Lietuviams islamo fanatikai negrasina

Lietuviai po vadinamojo pranašo Mahometo karikatūrų skandalo gali jaustis ramiai – tokią poziciją vakar slaptųjų tarnybų atstovai išsakė Prezidentūroje surengtame Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdyje.

„Vakarų ekspresui” Prezidentūros Nacionalinio saugumo grupės vadovas Rytis Muraška teigė, kad šiuo metu yra imtasi įvairių prevencinių priemonių tiek pačioje Lietuvoje, tiek ir musulmoniškuose kraštuose, kuriuose dirba mūsų valstybės diplomatai.

„Buvo bendrai įvertinta saugumo Lietuvoje ir lietuviams užsienyje situacija. Atsakingos tarnybos prezidentą Valdą Adamkų patikino, kad šiuo metu nėra pagrindo teigti apie galimus smurto protrūkius Lietuvoje. Yra imtasi saugumo priemonių tiek Lietuvos piliečių, tiek karių, tarnaujančių misijose Irake bei Afganistane, atžvilgiu”, – teigė VGT sekretorius R. Muraška.

Anot jo, įvairiose valstybėse, ypač – musulmoniškuose kraštuose reziduojantys Lietuvos diplomatai yra instruktuoti, kaip elgtis konkrečiose konfliktinėse situacijose.

„Karinėse misijose yra sugriežtintos vietinio režimo sąlygos. Dabartinė situacija politinės įtakos esamoms karinėms misijoms neturės, o dėl ateities spręs Seimas. Toks yra priimtas konkretus nutarimas. Dėl Irako atskirai nebuvo diskutuojama”, – sakė Prezidentūros atstovas.

R. Muraška informavo, kad atskirai VGT nariai pasisakė ir dėl žodžio laisvės – V. Adamkus laikėsi savo pozicijos ir dar kartą pareiškė, kad Lietuvos spaudos laisvė yra ir tai – nekvestionuojamas dalykas.

Taip pat diskutuota ir dėl vidaus tarnybos pulkų reorganizavimo galimybės.

„Prezidentas prašė, kad Valstybės gynimo tarybos nariai paaiškintų priežastis, kodėl iki šiol nejuda vidaus tarnybos pulkų reorganizavimas, tačiau atsakymo neišgirdo. Tiek ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas, tiek vidaus reikalų ministras Gintaras Furmanavičius pritarė V. Adamkaus pozicijai, kad minėti pulkai turi būti reorganizuojami”, – sakė R. Muraška.

Dar 2004 metais vykusiame VGT posėdyje buvo nutarta, kad Vidaus reikalų ministerijos vidaus tarnybos daliniai turi būti reorganizuoti į policijos viešojo saugumo dalinius. Šis sprendimas nėra įgyvendintas iki šiol.

Dabartinei VGT vadovauja prezidentas V. Adamkus, o nuolatiniai Tarybos nariai yra A. Brazauskas, Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas bei kariuomenės vadas generolas majoras Valdas Tutkus.

Be minėtų asmenų, vakarykščiame posėdyje dalyvavo ir Valstybės saugumo departamento vadovas Arvydas Pocius, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Alvydas Sadeckas, Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius Povilas Malakauskas, G. Furmanavičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.