Vieni telšiškiai dar laukia kompensacijų, o kiti paramą jau spėjo pragerti

Nauja antklodė – 5 litai, elektrinis šildytuvas – 10 litų. Taip pigiai šiuos daiktus pardavinėja kai kurie Telšių gyventojai.

Antklodės bei šildytuvai žmonėms buvo dalijami veltui, kai dėl šilumos trasos avarijos jų būstus sukaustė šaltis.

Apie tokią prekybą pirmiausia išgirdo Telšių socialiniai darbuotojai. Po netikėtos avarijos šilumos trasoje sausio 20-ąją jie naktimis vežiojo šiltas antklodes ir elektrinius šildytuvus šąlantiems daugiabučių gyventojams.

Daugiausia paramos pasiūlyta vargingai gyvenantiems Žemaitės gatvės bendrabučio žmonėms.

Daugelis jų – socialiai remtini ar asocialūs.

Patarė užsukti pavasarį

Vakar „Lietuvos ryto” žurnalistė apsilankė šiame bendrabutyje.

Tamsiame, dvokiančiame koridoriuje sutikta moteris atviravo, kad ieškoti pigaus pirkinio atėjau per vėlai.

„Daug buvo pardavinėjančių tą labdarą. Juk girtuokliams nei antklodžių, nei šildytuvų nereikia. Bet jie mokėjo išsireikalauti daiktų.

Daugelis labdarą iškart pragėrė. Antklodes mainė į butelį, už šildytuvą prašė 10 litų. Dabar kažin ar rasite, kas parduotų. Jei labai reikia, ateikite pavasarį. Tada čia tikrai bus pigių šildytuvų”, – kalbėjo bendrabučio gyventoja.

Apgaulę pastebėjo vėliau

„Iš pradžių kilo baisi sumaištis. Naktį mes negalėjome matyti, kas ir kiek ima antklodžių, šildytuvų. Visi verkė ir šaukė, kad bendrabučio kambariuose – speigas kaip lauke”, – prisiminė Socialinės paramos centro vadovė Rasa Gustienė, per speigą į šį bendrabutį atvežusi antklodžių ir šildytuvų.

Tiktai šią savaitę buvo apskaičiuota, kiek ir kam atiteko savivaldybės ir šilumą Telšiams tiekiančios bendrovės „Litesko” paramos.

Tada ir paaiškėjo apgaulė: Žemaitės gatvės bendrabučio gyventojams išdalyta itin daug antklodžių ir šildytuvų.

„Atbėgo į savivaldybę vienas to bendrabučio gyventojas. Užsipuolė merą, kad šis jam tuoj pat parūpintų šildytuvą. Vyras teigė, kad tada, kai dalijome labdarą, jo nebuvo namie, – kalbėjo R.Gustienė. – Tuojau pat nuvežėme šildytuvą ir, kaip tas vyras buvo nurodęs, palikome pas jo kaimynę.

Tik išgirdę, kad bendrabutyje jau prekiaujama antklodėmis bei šildytuvais, išsiaiškinome, jog to triukšmadario bute jau dveji metai dėl skolų išjungta elektra. Pasirodo, šiltos antklodės bei striukės buvo pasiimtos ankstesnės to buto savininkės vardu”.

Tiesa, socialinė darbuotoja pripažino, kad kelių šimtų šildytuvų ir antklodžių nepakako šąlantiems tūkstančiams gyventojų.

Patirtos žalos neperdeda

Šaltį savo butuose kentę telšiškiai nuo pirmadienio pateikia duomenis apie patirtus nuostolius.

Daugelis prašo atlyginti už sušalusias daržoves, kompotus, gėles. Vienas kitas reikalauja sumokėti už suniokotus baldus, sienas, grindų dangą, buitinę techniką, kuri buvo sugadinta per avariją.

„Litesko” duomenimis, šildymo buvo netekę 5850 butų. Iki trečiadienio anketas dėl patirtų nuostolių Žalos registravimo centrui įteikė 1340 telšiškių.

„Žmonės, kurių butų neapipylė vanduo, negaišta laiko dėl kelių dešimčių litų už papildomai sunaudotą elektros energiją ar dujas”, – sakė Nacionalinės vartotojų teisių gynimo tarybos Telšių skyriaus vedėjas Saulius Urbonas. Jis suspėjo įsitikinti, kad besikreipiantys žmonės neperdeda savo patirtos žalos.

Daugeliui pakanka to, kad nereikės mokėti sausio mėnesio šildymo, karšto vandens ir namo šilumos tinklų priežiūros mokesčių.

Atsinešė rentgeno nuotrauką

Žalos registravimo centras sulaukia ir netikėtų prašymų.

Vakar čia atšlubavo Stoties gatvėje gyvenanti Stanislova Normantienė. Moteris skundėsi, kad po šalčių bute jai prasidėjo sąnarių liga. Kad įrodytų, jog nemeluoja, telšiškė atsinešė net kojų sąnarių rentgeno nuotrauką.

„Negaliu prašyti, kad man sumokėtų už gydymąsi sanatorijoje, nes neturiu pinigų ten nuvažiuoti”, – guodėsi moteris.

Žalos atlyginimo anketoje ji nurodė per 100 litų, kuriuos jau dabar išleido vaistams.

Svarbu ir paguodos žodis

S.Urbono tvirtinimu, dauguma žmonių patyrė moralinę žalą, tačiau jos dydį galėtų nustatyti tiktai teismas. Tačiau kol kas nė vienas Telšių gyventojas dėl tokios žalos atlyginimo nesikreipė.

„Dažnai pasijuntame kaip psihologai. Tenka išklausyti bei paguosti žmones, kuriems teko gyventi šaltuose butuose.

Paguodos ir užuojautos labiausiai reikia seniems žmonėms”, – kalbėjo Nacionalinės vartotojų teisių apsaugos tarybos pirmininkas Feliksas Petrauskas.
Janina Vansauskienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.