Sunkiam ligoniui – skolų našta

Prašo sumokėti 70 000 litų

Devyniolikmetis klaipėdietis Romanas Solenkovas ir jo artimieji pateko į keblią situaciją – už sunkia liga sergančio vaikino gydymą Baltarusijoje reikia sumokėti daugiau kaip 70 tūkstančių litų, o šeima pinigų neturi.

Rudenį sužinoję diagnozę, šoko ištikti klaipėdiečiai, daug nesvarstydami, išvežė vaikiną gydyti į Baltarusiją, nes Lietuvoje vaistų būtų tekę laukti. Juo labiau kad Minske gyvena Romano tėvas ir močiutė.

Sergančiojo artimieji tikėjosi, kad už vaistus sumokės Lietuvos valstybinė ligonių kasa.

Tačiau Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai teigia, kad išlaidos negali būti padengtos, nes toks gydymas suteikiamas ir Lietuvoje.

R.Solenkovas dabar gydomas Minsko priemiestyje, Baltarusijos moksliniame-praktiniame vaikų onkologijos ir hematologijos centre. Jo problemas stengiasi spręsti vyresnysis brolis Denisas.

Diagnozė – sunki kraujo liga

Praėjusių metų vasarą vidurinę mokyklą baigęs R.Solenkovas įstojo į Klaipėdos kolegiją studijuoti vadybos. Tačiau jam taip ir neteko pradėti mokslų.

Liepą įtarus hepatitą vaikinas buvo paguldytas į Klaipėdos infekcinę ligoninę.

Tačiau nepasitvirtinus pradinei diagnozei, ligonis perkeltas į Klaipėdos ligoninės gastroenterologijos skyrių, vėliau – į Vilniaus Santariškių klinikas.

Lapkričio mėnesį gydytojai diagnozavo sunkios formos aplazinę anemiją – kraujo ligą, kuria sergant kaulų čiulpai negamina tam tikrų būtinų elementų.

Iš dviejų galimų gydymo būdų pasirinktas konservatyvusis – gydymas antimocitiniu imunoglobulinu.

Lapkričio 16 dieną Santariškių klinikos išsiuntė prašymą Valstybinei ligonių kasai dėl šio brangaus medikamento apmokėjimo.

„Nežinojome, kiek reikės laukti, o brolis silpo, jo būklė vis prastėjo – nuolat bėgo kraujas iš nosies ir dantenų. Bijojome, kad kiekviena diena dar labiau komplikuos situaciją. Apie šią klastingą kraujo ligą patys susirinkome informaciją.

Pasitarėme su tėvu, susisiekėme su Minsko hematologijos centru, gavome leidimą atvykti tuojau pat ir išvažiavome. Baltarusijos sveikatos apsaugos ministerija sutiko priimti brolį gydytis nemokant už lovadienius, tačiau pasakė, kad už medikamentus turėsime mokėti”, – pasakojo D.Solenkovas.

Kreipėsi pagalbos į ministrą

Tuo metu pinigai neatrodė svarbiausia problema. Ligonio artimieji tikėjosi, kad finansines problemas pavyks išspręsti vėliau.

Tuo metu visi galvojo tiktai apie Romano sveikatą. Kaimyninėje valstybėje jis pradėtas gydyti lapkričio 21 dieną.

Gruodžio 30-ąją onkologijos ir hematologijos centras R.Solenkovui pateikė dokumentus, kad už medikamentus bei atliktus laboratorinius tyrimus reikia sumokėti 25 463 JAV dolerius.

Iki šiol Minsko ligoninėje gulintis R.Solenkovas parašė prašymą Lietuvos sveikatos apsaugos ministrui Žilvinui Padaigai.

„Esu Lietuvos pilietis. Gydantis Lietuvoje šie medikamentai gali būti kompensuojami valstybės.

Prašau rasti galimybę padėti”, – rašė devyniolikmetis.

Prieš keletą dienų buvo gautas nieko gera nežadantis atsakymas, kurį pasirašė Sveikatos apsaugos ministerijos sekretorius Haroldas Baubinas.

Teigiama, kad gydymas užsienyje Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis gali būti organizuojamas apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu asmenims, kuriems teiktos konsultacijos ir taikyti visi Lietuvoje galimi tyrimo ir gydymo metodai nedavė teigiamų rezultatų, o užsienyje būtų galima suteikti konsultacijas ir taikyti naujus tyrimo ar gydymo metodus.

H.Baubino teigimu, R.Solenkovui reikalingas gydymas gali būti suteiktas ir Lietuvoje.

Valstybinė ligonių kasa gruodžio 28-ąją raštu informavo Santariškių klinikas, kur vaikinas gulėjo anksčiau, kad garantuoja gydymui reikalingų medikamentų (antimocitinio imunoglobulino) išlaidų kompensavimą.

Skirti lėšų gydymo Baltarusijoje išlaidoms padengti nėra teisinio pagrindo. Vaikinui siūloma grįžti į Lietuvą ir tęsti gydymą.

Tikisi žmonių paramos

„Esame sutrikę, nežinome, ką daryti, kur gauti pinigų, – kalbėjo D.Solenkovas. – Broliui apie tai nesakome, nenorime jaudinti. Svarbiausia, kad jis sveiktų.

Dabar Minske pradėtas antras gydymo etapas, negalime jo vežti į Lietuvą. Po ministerijos atsakymo mūsų padėtis – be išeities.

Baltarusiai kol kas dar tolerantiškai laukia pinigų, bet ir jų kantrybė gali trūkti”.

Vyresnysis brolis atidarė banke specialią sąskaitą ir tikisi sulaukti bent minimalios žmonių pagalbos.
Aušra Pilaitienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.