Kalnai baudžia smarkuolius

Pranešimai – kasdien

Draudikams, pardavusiems polisus į užsienį slidinėti vykstantiems lietuviams, šiomis dienomis – pats darbymetis.

„Šiemet pranešimai apie nelaimes pasipylė labai anksti. Pirmąjį gavome jau sausio 1-ąją 10 valandą – slidinėdamas Slovakijoje traumą patyrė mūsų klientas”, – sakė „Lietuvos draudimo” asmens žalų skyriaus vedėjas Jonas Stasinas.

Didžiausia Lietuvoje draudimo įmonė kasdien gauna maždaug 10 pranešimų apie nelaimės ištiktus savo klientus, kurie susižaloja užsienio slidinėjimo trasose.

Mažiausiai po du pranešimus apie nelaimingus įvykius kiekvieną dieną gauna ir kita draudimo bendrovė „Ergo Lietuva”.

Kalnuose pavojų nestinga

„Ačiū Dievui, mūsų grupei nenutiko nieko bloga. Tiesa, viena mergina trumpam buvo praradusi sąmonę po salto, tačiau greitai atsigavo”, – pasakojo iš Italijos Alpių sugrįžęs žurnalistas Valdas Valiukevičius.

Tačiau jis pripažino, jog kalnuose tyko nemažai pavojų: „Paskutinį vakarą pakilome keltuvu dar kartą nusileisti.

Žiūrime – netoli leidžiasi sraigtasparnis. Pagalvojome – gražus vaizdas.

Tačiau viskas pasirodė ne taip gražu. Iš sraigtasparnio iššoko gelbėtojų komanda ir pasileido į tą pusę, kur gulėjo kažkieno kūnas”.

Tenka sumokėti dideles sumas

Šiemet dažniausios traumos kalnuose – sulaužyti pirštai, kojos, rankos. Priklausomai nuo valstybės, kur įvyko nelaimė, nukentėjusiųjų gydymas draudikams atsieina 350-1500 litų.

Tačiau anksčiau yra buvę kur kas skaudesnių įvykių. J.Stasinui į atmintį įsirėžė beveik prieš porą metų nutikusi nelaimė, kai „Lietuvos draudimo” klientas Italijos Alpėse patyrė galvos traumą ir neteko sąmonės. Atsigavusį jį teko pargabenti į Lietuvą.

Didžiausia suma, kurią draudimo bendrovei teko atlyginti, buvo išmokėta pernai, kai Italijoje slidininkas iš Lietuvos susižeidė, o jo pargabenimo išlaidos bei išmoka siekė per 21,5 tūkst. litų.

Pasak bendrovės „Ergo Lietuva” rinkodaros skyriaus vadovo Irmanto Šerio, didžiausia išmoka bendrovės istorijoje siekė per 50 tūkstančių litų, kai dėl daugybės lūžių teko pargabenti žmogų iš Švedijos.

Beveik 34 tūkst. litų šiai įmonei teko sumokėti ir pernai, kai vienam Austrijoje slidinėjančiam klientui lūžo koja. Šiuo atveju buvo padengtos išlaidos už žmogaus nuskraidinimą sraigtasparniu į ligoninę, gydymą bei transportavimą lėktuvu į Lietuvą.

Nenori priimti į lėktuvus

Didžioji dalis draudikų yra sudarę sutartis su viena didžiausių pasaulyje asistavimo kompanijų „SOS International”.

Užsienyje traumą patyrusiu klientu paprastai rūpinasi šios bendrovės atstovai.

Tačiau daugiausia problemų iškyla, kai susižeidusį slidininką tenka pargabenti į Lietuvą.

„Sužeistųjų į reguliariais reisais skraidančius lėktuvus niekas nenori priimti.

Todėl jei atstumas nėra didelis, siunčiame specialų automobilį”, – pasakojo J.Stasinas.

Anot I.Šerio, kaip pacientą pargabenti į Lietuvą – lėktuvu ar sausumos transportu, sprendžia jam pagalbą suteikę gydytojai. Transportu rūpinasi asistavimo kompanija arba draudikai.

Tiesa, dauguma traumas patyrusių keliautojų parsiranda savais būdais: užsienio šalyje jiems suteikiama būtinoji pagalba, o vėliau žmogus grįžta arba su šeima, arba su turistine grupe.

Įmoka didesnė nei paprastai

Vykstantys į kalnus slidinėti, taip pat ekstremalių sporto šakų entuziastai moka maždaug dvigubai didesnę įmoką nei paprasti keliautojai.

Pavyzdžiui, „Lietuvos draudime” už 10 dienų polisą reikia mokėti 40 litų, jei vykstama slidinėti į Rytų Europą, ir 54 litus – jei į kitas šalis. Bendrovės „Ergo Lietuva” tarifai – atitinkamai 36 ir 50 litų.

Panašios kainos ir kitose draudimo įmonėse.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.