Žmoną žiauriai nužudęs ūkininkas – nepakaltinamas

Vilkaviškietis ūkininkas 59 metų Juozas Mykolaitis turi būti priverstinai gydomas psichiatrijos ligoninėje griežto režimo sąlygomis.

Tokią nutartį trečiadienį paskelbė Kauno apygardos teismas, pripažinęs, kad vyriškis praėjusių metų balandžio 21-ąją namuose Kalvų kaimo vienkiemyje nužudė savo žmoną 57 metų Janę Mykolaitienę, tačiau savo veiksmų nesuprato ir nekontroliavo.

Nors ūkininko psichikos sveikatos problemų tikino nepastebėję nei artimieji, nei kaimynai ar kiti jį pažinoję žmonės, bet atlikę stacionarią ekspertizę medikai diagnozavo, kad jis yra nepakaltinamas.

Išaiškėjo, kad tokią pat diagnozę Kauno medikai J.Mykolaičiui į jo sveikatos kortelę buvo įrašę dar 2001 metais.

Traumą patyrė kariuomenėje

„Sveiko proto žmogus taip nepasielgtų”, – baigiamojoje kalboje teigė teisiamojo advokatė.

Ji akcentavo, kad psichikos liga J.Mykolaitis susirgęs dėl traumos, patirtos tarnaujant sovietinėje kariuomenėje.

Nepakaltinamu dėl ligos pripažintas ūkininkas teismo posėdžiuose nedalyvavo, nes yra gydomas Laisvės atėmimo vietų ligoninėje.

Prašė papildomos ekspertizės

„Nesąmonė. Patį turtingiausią Vilkaviškio rajono ūkininką, sukaupusį 5 milijonų litų vertės turtą, paskelbė psichikos ligoniu”, – vakar teisme medikų diagnoze piktinosi nužudytosios motina 87 metų Marė Kavaliauskienė ir jos vyriausia duktė.

Psichiatrų išvadomis abejojo ir nukentėjusiosios M.Kavaliauskienės atstovė.

Ji trečiadienį teismo prašė paskirti papildomą ekspertizę bei pavesti ją atlikti Teismo ekspertizės centrui.

Prašymą advokatė motyvavo tuo, jog praėjusių metų rugpjūčio 8 dieną Laisvės atėmimo vietų ligoninėje J.Mykolaičiui buvo diagnozuotas tik adaptacijos sutrikimas, liūdesio reakcija ir potrauminis sindromas, o apie rimtesnę psichikos ligą neužsimenama.

Taip pat nebuvo tirta, kokios įtakos ūkininko sveikatai galėjo turėti girtumo būsena.

J.Mykolaitis vairavo automobilį ir namuose legaliai laikė keletą ginklų, todėl nukentėjusiosios atstovė retoriškai teismo klausė: „Tai kiek dar silpnapročių mūsų visuomenėje vairuoja ir turi ginklų?”

Prisipažino ne iš karto

Skaitant nutartį – buvo kalbama apie J.Mykolaičio žmonai surengtą mirtiną egzekuciją – verkė ne tiktai nužudytosios motina, bet ir dukterys.

Apie nužudytą žmoną joms pranešęs J.Mykolaitis ne iš karto prisipažino pats padaręs šį nusikaltimą. Iš pradžių ūkininkas tvirtino balandžio 21-osios popietę kraujo klane gulinčią moterį radęs, kai grįžo iš laukų, kur nuvežė darbininkams pietus.

Vyriškis pasakojo netoli vienkiemio sutikęs nepažįstamą rudaplaukį, kuris sakė šiose apylinkėse ieškąs darbo.

Įtarimų buvo kritę ir ant vieno samdinio, tačiau teisėsaugininkai netruko suabejoti ūkininko pasakojimais ir jį sulaikė.

Po kelių savaičių J.Mykolaitis prisipažino nužudęs žmoną, bet šio poelgio motyvų paaiškinti nesugebėjo – teigė, kad jį tiesiog užplūdęs nevaldomas pyktis.

Vyras parodė ir pagrindinį žmogžudystės įrankį – į tvenkinį šalia namų įmestą laužtuvą. Teismo medicinos specialistai moters galvoje ir kitose kūno vietose aptiko net 21 sužalojimą, padarytą laužtuvu, vinimi ir rankų smūgiais.
Jadvyga Pekarskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.