Ištekėti už arabo nėra lengva

Europa raukosi, kai į ją legaliai ir nelegaliai plūste plūsta kitų rasių žmonės, tačiau, pasirodo, lygiai taip pat nepatenkintos ir turtingos arabų šalys, kai į jas keliasi gyventi kitos rasės užsieniečiai ne musulmonai.

Jungtiniai Arabų Emyratai savo turtais vilioja ten apsigyventi ne vieną europietį, tarp jų galbūt ir lietuvius. Priminsime, kad Emyratų bendrasis vidaus produktas (BVP) pernai siekė 74,5 mlrd. JAV dolerių, vienam gyventojui jo teko – 29,1 tūkst. dolerių (palyginimui – Lietuvos BVP pernai siekė 25,2 mlrd. dolerių, vienam gyventojui teko 7,3 tūkst. dolerių). Skirtumas – akivaizdus. Tačiau Jungtiniai Arabų Emyratai stengiasi apsaugoti savo tautinį, rasinį ir religinį identitetą, todėl užsieniečiams, o ypač užsienietėms, ten pakliūti ne taip lengva.

Jungtinių Arabų Emyratų valdovai nenori, kad jų piliečiai tuoktųsi su užsieniečiais. Vyriausybės finansuojama institucija – JAE santuokų fondas (UAE Marriage Fund) teigia, kad mišrios santuokos, ypač su ne musulmonais, gresia socialiniam stabilumui.

Fondo teigimu, 28 proc. iš 2,5 mln. šalies gyventojų yra susituokę su užsieniečiais, o 79 proc. vyrų, išsiskyrusių su savo arabėmis žmonomis, ketina vesti užsienietes. Matyt, jau vien dėl šios priežasties ateityje užsienietėms moterims iki 40 metų amžiaus ketinama neišduoti įvažiavimo vizų, nors jos ir keliautų su vyru, kaip to reikalauja musulmonų papročiai.

Santuokų fondo vadovas Džemalis Al Bahas įrodinėja, kad šalies vyriausybė turėtų įvesti taisykles sumažinti ar net uždrausti mišrias santuokas, kaip jau padaryta gretimoje arabų šalyje – Omane. Tokios santuokos, anot fondo vadovo, skatina narkotikų vartojimą, didina skyrybų skaičių, naikina šalies arabišką ir musulmonišką paveldą. Galų gale tai didina vietos netekėjusių moterų skaičių.

Kadangi Persų įlankos šalyse senmerge laikoma jau 30 metų moteris, fondas neseniai įsteigė 20 tūkst. dirhamų (5,5 tūkst. dolerių) premijas savo šalies piliečiams, kurie susituoks su vyresnėmis – per 30 metų – moterimis. Šie pinigai skiriami prie įprastos 70 tūkst. dirhamų (19 tūkst. dolerių) sumos, skiriamos jaunosios kraičiui ir vestuvių išlaidoms padengti, žinoma, jei besituokiantieji yra šalies piliečiai.

Prieš 10 metų vykę tyrimai parodė, kad dauguma Emyratų vyrų iš viso neketina tuoktis. Todėl prieš gerą dešimtmetį buvo įkurtas Santuokų fondas, veiklos pradžiai gavęs, mūsų akimis, fantastišką šalies prezidento šeicho Zajedo bin Sultano al Nahajano „dovanėlę” – 440 mln. dolerių (apie 1,3 mlrd. litų).

Taupydamas šiuos pinigus, fondas organizuoja masines vedybas daugybei iš visos šalies surinktų porų. Fondas taip pat skiria pinigines premijas vyrams, vedantiems našles ir išsiskyrusias moteris.

Pačios skyrybos JAE visuomenėje sukelia daugybę prieštaravimų. Statistika rodo, kad tik 4 proc. išsiskyrusių JAE moterų turi vidurinį išsilavinimą, tik 1 proc. yra baigusios aukštąjį mokslą.

JAE remia švietimą ir vis daugiau moterų įstoja į kolegijas ir universitetus. Taigi tikėtina, kad ateityje ten skyrybų mažės. Tačiau vietos papročiai reikalauja, kad merginos tekėtų jaunos, beje, dažniausiai už pusbrolio. Emyratai vienu metu nori, kad mergaitės sektų tėvų tradicijomis, o iš kitos pusės skatina švietimą ir tikisi turėti naudos iš išsilavinusių moterų.

Taip Emyratų mergaitės atsiduria prieš nelengvą pasirinkimą: jaunai ištekėti ir toliau nesilavinti, siekti mokslo ir galbūt likti vienišai, dar vienas atvejis – galima skyrybų byla, suprantama, irgi negali kelti jokio patrauklumo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.