„Vėtrungės” pradinėje mokymas vyks Š. Suzuki metodu

Ketvirtadienį (sausio 26 d.) Kauno miesto taryba priėmė sprendimą, kuriame numatoma, kad Kauno „Vėtrungės” pradinėje mokykloje nuo 2010-2011 mokslo metų bus vykdomas tik netradicinis formalusis ugdymas, paremtas Š. Suzuki talentų ugdymo Lietuvoje koncepcija.

Šiuo metu „Vėtrungė” mokykloje Š. Suzuki metodu dirba 4 klasės: viena I-oji klasė (23 mokiniai), dvi III-iosios klasės (33 mokiniai) ir viena IV-oji klasė (13 mokinių). Š. Suzuki metodu mokykloje I-IV klasėse iš viso mokosi 69 mokiniai ir viena priešmokyklinio ugdymo grupė (14 auklėtinių). Iki 2010-2011 mokslo metų, palaipsniui, planuojama vykdyti Š.Suzuki metodą visose pradinės mokyklos klasėse.

Šis netradicinis ugdymo metodas, paremtas Japonijos mokslininko, smuikininko, kompozitoriaus, filosofo Šiniči Suzuki (1898-1998) ugdymo filosofija. Anot dr. Š.Suzuki, prigimtinės vaiko galios ugdytis bet kurioje lavinimo sferoje yra beribės, svarbu panaudoti tinkamą metodą joms atskleisti. Šis metodas yra pavadintas „Motinos kalbos”. Anot Š. Suzuki, kiekvienas sveikas ir laiku pradėtas ugdyti vaikas gali išlavinti puikią muzikinę klausą, o taip pat atskleisti prigimtinį talentą bet kurioje meno ar mokslo sferoje.

Š. Suzuki metodas yra grindžiamas kryptingu muzikiniu ugdymu. Ugdymo planas sudaromas vadovaujantis Švietimo ir mokslo ministerijos patvirtintais Bendraisiais ugdymo planais. Individualioms ir grupinėms instrumento ar vokalo pamokoms naudojamos ugdymo planuose numatytos valandos, neviršijant maksimalaus atitinkamai ugdymo pakopai skirtų valandų skaičiaus.

Kaune šiuo metu vykdomas ir kitoks netradicinis švietimas, paremtas Montesori ir Valdorfo metodais. Valdorfo metodu dirbantys pedagogai didelį dėmesį skiria vaikų doriniam ugdymui, paremtu pažinimo ir pagarbos šalia esančiam ugdymu.

Montesori ir Suzuki metodų pradininkai yra kauniečiai. Valdorfo metodą pirmieji pradėjo taikyti vilniečiai. Šie trys netradicinio formalaus ugdymo metodai sparčiai populiarėja visoje Lietuvoje.

Kauno miesto taryba

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.