NBA vadovams – apdovanojimai, šarvai ir istorijos pamoka

Krepšinį išrado lietuviai

Krepšinį išrado ne kanadietis Jamesas Naismithas, bet senovės lietuviai. Taip NBA Visų žvaigždžių savaitgalio metu Hiustone pokštavo Lietuvos krepšinio šventės rengėjai.

Mūsų šalies ambasada JAV bei Lietuvos krepšinio rėmimo fondas užvakar originaliai padėkojo NBA vadovams Davidui Sternui ir Kim Bohuny už ilgametį bendradarbiavimą ir mūsų šalies vardo garsinimą pasaulyje.

„Hilton Americas” viešbučio antrajame aukšte skambėjo senovės lietuvių instrumentas skrabalai, dainininkai Žilvinas Žvagulis ir Irena Starošaitė traukė „Ant kalno mūrai”, o NBA komisarui D.Sternui buvo įteikti senovės karžygių šarvai iš grandžių.

„Taip ir žinojau, kad nevertėjo pasišaipyti iš Šarūno Marčiulionio svorio”, – juokavo D.Sternas, vaizduodamas, kad vos išlaiko keliolika kilogramų sveriančius šarvus, ant kurių priekio prilipintos raidės „Lithuania”, o ant nugaros – NBA vadovo pavardė ir numeris 1.

Tokią dovaną NBA vadovui įteikė buvęs krepšininkas Š.Marčiulionis ir Lietuvos krepšinio rėmimo fondo direktorius Algimantas Pavilonis po to, kai ekrane virš scenos svečiai pamatė ironišką pasakojimą apie krepšinio atsiradimą.

Šoumenas Algis Ramanauskas vaidino profesorių, kuris vaikštinėjo po Trakų pilį ir su stipriu lietuvišku akcentu angliškai aiškino, kad krepšinis atsirado Lietuvoje, kai karžygiai lavino taiklumą norėdami patrankas užtaisyti sviediniais.

D.Sternas nusikvatojo, kai ekrane pamatė Arvydo Sabonio ir Š.Marčiulionio bei kitų krepšininkų atvaizdus, papuoštus šarvais iš grandžių, kurie pavadinti pirmaisiais krepšinio marškinėliais istorijoje.

Svečias negailėjo pagyrų

„Aistra laisvei ir aistra krepšiniui yra geriausi dalykai, siejantys Lietuvą ir Jungtines Valstijas.

Natūralu, kad šis vakaras vyksta tarp Lietuvos valstybinės šventės Vasario 16-osios ir šešiolikos metų nepriklausomybės nuo Sovietų Sąjungos sukakties”, – Lietuvos ambasadorius JAV Vygaudas Ušackas nuo scenos pasveikino apie šimtą susirinkusių svečių.

NBA komisarui D.Sternui ambasadorius įteikė ordino „Už nuopelnus Lietuvai” Komandoro kryžių, o viceprezidentei tarptautiniams ryšiams K.Bohuny teko ordino „Už nuopelnus Lietuvai” Karininko kryžius.

Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus savo sveikinimą atsiuntė vaizdo kasetėje.

„Man didelė garbė gauti šį apdovanojimą, – kalbėjo D.Sternas, draugystę su Lietuvos krepšinio atstovais užmezgęs 1986 metų Geros valios žaidynėse. – Esu buvęs Vilniuje ir Lietuvos krepšinio šventovėje Kaune, kur Š.Marčiulionis išmoko pirmųjų krepšinio žingsnių.

Ačiū Lietuvai už šešis NBA žaidėjus. Neįtikėtina, kad jie visi yra iš vos tris milijonus gyventojų turinčios šalies”.

Gerai nusiteikęs D.Sternas pranešė, jog vasarą NBA lyga Lietuvoje surengs stovyklą jauniems krepšininkams „Krepšinis be sienų”.

Baigdamas kalbą amerikietis su šypsena lietuviams palinkėjo sėkmės pasaulio čempionate šiemet: „Tikiuosi, kad džiaugsitės sidabro medaliu”.

D.Sternas į šventę irgi atėjo ne tuščiomis rankomis – jis padovanojo NBA Visų žvaigždžių marškinėlius su V.Adamkaus ir V.Ušacko pavardėmis.

Neatsisakė žaisti rinktinėje

Penktadienį per pietus Šarūnas Jasikevičius dar neplanavo aplankyti Lietuvos krepšinio šventės, nes jo tą vakarą laukė geriausių NBA naujokų ir antramečių rungtynės.

„Padaro susitikimą penktą valandą… Betrūko, kad darytų aštuntą, kai vyksta varžybos”, – kalbėjo „Indiana Pacers” įžaidėjas Š.Jasikevičius, prie drabužinės laukdamas treniruotės pradžios.

Tačiau vienintelis Visų žvaigždžių savaitgalio dalyvis iš Lietuvos trumpam pasirodė lietuvių šventėje.

Tamsiu kostiumu, baltais marškiniais pasipuošęs Š.Jasikevičius šypsodamasis sveikinosi su seniai matytu Lietuvos rinktinės treneriu Antanu Sireika.

Šis keliolika minučių šnekučiavosi su krepšininku.

„Šarūnas nepažadėjo žaisti Lietuvos rinktinėje pasaulio čempionate, bet svarbiausia, kad nepasakė „ne”, – pokalbio detales atskleidė A.Sireika.

„Treneri, reikia sulaukti NBA sezono pabaigos ir tada kalbėtis”, – konkretaus atsakymo Š.Jasikevičius nedavė.

Buvęs Lietuvos rinktinės lyderis bendraudamas su vakaro svečiais dalijo autografus ir fotografavosi su visais norinčiaisiais, bet po pusvalandžio paliko salę.

Š.Jasikevičius nuskubėjo į greta viešbučio esančią „Toyota Center” areną, kurioje vyko NBA naujokų mačas su antramečiais.

Naujoko klausinėjo ir klausėsi

Žydrūnas Ilgauskas („Cleveland Cavaliers”), Arvydas Macijauskas („New Orleans/Oklahoma City Hornets”) ir Darius Songaila („Chicago Bulls”) nerado laiko atvažiuoti į Hiustoną ir dalyvauti pirmą kartą surengtoje Lietuvos krepšinio šventėje.

Lino Kleizos („Denver Nuggets”) lėktuvas vėlavo. Todėl šis NBA debiutantas iš oro uosto važiavo tiesiai į krepšinio areną ir suspėjo pamatyti tik paskutines naujokų bei antramečių rungtynių minutes.

Iš NBA lietuvių vienintelis „Cavaliers” puolėjas Martynas Andriuškevičius renginyje išbuvo nuo pradžios iki pabaigos.

R.Kurtinaitis kalbino devyniolikmetį žaisti Lietuvos jaunimo rinktinėje, Š.Marčiulionis klausinėjo, kaip jam sekasi pradėti NBA karjerą.

„Iš vasaros stovyklų pažįstu naujų žaidėjų kitose komandose. Kai paklausiu jų, kaip ten sekasi, suprantu, kad man viskas idealu”, – buvusiam NBA krepšininkui aiškino M.Andriuškevičius, daugiau laiko praleidžiantis ant „Cavaliers” atsarginių suolo nei aikštėje.

Atėjo 231 cm ūgio milžinas

217 cm ūgio M.Andriuškevičius nebuvo aukščiausias žmogus salėje. Vakarėliui įpusėjus atvyko NBA legenda Manute Bolas. Šio sudaniečio ūgis – 231 cm.

„Kai atsistoji šalia, atrodo, kad esi vienodo aukščio kaip jo lazdelė”, – stebėjosi norintieji nusifotografuoti.

44 metų buvęs krepšininkas vaikšto pasiremdamas lazda, bet kantriai pozavo fotoobjektyvams.

Tiktai po keliolikos minučių jis ėmė dairytis: „Kur gi Šarūnas? Per šias nuotraukas net negaliu iki jo nueiti”.

M.Bolas ir Š.Marčiulionis yra buvę komandos draugai. Jie kartu rungtyniavo „Golden State Warriors” klube 1989-1990 metais.

Žvaigždės nepasirodė

Šventėje tikėtasi sulaukti ir vokiečio Dirko Nowitzki, ruso Andrejaus Kirilenkos, kino Yao Ming’o.

Tačiau renginyje nepasirodė nė viena dabartinė NBA žvaigždė.

Tarp garsiausių svečių buvo šįmet NBA pirmaujančios „Detroit Pistons” strategas Flipas Saundersas, „Dallas Mavericks” trenerio asistentas Delas Harrisas, Lietuvos rinktinės trenerio asistentas Donnas Nelsonas, Prancūzijos krepšininkas Antoine’as Rigaudeau, legendinis Maskvos CSKA žaidėjas Sergejus Tarakanovas.

Užsieniečiai pavydėjo

Virš scenos pakabintame ekrane buvo rodomi įspūdingiausi momentai iš Lietuvos krepšinio istorijos.

Svečiai gurkšnojo trijų rūšių vyną ir amerikietišką alų, valgė jūros gėrybių, avienos, daržovių užkandžius.

„Kitų, gerokai turtingesnių šalių atstovai mums pavydėjo, kad maža valstybė Lietuva sugebėjo surengti tokio atgarsio sulaukusį renginį, – džiaugėsi Š.Marčiulionis. – Mūsų krepšinio diena nuskambėjo visoje NBA, o D.Sternas, manau, apdovanojimą ir šarvus tikrai laikys garbingoje vietoje”.

Rita Stankevičiūtė

„Lietuvos ryto” spec. korespondentė, Hiustonas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.