Nauji mineralai stebina savo savybėmis ir kaina

Praėjusį šeštadienį daugiau nei 40 tūkstančių žmonių susirinko pažiopsoti į daugybę brangakmenių ir retųjų mineralų. Didžiausiame šou Taksone (Arizonos valstija, JAV) buvo demonstruojami itin reti ir naujai atrasti mineralai.

Garsėja įvairove

Vienas iš labiausiai jaudinančių dalykų, galinčių atsitikti tokio šou metu, yra mokslo pasauliui iki šiol dar nežinomo mineralo atradimas. Kolekcininkai gali sumokėti tūkstančius dolerių už retus naujų mineralų pavyzdžius. Ir nors žmonės toje vietovėje kasinėja jau ne pirmą šimtmetį, vis dar atrandama naujų mineralų rūšių.

Niudžersyje, praėję pro nedideliame kalne padarytas metalines duris, atsidursite Sterling Hilo kasykloje, kuri garsėja mineralų įvairove.

Geologas Erlas Verbykas sako, kad ši vieta yra šventoji žemė visiems retųjų mineralų kolekcininkams. Visi jie nori surinkti kuo daugiau retųjų mineralų, todėl ši kasykla jiems – viena iš kelių mineralų pasaulio Mekų.

Kasykla tapo muziejumi

Šiandien kasykla yra tapusi muziejumi, tačiau iki pat 1986 metų šachtininkai rausėsi žemėje ir sprogdino juodą cinko rūdą. Šachtos gylis siekia daugiau nei kilometrą. Apžiūrėję po sprogimo likusius akmenis, darbininkai aptiko keletą iki šiol nematytų uolienų. Taip Sterling Hile prasidėjo naujų mineralų medžioklė. Beje, ši kasykla kartu su kaimynystėje Franklino mieste esančia kasykla dalijasi pasaulio rekordą. Abiejose kasyklose buvo aptikta po 67 naujų mineralų rūšis. Kai kurie mineralai yra nepaprastai reti, 31 ar 33 mineralai iki šiol buvo rasti tik Sterling Hilo kasykloje.

Kasyklos koridoriuje, vadinamame vaivorykštinio kambario vardu, įtaisyta ultravioletinių spindulių lempa. Spragtelėjus lempos jungiklį, sienos ima švytėti neoninėmis spalvomis. Fluorescenciniai mineralai koridoriaus sienose šviečia ryškiai geltonai, raudonai ir žaliai. Gali pasirodyti, kad sienos padengtos kažkokia nežemiškos kilmės švytinčia mase.

Begalės mineralų variantų

Šiame neįprastame kalne rasta daugiau nei 300 rūšių mineralų. Tai yra maždaug 10 kartų daugiau, negu jūs rastumėte tyrinėdami savo kiemą. Tačiau dauguma žmonių nežino, kuo skiriasi mineralas ir paprastas akmuo.

Bet kuris geologas paaiškintų, kad akmuo yra kelių mineralų mišinys. Iš arčiau apžiūrėję granitą, pamatysime atskirus skirtingų formų ir spalvų uolienos gabaliukus, tarsi įstrigusius klampioje masėje. Taigi akmenys yra sudaryti iš daugybės mineralų.

Pažvelgę į mineralus per labai galingą mikroskopą, pamatytume, kad jų atomai susijungę tvarkingais ir taisyklingais kubais ar šešiakampiais. Kiekvienas mineralas yra sudarytas iš unikalios elementų kombinacijos. Žemės planetoje natūraliai surandami 92 cheminiai elementai, kurie milijardus metų maišėsi, jungėsi ir skaldėsi. Taigi gali atrodyti, kad įvairių kombinacijų yra beveik begalybė. Tačiau iki šiol geologams pavyko rasti tik apie 4000.

Kainuoja itin daug

Didžiąją dalį mineralų pavyzdžių galima pamatyti Smitsonijos institute Vašingtono mieste. Institute saugomas ir garsusis Vilties deimantas, o požeminę saugyklą primenančioje salėje laikomi naujausi radiniai. Sienos apstatytos stikliniais konteineriais, kurių viduje puikuojasi nepaprasto dydžio kristalai. Muziejaus darbuotojai tikina, kad tokių mineralų vertė siekia dešimtis tūkstančių dolerių. Retųjų mineralų labai trokšta kolekcininkai, todėl nėra neįprasta, kai retųjų mineralų pavyzdžiai parduodami už daugiau nei 100 000 JAV dolerių

Tokios kainos yra puiki paskata ieškoti ir rasti naujų mineralų. Dauguma naujų radinių savo pirmąjį pasirodymą „atlieka” Taksono mineralų šou. Pavyzdys gali būti mineralas, žinomas kaip pezotaitas. Jis Taksono šou pasirodė prieš keletą metų, netrukus po to, kai buvo atkastas Madagaskare. Pardavėjas jį reklamavo kaip naują berilio spalvos variantą. Tačiau apžiūros metu žmonės pastebėjo, kad minerale yra reto elemento cezio. Netrukus visi jau žinojo, kad tai naujas mineralas, o jo kaina pakilo neįtikėtinai aukštai.

Galiausiai pasirodė, kad tai iš tiesų yra naujas mineralas, tačiau prieš tai jį turėjo ištirti tarptautinis komitetas – Naujų mineralų ir mineralų vardų komisija. Per metus komitetas apžiūri maždaug 80 kandidatų. Maždaug ketvirtadalis jų yra atmetami, kadangi tai būna naujos jau žinomų mineralų formos.

Neišvaizdūs, bet labai naudingi

Tačiau dauguma mineralų išoriškai nėra labai įspūdingi. Pavyzdys – Kinijoje rastas mineralas hubeitas. Mokslininkų turimas pavyzdys – prie rožinio kvarco prisiklijavę maži rudi kristalai. Šiandien daugelis naujų mineralų randami ant kitų labiau paplitusių mineralų paviršių ir primena samanas ar kerpes. Taip yra todėl, kad įranga, analizuojanti mineralus, sparčiai ištobulėjo. Anksčiau geologams tekdavo iškapoti didelį gabalą mineralo ir jį ištirpinti rūgštyje. Šiandieninė įranga tyrinėjimui leidžia nupjauti tik vieną sluoksnį atomų.

Tačiau ir patys smulkiausi mineralų pavyzdžiai gali sukrauti atradėjui turtus, jeigu juos galima pritaikyti pramonėje. Pavyzdžiui, mineralai, žinomi zeolitų vardu, turi neįprastą savybę pritraukti kitus cheminius elementus. Šiandien šie mineralai naudojami visur: nuo benzino gamybos iki pakratų katėms. Mineralai yra natūralios gamtos laboratorijos kūriniai. Daugelis jų susiformuoja tokiomis sąlygomis, kurios sunkiai sukuriamos laboratorijoje arba tiesiog yra tokios neįprastos, kad žmonės net nesusiprotėja jų sukurti.

Retuosiuose mineraluose taip pat gali slypėti užuominos apie tai, kaip Žemė formavosi prieš milijardus metų. Visi į Taksono šou susirinko tikėdamiesi to paties – pamatyti, ko dar niekada nėra matę, ir pabandyti suprasti gamtos paslaptis.

Žygimantas Pauliukevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.