Kokių žaislų reikia vaikams

Emociškai turtingo vaiko pasaulio vystymasis neįsivaizduojamas be žaislų. Būtent jie padeda reikšti jausmus, tyrinėti aplinką, moko bendrauti ir pažinti save.

Geriausias draugas

Prisiminkite savo mėgstamiausius žaislelius – nebūtinai didžiulius brangius liūtus ir tigrus, ekstravagantiškas lėles ir elektrines mašinėles. Vieniems tai buvo paprastutis meškiukas, paveldėtas iš mamos, mažulytė lėlytė su daugybe sijonų iš senų kojinių, o gal tiesiog gabalėlis kailio, perrištas virvute ir spaudžiamas kumštelyje iki užmiegant.

Iš esmės žaislus rinktis turėtų vaikas. Tik jis iš gausybės vitrinose blizgančių ir žėrinčių daiktų sugeba išsirinkti tą būtybę, kuri jam reikalingiausia. Jis vadovaujasi tomis pačiomis emocijomis, kurios suaugusiuosius skatina pasirinkti draugus bei mylimuosius. Kam vaikui mėgstamiausias žaisliukas? Tam, kam suaugusiesiems darugai. Turimas omeny būtent tas žaislas, atsiminimai apie kurį lieka visam gyvenimui. Kartais toks žaislelis padovanojamas savo vaikams su tokia pat meile, kuri buvo jam jausta vaikystėje.

Kiekvienas vaikas turi turėti žaisliuką, kuriam galėtų pasiguosti, kurį pabartų ir nubaustų, kurio pagailėtų ir apkabinęs pamyluotų. Būtent jis padeda įveikti vienatvės baimę, kai tėvai kur nors išeina, tamsos baimę, kai išjungiama šviesa ir reikia miegoti, bet, laimė, esi ne vienas, o su draugu. Ant tokių žaislų kartais pykstama, jie gauna lupti, kartais net sulaužomi ir užkišami į tolimiausią kampą, bet vaikiško skausmo minutėmis prisimenami, surandami ir taisomi, paryškinamos nusitrynusios lūpos, akys, siuvami nauji drabužiai, prisiuvamos ausys bei uodegos.

Sunku įsivaizduoti, kad panašius jausmus vaikui galėtų sukelti robotas transformeris, barbė be išraiškos, lėktuvas ar dūzgianti mašinėlė. Kaip draugą mažylis veikiau pasirinks meškiuką, kačiuką, kiškutį – padarėlį, labai panašų į žmogų, jam artimą ir suprantamą. Todėl sužinoję apie vaiko norą turėti dar vieną žaislą pagalvokite, ar tikrai jam tokio reikia.

Žinoma, mažylis turi turėti rinkinį žaislų, padedančių vystytis jausmams, mąstymui, plečiančių akiratį, leidžiančių kurti realias ir išgalvotas situacijas, mėgdžioti suaugusiuosius. Ne visi jie turi būti pirktiniai – kai ką galima pasigaminti patiems. Savo rankomis darytas žaislas vaikui bus daug brangesnis ir mielesnis.

Pirkdami žaislus vadovaukitės paprasta taisykle: reikia išrinkti, o ne kaupti. Suaugusiųjų įsivaizduojami žaislai vaikams netinkami. Automatiniai ir pusiau automatiniai, surinkti į vientisą gabalą, jie neatitinka mažylio kūrybinių poreikių. Žaislai turi padėti ugdyti pagrindines būdo savybes.

Su žaislais per vaikystę

Naujagimiui visų svarbiausia jausti šilumą. Pirmieji žaisleliai turi būti minkšti ir šilti, tokie, kuriuos galima graužti, lengvai plaunami, tokio dydžio, kad nebūtų galima susigrūsti į burną, ryškių spalvų, pageidautina skambantys.

Metų mažyliui įdomios ir naudingos bus plastmasinės piramidės, įvairių dydžių dubenėliai, įvairiaspalvės kaladėlės, stoviniukai. Dvejų metukų vaikus žavi dideli spalvoti kamuoliai, kurie nenurieda po lova, sudedamos piramidės, minkšti pūkuoti žaisliukai, jau ne kišami burnon, o padedantys ramiai miegoti. Tokių metų vaikas jau turi būti pratinamas prie tvarkos, tad turi turėti savo žaidimų vietą ir kampelį žaislams sudėti.

Trejų metų vaikai pradeda konstruoti kartu su suaugusiaisiais, sužino, kad žmonės dirba ir turi įvairiausias profesijas, susiduria su problemomis, ieško jų sprendimo būdų. Populiariausi žaidimai – „ligoninė”, „vaikų darželis”, „namai”, „parduotuvė”. Žaislų reikia didesnių. Patartina nupirkti žaislinį indų rinkinį, lėlių baldelius, įvairiausių rinkinių – „gydytojo” ir pan.

Ketverių metų vaikai jau moka savaip keisti daiktų paskirtį: pieštukas tampa burtų lazdele, lapai – pinigais. Dabar labai svarbu, kad žaislas pagamintas savo rankomis. Iki tol mėgti dideli meškinai ir liūtai tampa namų interjero dalimi: susodinami ant lovos, fotelių ir retai kada pajudinami. Populiariausi kareivėlių, žvėrelių rinkiniai – su jais galima modeliuoti įvairiausias situacijas.

Šešerių metų vaikams įdomūs neįprasti konstruktoriai, laivų modeliai, flomasteriai, stalo žaidimai. Jie mėgsta karpyti servetėles, siuvinėti ir džiaugiasi gebėdami kitiems suteikti malonumą. Bet kokį vaiko norą ką nors pasiūti, suklijuoti, sumeistrauti tėvai turėtų skatinti, jei nori, kad jis užaugtų darbštus ir gyvenime trokštų ką nors gera padaryti kitiems.

Niekaada neliepkite vaikui pačiam išmesti pasenusio ar sulaužyto žaisliuko. Jam tai jo vystymosi simbolis, su kuriuo susijusios teigiamos emocijos. Tai vaikystės draugas.

Kosma Baltutytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.