai turi susitarti ir dėl TDO reikalaujamo mokėti minimalaus atlyginimo kvalifikuotam jūreiviui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

2 atsiliepimai į "Jūrininkai turės „kietą” konvenciją"

  1. mazvydas

    😀 😉 😛 🙁 😥 noriu mergu

  2. mazvydas

    👿 nuo15iki 17

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.