Paukščiai glaudžiasi ir uoste

Į uostą paukščius traukia grūdai, melasos kvapas ir šiluma. Skrajūnai maisto produktus kraunančioms kompanijoms pridaro nemenkų rūpesčių. Paukščių uoste dar labiau padaugėjo, kai įsivyravo žvarbūs orai.

Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos (KLASCO) trąšų terminalo viršininkas Algis Latakas į šį reiškinį žiūri filosofiškai. Anot jo, kiekvienas gyvas padaras turi teisę ir norą gyventi. Nieko keista, kad, ieškodami maisto, paukščiai ir graužikai apspito KLASCO teritorijoje esančius grūdų sandėlius ir vagonų iškrovimo aikšteles.

Kompanijos darbuotojams tenka imtis specialių gynybinių priemonių prieš paukščius ir graužikus. Yra sudaryta sutartis su kenkėjų kontrolės paslaugas teikiančia įmone, kuri nuolat dėlioja ant graužikų takų nuodus.

Pastebėta, kad graužikų žymiai sumažėjo. Tokia kova per mėnesį kainuoja tūkstantį litų.

Nuo išalkusių paukščių gintis žymiai sudėtingiau. Iš pradžių bandyta nuolat prie grūdų sandėlių ir krovos linijų lendančius balandžius šaudyti. Tačiau jiems tokie žmonių veiksmai buvo nė motais.

A.Latako teigimu, galiausiai nuspręsta paprasčiausiai apdengti tankiu tinklu grūdų pakrovimo vietas. Retkarčiais darbininkai paukščius dar ir baido.

Tokių priemonių imamasi ne todėl, kad gaila keleto kilogramų grūdų. Tiesiog baiminamasi, kad gyvūnai nepakliūtų į laivą kartu su kroviniu.

Jei krovinio gavėjas pastebėtų, kad buvo pakrautas ir kažkoks gyvis, jis galėtų kompanijai pareikšti teisėtų pretenzijų.

Žiemą uoste ant šildomų trąšų cisternų, taip pat ferolydinių krūvų ir portalinių kranų nutupia varnų būriai. A.Latakas teigė, kad kokių nors nelaimių dėl paukščių „kaltės” nėra įvykę.

„Klaipėdos naftos” technikos direktorius Algimantas Žičkus pasakojo, kad ypač pavasarį ir vasarą ant „Klaipėdos naftos” įrenginių pailsėti tupia didžiuliai būriai kirų. Jie čia pat, po kojomis, atlieka ir gamtinius reikalus.

Kirų išmatos yra specifinės cheminės sudėties, kuri labai sparčiai ardo geležį. Siekdami apsaugoti įrenginius nuo kirų išmatų, „Klaipėdos naftos” darbuotojai virš jų ištempė vielas. Dideli kirai nesugeba atsitūpti ant plonos vielos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.