Kaip padėti organizmui kovoti su peršalimu

Kokius gėrimus gerti, ką valgyti peršalus, norint greičiau pasveikti? Pataria dietologė Julija Moskvičeva.

Nedidelė temperatūra, ašarojančios akys, sloga, kosulys… Žinoma, tai peršalimas, kitaip tariant, virusinė infekcija. Jei jums diagnozuotas šis negalavimas, be skirtų tablečių ir mikstūrų pasinaudokite dar viena efektyvia gydomąja priemone – specialia dieta. Ji padės greičiau įveikti peršalimą ir išvengti komplikacijų. Laikytis dietos reikia pirmąsias tris ligos dienas. Šiuo metu virusinė infekcija labai aktyvi, ir tinkamas mitybos racionas puikiai palaikys jūsų organizmo jėgas.

Į meniu pirmiausia turi būti įtraukti gėrimai. Jie pašalina toksinus, kurie atsiranda organizmui kovojant su virusais.

Sergant per dieną reikia išgerti 2-3 litrus skysčių. Todėl šalia lovos laikykite kupiną ąsotėlį. Gėrimas turi būti skanus, žadinti apetitą, tuomet nereikės jo gerti per prievartą.

Peršalusiems naudingi yra parūgštinti gėrimai. Tai gali būti nestipri arbata su citrina. Arba paprastas vanduo, į kurį įspausta citrinų arba apelsinų sulčių. Bet bruknių ir spanguolių morsų niekas nepralenks – juose yra ypatingos antibakterinės rūgšties.

Įvairovės dėlei kartkartėmis galima pasilepinti fabrikinės gamybos sultimis – tiks greipfrutų, apelsinų. Jei burnos gleivinė sudirgusi, peršalimas pasireiškia stomatitu, citrusinius gėrimus keisti obuolių, persikų. Jei kosite – pagaminkite šarminio gėrimo. Senas išbandytas būdas – karštas pienas su boržomiu ar kitu mineraliniu vandeniu. Šis gėrimas skystina gleives ir padeda joms pasišalinti iš organizmo. O štai stiprios arbatos ir kavos verčiau atsisakyti. Šie gėrimai be reikalo apkraus širdį ir dehidratuos organizmą.

Kaip teisingai gaminti gydomuosius gėrimus? Svarbiausia taisyklė: švieži vaisiai bei uogos ir karštymas nesuderinami. Mat vitaminas C, kurio gausu citrusiniuose vaisiuose, bruknėse, spanguolėse, aukštoje temperatūroje suyra. O išsaugoti jį labai svarbu – juk šis vitaminas padeda imuninei sistemai kovoti su peršalimu.

Dėl to citrinos griežinėlio dėti į labai karštą arbatą nereikia. Geriau palaukti, kol gėrimas kiek atauš. Šviežias apelsinų ar citrinų sultis įspausti taip pat į šiltą – ne karštą – vandenį. Apelsinų sultis galima skiesti su vandeniu santykiu 1:2. O citrinų sulčių pakanka šaukštelio į stiklinę vandens. Fabrikines sultis, kuriose būna daug cukraus, kad nebūtų pernelyg saldžios ir kaloringos, skiesti vandeniu lygiomis dalimis.

Bruknių ar spanguolių morsą gaminame taip. Ištriname uogas su cukrum. Imame tris dalis uogų ir vieną dalį cukraus. Du šaukštus šio mišinio praskiedžiame 0,5 litro šilto vandens. Sveikatos gėrimas paruoštas.

Pirmą ligos dieną galima visai nevalgyti, užteks gerti. Bet sergant virškinimo trakto ligomis – kaip gastritu, pankreatitu – reikia valgyti kas 2-3 valandas. Geriausiai tam tiks neriebūs jogurtai, kepti vaisiai.

Antrą trečią dieną, kai pasijaučiate geriau ir prabunda apetitas, valgykite lengvai pasisavinamą maistą. Netiks kepti, aštrūs, marinuoti, rūkyti produktai. Juk nenorime, kad organizmas, kovojantis su virusais, daug jėgų skirtų maistui virškinti. Racioną turi sudaryti baltyminis maistas. Baltymai būtini viruso pakenktoms ląstelėms atgaivinti. Lenviausiai baltymai pasisavinami iš rūgščių pieno produktų. Neriebią mėsą ir žuvį – vištieną, jautieną, menkę, ešerius – taip pat drąsiai įtraukite į meniu. Tik žuvis ir mėsa turi būti virta ar apkepta. Nepakenks košės – grikių su pienu, avižų.

Naudingos lengvos daržovių sriubos. Duona kad nebūtų šviežia – geriau kiek apskrudinta, šviežia sunkiai virškinama. Racioną galima paįvairinti raugintu agurku, kopūstais, obuoliu.

Jei peršalimas komplikavosi ir gydytojas išrašė antibiotikų, kokia bebūtų savijauta – valgyti reikia. Juk antibiotikai vartojami griežtai prieš valgį arba po jo. Tai labai stiprūs preparatai, ir jų poveikį virškinimo traktui sušvelniname maistu.

Jei komplikacijos itin pablogina savijautą, apsiribokite rūgščiais pieno produktais ir virtomis ar troškintomis daržovėmis. Kol gydotės antibiotikais, kasdien ant stalo turi būti pieno produktų, praturtintų bifidokultūromis. Antibiotikai žudikiškai veikia skrandžio gleivinę, užmuša naudingą žarnyno florą. O bifidoproduktai padeda šią problemą įveikti. Baigę antibiotikų kursą, dar kelias savaites neatsisakyti šių pieno produktų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.