Šventinės prekybos likučiai uždirbo ne pelną, o baudas

Budraus pirkėjo dėka mėsos gaminiais, kurių vartojimo terminas pasibaigęs prieš kelias savaites, nebus prekiaujama

Perkant maisto produktus atidžiai studijuoti jų etiketes yra tiesiog būtina. Budraus pirkėjo dėka ne tik ant jo paties, bet ir šimtų kitų kauniečių stalo neatsidūrė beveik 800 kilogramų nebetinkamų vartoti lenkiškų mėsos gaminių. Kauno miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai teigia sureagavę į tokios produkcijos įsigijusio piliečio signalą telefonu ir patikrinę Urmo bazėje veikiančią UAB „Sorina” parduotuvę.

Šimtai kilogramų senų gaminių

„Rasta 794 kg įvairių mėsos gaminių, kurių tinkamumo vartoti terminas buvo pasibaigęs. Skanėsto su sūriu vartojimo terminas pasibaigęs sausio 8 d., kiaulienos vyniotinio – sausio 17 d., įvairios dešrelės valgyti buvo netinkamos jau dvi savaites. Pats atlikau patikrinimą ir keliasdešimt kilogramų gaminių su pasibaigusiais vartojimo terminais radau vitrinose”, – sako Maisto skyriaus vedėjas Petras Tarvydas.

Kauno miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko R.Kliučinsko sprendimu, vakar šiuos mėsos gaminius realizuoti uždrausta. Juos nurodyta utilizuoti. UAB „Sorina” vadovui bus skirta bauda, o jos dydis paaiškės rytoj.

Mėsos gaminiai buvo įvežti iš Lenkijos. Šių metų sausį iš kaimyninės šalies bendrovė įsivežė 95 212 kg mėsos gaminių ir paukštienos. UAB „Sorina” vykdo mažmeninę ir didmeninę prekybą mėsa ir mėsos gaminiais.

Veterinarijos gydytoja Rimantė Ruseckienė sako, kad nemaža dalis produkcijos turėjo gerą prekinę išvaizdą, nesklido ir joks blogas kvapas, tačiau vartojimo terminai buvo pasibaigę, ir įmonė tokiu atveju privalo produktus utilizuoti.

Įmanoma manevruoti

„Sandėliuoti šaldytuvuose netinkamą vartoti produkciją įmonėms leidžiama, bet ji tuomet privalo būti specialiai sužymėta grąžinimui. Kai to nėra padaryta, o datos ant etikečių likusios visai neberyškios ar apgadintos, tvarka laikoma pažeista”, – paaiškina R.Ruseckienė.

„Sorinos” vadybininkas didmeninei prekybai, įsikūręs mažmeninės prekybos taške 14-ajame Urmo bazės sandėlyje, teigia, kad pasenusia produkcija prekiaujama nebuvo, o ta, kurios vartojimo terminai pasibaigę, jau išvežta utilizuoti.

„Šaldymo kameroje nebetinkami naudoti mėsos gaminiai nebuvo padėti vienoje vietoje, o sumaišyti su tinkama vartoti produkcija, taip pat nebuvo sutvarkyta registracija ir kiti privalomi dalykai”, – sako P.Tarvydas.

„Mes dar kol kas nekalti. Rytoj įvyks posėdis, galėsime pasiteisinti ir tikimės įrodyti, kad vartojimo terminas buvo pasibaigęs kur kas mažesniam mėsos gaminių kiekiui. Tai šventinės prekybos likučiai. Prekybos tašką Urmo bazėje atsidarėme tik prieš mėnesį, per šventes nedarbo dienų skaičius buvo netikėtai padidintas, ir produktų pardavėme mažiau, nei buvome apskaičiavę. Mes dirbame su keliomis amerikiečių koncerno gamyklomis Lenkijoje. Jos gamina nuo 60 iki 120 tonų produkcijos per parą ir iškart rašo vartojimo terminą etiketėse. Tie, kurie prekiauja lietuviška produkcija, turi lankstesnius terminus, nes lipdukus galima uždėti prieš pat išvežant iš gamyklos”, – sako „Sorinos” komercijos direktorius Laimonas Teresa.

Kaltina konkurentus

Jo įsitikinimu, Kauno miesto valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą apie produkciją su pasibaigusiu vartojimo terminu informavo ne pirkėjai, o konkurentai.

„Į sandėlį Urmo bazėje įleidžiame didmeninius pirkėjus, todėl ten gali įeiti bet kas. Pamatė, kad yra neišparduotų gaminių ir paskundė, kad jais prekiaujama. Prieš tai jau skundė Darbo inspekcijai, nes esame kažkam labai nepageidautini. Likučius mes privalome utilizuoti per mėnesį po to, kai pasibaigia vartojimo terminas. Laikyti ją sandėliuose nėra draudžiama. Kas mėnesį mes įsivežame iki 200 tonų mėsos gaminių. Gauname naujos produkcijos praktiškai kasdien. Didmenininkai nenori jos pirkti, jei vartojimo terminas liko trumpas, todėl nuostoliai neišvengiami. „Švara” utilizuoja laiku neišparduotus likučius tik kartą per mėnesį, sausį tai dar nebuvo daroma”, – įtikinėja L.Teresa.

Per praėjusius metus Kauno miesto valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo 380 vartotojų skundų. Pasitvirtino daugiau nei 26 proc.

Daiva Valevičienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.