Prevencijos ir reabilitacijos projektams – 880 tūkst. litų

Šiais metais Narkotikų kontrolės departamentas prie LR Vyriausybės narkomanijos prevencijos ir reabilitacijos projektų finansavimui skirs 880 tūkst. litų.

Departamento organizuojamu asmenų, priklausomų nuo psichiką veikiančių medžiagų, psichologinės ir socialinės reabilitacijos projektų konkursu bus siekiama užtikrinti teikiamų paslaugų kokybę. Tuo tarpu narkomanijos prevencijos projektų finansavimo konkurso pagrindinis tikslas yra suaktyvinti tikslinę ir atrankinę prevenciją.

„Lietuvoje kol kas daugiausiai koncentruojamasi į bendrąją prevenciją, kuri paprastai yra taikoma jauno amžiaus žmonių grupėms ir orientuojama į visus šalies gyventojus. Tačiau kol kas turime mažai patirties įgyvendinant prevencijos projektus, kurie būtų orientuoti į „gatvės vaikus”, socialinės rizikos šeimas, eksperimentuojančius narkotikų vartotojus, jaunimą, vartojantį narkotikus pasilinksminimo vietose, ir kitas rizikos grupes. Būtent šioms rizikos grupėms ir bus skiriamas dėmesys Narkotikų kontrolės departamento organizuojamame prevencijos projektų finansavimo atrankos konkurse”, – teigia Narkotikų kontrolės departamento prie LR Vyriausybės direktorė Audronė Astrauskienė.

Atrankinė prevencija skiriama vaikams, kuriems yra padidėjusi rizika pradėti svaigintis psichoaktyviomis medžiagomis. Tai socialiai ir pedagogiškai apleisti vaikai ir vaikai, gyvenantys socialinės rizikos šeimose. Būtent „gatvės vaikai” išlieka viena problemiškiausių grupių tarp vaikų, vartojančių psichiką veikiančias medžiagas – 2000 m. atlikto tyrimo duomenimis, 81 proc. apklaustų ,,gatvės vaikų” buvo vartoję bent vieną narkotiką.

Tikslinė prevencija yra skiriama vaikams ir jauniems žmonėms, vartojantiems psichoaktyvias medžiagas pasilinksminimo metu, savaitgaliais, taip pat narkotikų vartotojams – eksperimentuotojams, kurie pabandė vartoti psichoaktyvias medžiagas vieną ar keletą kartų gyvenime eksperimentavimo tikslais.

A.Astrauskienė atkreipia dėmesį, kad konkursui pateikti prevenciniai projektai pirmą kartą bus vertinami pagal Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro (ENNSC) šalių nustatytus efektyvumo kriterijus. „Dėl šios priežasties projektų teikėjams būtų naudinga susipažinti su geriausių Europos šalyse vykdytų narkomanijos prevencijos projektų pavyzdžiais, kuriuos galima rasti geriausių Europos prevencinių projektų duomenų bazėje, adresu http://eddra.emcdda.eu.int/. Tai ne tik padės rengiant projektą, bet ir pasiūlys naudingų idėjų”, – įsitikinusi Narkotikų kontrolės departamento direktorė. Šiais metais ir Lietuvoje pradės funkcionuoti analogiška šalyje vykdytų prevencinių projektų duomenų bazė.

Konkursams pateiktas projektų paraiškas vertins specialiai suformuota ekspertų komisija, kurią sudarys institucijų ir mokslo įstaigų atstovai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.