Užlipęs ant grėblio pats kotu ir gavo

Nuolat į įvairius skandalus įsipainiojantis miesto tarybos narys socialdemokratas Vytautas Steponas Buterlevičius pretenduoja išgarsėti ir tuo, kad visiškai nesupranta nei įstatymų, nei humoro.

Panevėžietis – kol kas antras šalyje po kolaboranto Rimvydo Tvarijono asmuo, pasiryžęs nubausti žiniasklaidą už jam nepatikusią humoristinę parodiją ir taip atgauti savo prarastą garbę bei orumą.

Televizijos peles perdavė prokurorams

Buvęs Sovietų sąjungos komunistų partijos Kauno padalinio vadovas R.Tvarijonas neseniai ne tik bylinėjosi teisme su kauniečiu žurnalistu dėl jo pavadinimo kolaborantu, bet dar ir kreipėsi į generalinį prokurorą dėl „Dviračio šou” personažų Sūrskio ir Mauzerio.

R.Tvarijonas reikalavo „spręsti baudžiamosios atsakomybės klausimą” šioms televizijos pelėms už jam nepatikusią humoristinę parodiją. Į tai prokurorai reagavo šypsena.

Tik todėl, kad vėliau teismuose buvo įrodyta, kad R.Tvarijonas yra kolaborantas, šis liovėsi persekioti ir Sūrskį su Mauzeriu.

Vadina vulgariu tekstu

V.S.Buterlevičius, matyt, nenori būti vadinamas gėdingu alkoholio mėgėjo ir komunisto vardu. Todėl jis nusprendė, kad „Panevėžio ryte” išspausdinta parodija skyrelyje „Nugirstas pokalbis” žeidžia jo garbę ir orumą. Redakcijai politikas atsiuntė laišką.

Žurnalisto sukurtą „Nugirstą pokalbį” V.S.Buterlevičius vadina vulgariu tekstu ir reikalauja jį paneigti, nes paskleisti duomenys esą neatitinka tikrovės.

„Nugirstame pokalbyje”, kaip parodijuoja autorius Ernestas Rangelis, šnekasi miesto tarybos nariai bendrapartiečiai Ingrida Čirvinskaitė ir V.S.Buterlevičius. Politikė posėdyje bara šalia sėdintį V.S.Buterlevičių, kam jis geria, o šis neva teisinasi, kad kaip buvęs komunistas negali gyventi dvigubo gyvenimo, todėl ir laka visa, kas po ranka papuola.

Ir mažam vaikui čia aišku, kad pokalbis yra išgalvotas, jame per humorą tik išjuokiama herojaus silpnybė alkoholiui bei primenama jo komunistinė praeitis. Kadangi V.S.Buterlevičius sovietmečiu Panevėžyje buvo žinomas komunistas, šio fakto paneigti dienraštis negali.

Negalime paneigti ir to fakto, kad V.S.Buterlevičius – taurelės mėgėjas. Jeigu žurnalistai pareikštų, kad šis politikas yra blaivininkas, apsijuoktų per visą Panevėžį. Redakciją skaitytojai užbadytų pirštais kaip visišką melagę.

Paaiškinti nepanoro

„Panevėžio rytas” bandė pakalbinti V.S.Buterlevičių ir paklausti, kas jį taip įžeidė humoristiniame tekste.

Tačiau pašnekovas iš karto pareiškė įtariąs, kad žurnalistė vėl ketina jį įžeidinėti, todėl nieko nekomentuosiąs.

Į klausimą, gal jis šiuo metu jau tapęs abstinentu, V.S.Buterlevičius irgi neatsakė.

Išėjo tiesiai į kavinę

„Panevėžio rytas” yra rašęs apie girtą V.S.Buterlevičių dar prieš 5 metus, balandžio 23 dienos numeryje.

Egidijaus Miknevičiaus straipsnyje „Skandalingos partijų jungtuvės baigėsi šventine puota” buvo rašoma apie skandalingas LDDP ir socialdemokratų jungtuves Panevėžyje, kai pirmininku išrinktą socialdemokratą Povilą Vadopolą sveikino ir jo didžiausias konkurentas LDDP atstovas V.S.Buterlevičius. Pastarasis buvo neblaivus.

Straipsnyje aprašomos ne tik audringos diskusijos tarp susijungusių partijų atstovų, bet ir tai, kaip V.S.Buterlevičius ilgai tylėjęs išėjo iš salės. Iš pradžių visi supratę tai kaip jo protestą prieš P.Vadopolo kandidatūrą, tačiau vėliau išaiškėjo, kad – nieko panašaus.

Pasėdėjęs kitoje gatvės pusėje esančioje kavinėje V.S.Buterlevičius į posėdį grįžo jau įkaušęs ir po kiek laiko pareiškė: „Po rinkimų taryba eina baliavot”.

Prisiminė garbingą praeitį

Kol buvo skaičiuojami pirmininko ir tarybos rinkimų balsai, neblaivus V.S.Buterlevičius rėžė kalbą apie savo komunistinę praeitį.

„Mes 40-50 metų aukojome save. Linkiu geriausios kloties, kad mūsų partija savo elektoratą padvigubintų. Sveikinu su švente”, – nerišliai kalbėjo miesto Tarybos narys.

Tuomet, kaip pastebėjo žurnalistas, kai kurie socdemų nariai vos laikėsi nepradėję garsiai juoktis.

Baigiantis konferencijai maištingasis LDDP atstovas neiškentė nerėžęs paskutinio žodžio.

„Vardan tos Lietuvos turėjome paaukoti savo partiją”, – tada tarsi apgailestavo, tarsi sveikino bičiulius V.S.Buterlevičius ir visi pasuko į kavinę Kranto gatvėje.

Tuomet partijų jungtuvėse dalyvavo ir girtą V.S.Buterlevičių matė ne tik bemaž šimtas konferencijos dalyvių, bet ir svečias iš Vilniaus – Juozas Olekas.

„Panevėžio rytas” išspausdino ir nuotraukas iš konferencijos. Vienoje jų aiškiai matyti, kad V.S.Buterlevičiaus būsena priminė neblaivus žmogaus būseną.

Jei šie dienraščio pateikti faktai V.S.Buterlevičiui būtų pasirodę neteisingi, o informacija apie jo girtumą – žeidžianti jo garbę ir orumą, politikas būtų oficialiai prašęs tai paneigti ir apskundęs dienraštį teismui. Tačiau V.S.Buterlevičius to nepadarė.

Imdavo vadovauti komandai

Ir po to savivaldybės administratoriumi dirbęs V.S.Buterlevičius ne kartą buvo pastebėtas neblaivus.

Dienraščiui yra skambinę net savivaldybės darbuotojais prisistatę asmenys ir skundęsi, kad administratorius būna neblaivus ir darbe.

Ypač tai dažnai pasitaikydavo per sporto rungtynes, nes šis politikas jau daug metų globoja rankininkus.

„Panevėžio ryto” žurnalistams teko stebėti nemažai humoristinių akimirkų, kai V.S.Buterlevičius jau gerokai įkaušęs imdavosi komandai vadovauti vietoj trenerio.

Apie abstinenciją nepranešė

Teisybė, galbūt šiuo metu V.S.Buterlevičius ir nebevartoja alkoholio. Jau kuris laikas panevėžiečiai jį pastebi tik blaivų. Todėl galima spėti, kad žinomas politikas atsisakė savo silpnybės taurelei dėl sveikatos problemų.

Tačiau kol kas V.S.Buterlevičius visuomenei nepranešė apie galimą jo virtimą abstinentu.

Kadangi to fakto jis pats oficialiai nepranešė, viešai prie žurnalistų apie tai niekur nekalbėjo, tad dienraštis to taip pat negali padaryti.

Gydėsi šlubuojančią širdį

Apie tai, kad V.S.Buterlevičius gydėsi sušlubavusią širdį, mūsų dienraštis taip pat ne kartą jau rašė. Pastarąjį kartą apie tai buvo rašyta prieš pusantrų metų, kai tuoj po Joninių blogai pasijutęs politikas atsidūrė ligoninėje, o vėliau ir Palangoje, sanatorijoje.

Medikai jam buvo diagnozavę vadinamąją priešinfarktinę būseną. Jie pripažino, kad Panevėžio ligoninės kardiologijos skyriuje politikas V.S.Buterlevičius – neretas pacientas.

„Panevėžio rytas” prieš pusketvirtų metų rašė, kaip širdies priepuolis V.S.Buterlevičių ištiko televizijos studijoje. Iškviesti medikai tada suteikė politikui pirmąją pagalbą ir išsivežė į ligoninę.

Tiesioginėje Aukštaitijos televizijoje tuo metu vyko diskusijų laida apie tuomet didžiulio atgarsio ne tik mieste, bet ir šalyje sulaukusį šnipinėjimo skandalą miesto savivaldybėje. Buvo kalbama apie pasiklausymo aparatūros paieškas miesto savivaldybėje, aptariamos versijos, kas ir kodėl galėjo įtaisyti „blakę” mero kabinete.

Savivaldybės administratoriui taip pat buvo užduota nepatogių, aštrių klausimų, po kurių jis pasijuto blogai. Po priverstinės reklamos pertraukos studijoje šio politiko žiūrovai nebeišvydo.

Įžeidinėjo ir moteris

Žinomas socialdemokratas mieste garsėja ne tik savo noru visur garsiai reikštis, nesuvokiamais išsišokimais, bet ir kultūros stoka, šiurkštumu bei nepagarba moterims.

„Panevėžio rytas” yra rašęs, kaip V.S.Buterlevičius leido sau pažeminti tuomet tarybos nare buvusią Panevėžio apskrities viršininkę Gemą Umbrasienę.

Socialdemokratas V.S.Buterlevičius viešai išsityčiojo iš politikės, dėl kurios esą rankinio klausimai buvo tris mėnesius užstrigę.

„Per ponią Umbrasienę nukentėjo Panevėžio vaikai!” – metė netikėtą kaltinimą Panevėžio rankinio federacijos prezidentas V.S.Buterlevičius.

„O aš dėl tų Panevėžio vaikų ir reikalauju atidėti šią medžiagą”, – šiurkštus šalia jos sėdinčio kolegos tonas nesutrikdė politikės.

Socialdemokrato keršto G.Umbrasienė spėjo galėjusi sulaukti už tai, kad būtent prieš tris mėnesius ji viešai pareiškė savo abejones dėl įtartinos brangios dovanos savivaldybei. Politikė spėjo, kad už keliais milijonais įvertintos ir netikėtai dovanai atiduodamos „Aukštaitijos statybos” salės gali slypėti ir privatūs interesai.

Vėliau šiurkščiai tarybos posėdyje V.S.Buterlevičiaus buvo įžeista ir G.Umbrasienės partijos kolegė Aldona Marija Mažylienė.

Šių įvykių komentaruose buvo netgi pasiūlyta nutildyti antifeministą V.S.Buterlevičių kreipimusi į lygių galimybių kontrolierių.

Partijai garbės nedarė

Dėl V.S.Buterlevičiaus elgesio ne kartą yra jaudinęsis ir Socialdemokratų partijos Panevėžio skyriaus pirmininkas P.Vadopolas.

Skyriaus vadovas 2002 metų kovą straipsnyje „Miesto kairiųjų vienybė ėmė eižėti” labai kritiškai pasisakė apie savo narį ir netgi neatmetė galimybės V.S.Buterlevičių svarstyti skyriaus etikos komisijoje, o po to netgi pašalinti iš partijos.

„Šio žmogaus poelgiai, besikertantys su moralinėmis nuostatomis, yra jau viso skyriaus narių galvos skausmas”, – tada sakė P.Vadopolas.

Tuo metu administratoriumi savivaldybėje dirbusį V.S.Buterlevičių spauda kritikavo už savivalę darbe, neva apeinant valdybą ir tarybą.

Kitos partijos atstovai Kastytis Vainauskas ir Artūras Grucė ką tik buvo išplatinę pareiškimą taip pat dėl V.S.Buterlevičiaus – esą administratoriaus pastangomis, ko gero, atsirado papildomi beveik 250 tūkstančių litų pernykštėms „Olimpo” skoloms apmokėti.

„Kiekvieną dieną spaudą vartau su širdies virpesiu: ar vėl ko nors neigiamo nebus parašyta apie administratorių. Mūsų partijai tai garbės tikrai nedaro”, – tada sakė P.Vadopolas.

Šaipytis iš politikų nedraudžiama

Vilnietis advokatas Sigitas Židonis „Panevėžio rytui” sakė, kad miesto tarybos narys ir buvęs savivaldybės administracijos vadovas bei šiaip visuomenės gyvenime aktyviai besireiškiantis V.S.Buterlevičius neabejotinai yra viešas asmuo, o įstatymai iš tokių asmenų šaipytis nedraudžia.

„Jeigu vadovausimės šio politiko nuomone, tai kalėjimu ar didžiulėmis baudomis būtų nubausti ir laidų „Dviračio žynios”, „Be tabu”, kitų humoristinių laidų rengėjai”, – samprotavo advokatas.

Televizijos, radijo bei spaudos žurnalistai parodijomis, šaržais ir karikatūromis dažnai pašiepia įvairaus rango politikus, dėl savotiškos kalbos manieros net ir prezidentą Valdą Adamkų.

Tačiau kol kas tik V.S.Buterlevičius pasijuto esąs įžeistas ir pareikalavo paneigti apie jį paskleistą neteisingą informaciją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.