Informacija apie politikų šelpimą liko nepatvirtinta

Parlamentinė komisija neaptiko jokių duomenų, kad koncernas EBSW būtų finansavęs LDDP ar kitas partijas

Patikslintas premjero Algirdo Brazausko atsakymas ir informacija iš Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) nepatvirtino prielaidos, jog liūdnai pagarsėjęs koncernas EBSW galėjo prieš keliolika metų finansuoti Lietuvos demokratinės darbo partijos (LDDP) rinkimų kovas arba kitų politinių jėgų veiklą.

Koncernas dar neegzistavo

„Neturime jokių įrodymų, kad EBSW arba susijusios įmonės rėmė arba nerėmė ne tik LDDP, bet ir kitų partijų. Jokių konkrečių įrodymų nėra”, – vakar pareiškė parlamentinės komisijos, tiriančios EBSW veiklą, pirmininkas socialdemokratas Algis Rimas.

Komisijos vadovas tai sakė po to, kai sulaukė žodinio premjero patikslinimo į jam užduotą klausimą apie tai, ar EBSW finansiškai neparėmė LDDP per 1992 metais vykusius rinkimus į Seimą, kurie baigėsi absoliučia LDDP pergale.

Raštu atsakydamas į šį klausimą A.Brazauskas teigė, kad EBSW nefinansavo jo asmeninės prezidentinės rinkimų kampanijos 1993 metais. Premjeras tuomet taip pat pridūrė, kad tapęs Prezidentu jis pasitraukė iš LDDP ir nieko negalįs pasakyti apie jos vidaus reikalus.

Tačiau toks praėjusią savaitę gautas atsakymas nepatenkino komisijos ir ji įpareigojo savo pirmininką gauti papildomą premjero paaiškinimą. Dėl to A.Rimas susisiekė telefonu su A.Brazausko patarėjais, o iš jų išgirdo atsakymą, kad 1992 metais, kuomet vyko rinkimai į Seimą, EBSW formaliai dar neegzistavo. Koncerno veikla oficialiai registruota tik 1994 metais.

Niekur nevažiavo ir nieko neprašė

„Juk galima susivokti, kad apie EBSW kalbama platesniu kontekstu, ne tik kaip apie formalią struktūrą – įmonių asociaciją EBSW, kuri net ir nevykdė ypatingos veiklos. EBSW – tai ir su ja susiję ir ją įkūrę asmenys, įvairios susijusios bendrovės. Toks atsakymas vėl yra klausimo apėjimas”, – liko nepatenkintas premjero atsakymu komisijos narys konservatorius Jurgis Razma.

Tuo tarpu A.Rimas vakar „Kauno dienai” patikslino, kad iš tiesų premjero atsakymas yra platesnis ir jo nederėtų vertinti kaip išsisukinėjimo.

„Aš konkrečiai kalbėjausi su Ministro Pirmininko patarėjais, o jie konsultavosi su pačiu Algirdu Brazausku. Čia buvo kalbų, kad premjeras važiavo susitikti su EBSW veikėjais ir prašė iš jų pinigų rinkimams. Patarėjai perdavė, kad niekur jis nevažiavo ir nieko neprašė. Štai toks yra atsakymas”, – sakė A.Rimas.

Ministras delsia atsakyti

Po šių atsakymų, A.Rimo teigimu, komisija nebeturi daugiau galimybių aiškintis, ar EBSW prieš keliolika metų finansavo politines jėgas. „Manau, jau pakankamai daug pastangų įdėjome, kad išsiaiškintume, ir tolesnės mūsų pastangos, bijau, gali būti nerezultatyvios”, – vakar sakė komisijos pirmininkas.

Komisijai dirbti liko tik kelios dienos. Iki vasario 4-osios, šeštadienio, ji turi jau pateikti patvirtintas išvadas parlamentui. Vakarykščiame posėdyje komisija apsvarstė beveik trečdalį galutinių išvadų ir ketina toliau posėdžiauti šiandien ir rytoj. Pasak A.Rimo, „dirbama pagal grafiką” ir išvados Seimui bus pateiktos laiku.

A.Rimas informavo, kad komisija kol kas dar nesulaukė vidaus reikalų ministro Gintaro Furmanavičiaus atsakymo į jam užduotą klausimą. Artimas sąsajas su EBSW neigiantis ministras įpareigotas paaiškinti, ką jis turėjo omenyje, kai teigė, jog vizitinės kortelės su EBSW emblema „galėjo išspręsti daug klausimų”.

Komisija turi dvi senas G.Furmanavičiaus vizitines korteles, ant kurių atspaustas ir EBSW logotipas. Vienoje kortelėje dabartinis ministras įvardytas kaip bendrovės „Žemprojektas” direktorius, o kitoje – kaip Statybos asociacijos narys. EBSW buvo įsigijusi dalį „Žemprojekto” akcijų.

Arūnas Ivaškevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.