Kad augtų sveikas

Žiema – puikus laikas grūdinti vaiką. Nereikia specialių pratimų, pakanka įprastų žiemos žaidimų ir rogučių, slidžių ar pačiūžų.

Rūpestingos mamos rogėse tempiamo mažylio nosį ir burną apmūturiuoja šaliku. Juk vaiko gerklė labai neatspari šaltam orui: vakare jis jau pradeda kosėti. Tačiau ant burnos užrištas šalikas kvėpuojant sudrėksta, tad įtraukiama ne tik šalto, bet ir drėgno oro. Be to, drėksta ir dar labiau šąla skruostai, nosis.

Stenkitės kiek įmanoma mažiau jį vežioti, tegul dirba pats. Galima rasti nedidelį kalnelį ir mokyti užvežti rogutes bei nusileisti.

Daryti rogučių traukinuką gali jau trejų metukų vaikai. Augesni susigalvoja kitokių žaidimų: leidžiasi nuo kalno rogutėmis ant pilvo, lenktyniauja, kuris toliau ar greičiau nuvažiuos.

Šliuožiant slidėmis stiprinamos visos raumenų grupės, širdies bei kraujagyslių ir kvėpavimo sistemos, judėjimo aparatas, vystoma judesių koordinacija.

Slides ir lazdą reikia parinkti pagal vaiko ūgį. Ikimokyklinukų slidės neturi būti ilgesnės nei jų ūgis, lazdos tiri siekti iki pažastų. Geriausios tokio amžiaus vaikams minkštos medinės slidės. Mokyti slidinėti reikėtų pradėti trejų ketverių metukų mažylius. Iš pradžių galima leisti su slidėmis pavaikščioti tik kambaryje, kad įprastų, po to įtvirtinti įgūdžius lauke. Reikia pamokyti šliužimo žingsnio, ką daryti su lazdomis. Galima mažylį pavėžinti įsikibus į slidžių lazdą. Nereikia ikimokyklinuko vestis į ilgus žygius: tegul pratinasi netoli namų.

Jei žiema snieginga, galima rasti daugybę pramogų: kasti sniege tunelius, mėtyti į taikinį gniūžtes, statyti tvirtoves, lipdyti senius besmeginius. Tik svarbu, kad neperšaltų.

Vaikus būtina mokyti kvėpuoti. Šaltą dieną perspėkite, kad nelakstytų išsižioję, orą trauktų tik pro nosį. Vaikams, linkusiems sirgti plaučių uždegimu, geriausia čiuožinėti, slidinėti, leistis nuo kalno su rogėmis. Tik neišleiskite be pirštinių ar kepurės, lengvai peršlampamais drabužiais. Būtinai veiduką ištepkite apsauginiu kremu. Ir per daug neprirenkite: vaikui bus sunku judėti, jis suprakaituos, o tuomet gali sušalti. Žinoma, kai lauke 20 ir daugiau laipsnių šalčio, mažyliui geriau likti namuose.

Kosma Baltutytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.