Garsusis lakūnas išvydo savo tėvo žudiką

„Galvoje vis sukosi mintis: Vladas Kairys negrąžino skolos. Aš jį užmušiu”, – vakar Klaipėdos apygardos teisme šaltakraujiškai dėstė 28 metų telšiškis Romualdas Grikietis.

Šis teisiamasis prisipažino nužudęs garsiojo lakūno Jurgio Kairio tėvą 79 metų V.Kairį.

Teisme J.Kairys pasakojo, jog tėvas buvo prasitaręs, kad iš kalėjimo sugrįžo jam nerimą keliantis žmogus.

J.Kairys su vyresniuoju broliu Vladu ir seserimi Zita bandė įkalbėti savo tėvą iš vienkiemio keltis pas sūnų į Kauno rajoną. Bet senolis nutarė žiemą praleisti savo namuose Beržės kaime (Šilalės r.).

Tuo metu trejais metais vyresnė ligų kamuojama jo žmona gyveno pas dukterį.

Kūną surado krūmuose

Tragedija įvyko pernai rugsėjo 15-osios naktį. Kitą dieną į sodybą užsukęs paštininkas pamatė išdaužtą namo langą ir viduje išvartytus daiktus.

Netrukus ant kojų sukelti artimieji negyvą senuką surado krūmuose prie namų.

Ekspertai nustatė, kad aukai į įvairias kūno vietas kumščiais buvo trenkta ne mažiau kaip 15 kartų, o dar apie 10 sykių spirta.

Senukui plyšo širdies raumuo, lūžo keturi šonkauliai, buvo sudaužyta galva.

Laisvėje – tik pora savaičių

Iškrėtęs aukos namus žudikas surado bufete padėtoje cukrinėje slėptus 5 tūkstančius litų ir pusdienį linksmai pagyveno – važinėjo taksi, vairuotojams mokėdamas didžiulius pinigus, smaginosi baruose.

Kitos dienos pavakarę policijos pareigūnai jį sulaikė motinos namuose Tryškiuose.

Penkis kartus jau teistas ir rugsėjo 1-ąją iš įkalinimo vietos paleistas R.Grikietis laisvėje išbuvo tik porą savaičių. Jis apsigyveno pas ūkininką Leoną Gumuliauską. Šis buvo V.Kairio kaimynas.

Čia R.Grikietis padėdavo nudirbti ūkio darbus prieš septynerius metus, kol sėdo į kalėjimą už plėšimą ir smurtą.

Svaiginosi vaistais ir alkoholiu

Vakar teisme žudikas pripažino savo kaltę. Jis nusprendė neduoti parodymų, bet išsamiai atsakinėjo į klausimus.

R.Grikietis pasakojo, kad rugsėjį V.Kairiui per tris kartus nuvežė iš L.Gumuliausko pavogtų apie dvidešimt maišų miltų. Senukas esą vis žadėjo jam sumokėti, tikino, kad turi pinigų.

Po kelių dienų L.Gumuliauskas pasiūlė R.Grikiečiui važiuoti pas motiną, už darbą sumokėjo 100 litų.

Pasiekęs Varnius R.Grikietis tikina užsukęs į vaistinę, ten nusipirkęs porą vienkartinių švirkštų ir dėžutę vaistų „Relanium”. Jis neneigė kartais vartojęs kažkokias narkotines tabletes. Susitikęs su pažįstamu išgėręs butelį, paskui dar pirkęs degtinės.

Šautuvas nepadėjo apsiginti

Pasiekęs V.Kairio namus R.Grikietis pasibeldė, bet nebuvo įleistas. Tada jis išlaužė iš vidaus kabliu užkabintas duris.

„Sakau, kada atiduosi pinigus ir kiek man meluosi? O jis – neduosiu. Supykau, ir viskas. Prisiprašė pats”, – paaiškino žudikas ir pridūrė, kad panašiai pasielgtų ir būdamas blaivus.

R.Grikietis ramiai aiškino, kaip ne vieną kartą trenkė senoliui: „Jis nugriuvo, aš neskubėjau. Jis atsipeikėjo, bandė bėgti į kiemą, pasivijau ir pribaigiau. Net batas suplyšo”.

Grįžęs į trobą žudikas suvalgė porą obuolių ir ėmė ieškoti pinigų. Radęs cukrinę, susikišo kupiūras į kišenę, išmušė langą ir per jį išlindo.

Po kilimine danga šalia televizoriaus dar buvo paslėpta 4 tūkst. litų. Žudikas nepastebėjo ir po lova gulinčio šautuvo, kurį V.Kairys laikė savigynai.

Sulaikė motinos namuose

R.Grikietis nuėjęs Kryžkalnio link. Susistabdęs pakeleivingą mašiną jis pasiekė visą naktį dirbantį barą „Piligrimas”, vėliau atsidūrė kitame bare.

„Ten aš ilgiau pabuvau. Tai toks gražus restoranas eglyne. Prieš rytą sėdau į taksi, iš viso gal šešiomis mašinomis važiavau, buvau girtas, daug mokėjau – kas čia tokio, pavažinėji, palakstai”, – patenkintas savimi, kartais net pusgarsiu nusijuokdamas pasakojo R.Grikietis.

Tos pačios dienos vakarą, apie 20 val., Telšių policijos pareigūnai jį sulaikė Tryškiuose pas motiną. Pinigų žudikas nebeturėjo.

Žinojo, kad turi pinigų

Žuvusiojo sūnūs ir dukra teigė, kad jokių iš L.Gumuliausko vogtų grūdų jų tėvas negalėjo pirkti, nes nespėdavo sunaudoti savų. Vienkiemyje jis laikė tik arklį ir vištų.

Po V.Kairio mirties vaikai nerado jokių svetimų maišų su grūdais ar miltais.

Apklausiamas iškart po nusikaltimo R.Grikietis teigė atėjęs pas V.Kairį pagrobti pinigų, kurie buvo skirti bulviakasiui.

Į talką pas senolį savaitgalį žadėjo atvažiuoti artimieji.

Kelios dienos prieš mirtį V.Kairys dukterėčiai buvo užsiminęs, kad vienas vyras buvo atėjęs skolintis pinigų, bet jų negavo.

Buvo užrašęs žudiko pavardę

Nužudytojo sūnus J.Kairys mano, kad tądien R.Grikietis specialiai vaikščiojo po kaimą ir ieškojo aukų.

Pusiaudienį jis buvo užsukęs pas netoliese gyvenančią 90 metų moterį, tačiau ši pasakė, kad pinigus atidavė vaikams.

Vakar J.Kairys teismui perdavė tėvo namuose rastą popieriaus lapą, kuriame senukas savo ranka kažkodėl buvo užrašęs savo žudiko vardą ir pavardę.

Teisėjai keletą kartų klausė, ar nusikaltimo metu R.Grikietis buvo vienas. Jis tvirtino viską padaręs pats.

„Laikau save sveiku žmogumi. Turėjau tikslą nužudyti”, – teigė aštuonias klases tebaigęs R.Grikietis.

Pripažintas pakaltinamu

Žudikas prisiminė, kad maždaug 1992 metais iš įkalinimo vietos buvo nuvežtas gydytis į Naujosios Vilnios psichiatrijos ligoninę.

Kaltinamojo psichikos būklę tyrę psichiatrai nustatė, kad jis galėjo ir gali suvokti savo veiksmus bei juos valdyti.

Nukentėjusieji pateikė teismui 13 526 litų civilinį ieškinį. Už grotų sėdintis R.Grikietis replikavo, kad ši suma – per didelė.
Aušra Pilaitienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Garsusis lakūnas išvydo savo tėvo žudiką"

  1. Petras

    Kaip tokius paleidžia iš kalėjimo?Įdomu kokias kriterijais vadovaujasi?Tokie turi būti įzoliuoti nuo visuomenės ir gali gyventi tik aptvare.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.