Religinis renginys mokykloje suglumino moksleivių artimuosius

Uostamiesčio Vitės pagrindinėje mokykloje patalpas nuomojančios religinės bendruomenės moksleiviams surengtas renginys tapo mįsle kai kurių vaikų artimiesiems.

Atėjusi į mokyklą pasitikti penktokės jos močiutė nustebo sulaukusi žinutės, esą mergaitė negalinti išeiti iš renginio. Paskambinusi anūkei į mobilųjį telefoną močiutė sužinojo, kad jai iš salės išeiti neleidžiama. Penktokė pasakojo, kad nemokamame renginyje buvo pasakojama apie Dievą.

Labiausiai moterį papiktino tai, kad krikštyta jos anūkė buvo priversta sėdėti kitai religinei atšakai atstovaujančios bendruomenės paskaitoje.

Šis faktas nerimą jai sukėlęs ne atsitiktinai, o dėl skaudžios asmeninės patirties – vyrui įsitraukus į kitokios religinės bendruomenės veiklą, iširusi jos santuoka.

Tačiau pedagogai aiškina, jog nėra nieko bloga, jei taip ugdoma mokinių toleranciją kitų konfesijų atstovams.

Žinomas Mažeikiuose

Su mokykla dėl renginio, kurio tema buvo Apokalipsė, taręsis dvasininkas Jevgenijus Semčenka esą nuraminęs pedagogus, kad jis atstovaująs Mažeikiuose registruotai Evangelikų liuteronų parapijai. Patvirtindamas šiuos žodžius, Vitės mokyklos direktoriaus pavaduotojai jis parodė leidinuką su Lietuvoje registruotomis konfesijomis.

Tačiau „Vakarų ekspresui” pabandžius susisiekti su pastoriumi leidinyje nurodytu telefonu, niekas neatsiliepė, o parapijos interneto svetainėje tarp nurodytų pastorių Klaipėdoje viešėjusio J. Semčenkos pavardės nėra. Neoficialiais duomenimis, jis Mažeikiuose labiau žinomas kaip prieštaringai šiame mieste vertinamos bažnyčios „Gyvenimas ir ramybė” pastorius.

„Vakarų ekspresą” pats J. Semčenka tikino, kad jo atstovaujama konfesija yra registruota ir išpažįsta Dievo Trejybę. Susitikimą su mokiniais jis organizavęs ir vienoje Mažeikių mokykloje, tačiau ten problemų nekilę.

Uostamiestyje Vitės pagrindinė mokykla pasirinkta neatsitiktinai – čia ši religinė bendruomenė nuomojanti patalpas. Pastorius patikino, kad renginyje vaikams kalbėta apie dorą, neigiamą žalingų įpročių įtaką.

Be inspektoriaus žinios

Kokia konkrečiai religinė bendruomenė nuomojasi mokyklos patalpas, direktorės pavaduotoja Ona Varlamova sakė komentuoti negalinti. Apie tai esą galinti kalbėti tik pati direktorė, kuri šiuo metu atostogauja.

Pasak Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjos Laimos Numgaudienės, mokyklos patalpas po pamokų nuomoti gali ir religinė bendruomenė, tiesa, ne ilgiau kaip metus.

Tačiau Švietimo skyriaus vyriausias inspektorius Leonas Bartišauskas, sužinojęs apie šiuos Vitės nuomininkus, gerokai nustebo. „Jei ir nuomoja kokia bendruomenė mokykloje patalpas, tai be mano žinios”, – sakė jis.

Išeiti – nekultūringa

Religinio pobūdžio renginio mokykloje papiktinta klaipėdietė „Vakarų ekspresui” guodėsi, esą vedant vaikus į jį nebuvo gautas tėvų leidimas.

Anot moters, jos anūkė – krikštyta, o renginio svečiai buvę kitą tikėjimą propaguojančios bendruomenės atstovai. „Tai kertasi su mūsų šeimos tradicijomis”, – sakė močiutė.

Tačiau Vitės mokyklos direktorės pavaduotoja sakė šiame renginyje neįžvelgusi nieko blogo – pastorius skaitęs ištraukas iš Biblijos, kurios daugelis mokinių dabar net į rankas nepaima.

Pavaduotoja tikino, esą nė vienas mokinys per prievartą nesėdėjo. Tiesa, renginys vyko tuomet, kai kai kuriems mokiniams turėjo vykti šeštoji pamoka.

Beje, Vitės mokyklos tikybos mokytoja Aldona Drungilaitė ir pati iš pradžių nepatikliai vertino renginio iniciatorius, tačiau buvo nuraminta, esą jie atstovauja registruotai bendruomenei. „Vakarų ekspresui” mokytoja akcentavo, kad būtina ugdyti mokinių toleranciją kitų konfesijų atstovams.

Tuo tarpu direktorės pavaduotoja įžvelgė kitą kilusio konflikto priežastį – kultūros stoką. Esą penktokė iš salės nebuvo išleista tik dėl to, kad išeiti norėjo vidury renginio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.