Kepenų auglių gydymas pačia moderniausia aparatūra

2005 m. pabaigoje Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos pradėjo naudoti unikalų, pasižymintį saugumu ir efektyvumu, gydymo būdą – radiodažnuminę termoterapiją moderniu aparatu (nesveiko audinio sunaikinimas tam tikro dažnio bangomis).

Šiandien kepenų operacijos nebėra vienintelė kepenų auglių gydymo priemonė. Tam alternatyva tampa kepenų auglių lokalūs gydymo metodai – perkutaninė (per odą) etanolio injekcija, krioterapija (šalčio), lazerinė chirurgija bei radiodažnuminė termoterapija (dar vadinama radiodažnuminė termodestrukcija). Pastaroji, šiuo metu, yra pripažinta pačia pažangiausia.

Radiodažnuminė termoterapija – tai elektromagnetinės energijos forma, kuri priverčia judėti atomus. Taip sukuriama trintis ir išsiskiria šiluma (iki 100°C). Temperatūros poveikis yra lokalus, sunaikinamos tik nesveiko audinio (auglio) ląstelės.

Anksčiau radiodažnuminė termoterapija naudota tik skausmingų kaulų auglių gydymui, nervinių skaidulų sunaikinimui ir lėtinio skausmo sumažinimui, mažų auglių odoje pašalinimui, kai kurių širdies ritmo sutrikimų gydymui. Pastaruoju metu šis metodas vis dažniau naudojamas gydyti kepenų auglius.

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose naudojamas aparatas skiriasi nuo kitų, panašiu principu veikiančių ir anksčiau naudotų Lietuvoje aparatų, nes šis vienoje specialioje adatoje turi keletą aktyvių elektrodų, tarp kurių sklinda elektromagnetinė energija. Ją įdūrus į ligos pažeistą kepenų sritį, labai tiksliai kontroliuojant kaitinamus audinius yra sukeliama nekrozė tik auglio ar kitos ligos pažeistoje vietoje. Sveikas audinys yra maksimaliai apsaugotas. Tai ypatingai svarbu pacientams, sergantiems kepenų ciroze, todėl radiodažnuminė termoterapija yra saugiausias ir efektyviausias gydymo būdas, veikiantis tik pažeistus audinius.

Turintiems implantuotus kardiostimuliatorius ar kitus elektros prietaisus radiodažnuminę termoterapiją galima atlikti tik šiuo aparatu, priešingu atveju implantuoti įrenginiai sugadinami.

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.