Dėl J.Borisovo kilo skandalas ir Lenkijoje

Lietuvoje skandalingai pagarsėjęs Rusijos pilietis Jurijus Borisovas įsivėlė į aferą ir Lenkijoje.

Šios šalies dienraščio „Nowy Dzien” tvirtinimu, dėl J.Borisovo bendrovės „Spark” nekokybiškai atlikto karinių sraigtasparnių remonto susikomplikavo milijoninis šios technikos pardavimo kontraktas, o Lenkija apsijuokė tarptautinėje arenoje.

Be to, Lenkijos spauda primena, kad J.Borisovas buvo dosniai parėmęs Lietuvos prezidentą Rolandą Paksą, kuris vėliau buvo pašalintas iš posto.

Irake – kaltinimai apgavyste

Prieš metus Lenkijos bendrovė „Bumar”, kurios daugumą akcijų valdo valstybė, laimėjo 400 mln. JAV dolerių (1,1 mlrd. litų) vertės ginklų tiekimo atkuriamai Irako kariuomenei konkursą.

Apie ketvirtadalį šios sumos buvo numatyta sumokėti už 24 sraigtasparnių pristatymą.

Visi šie orlaiviai buvo remontuojami Rusijoje, Sankt Peterburge esančioje įmonėje „Spark”, priklausančioje J.Borisovui.

Į Varšuvą apžiūrėti skraidymo aparatų atvykę Irako gynybos ministerijos atstovai esą nusivylė jų būkle ir atsisakė pirkti. Dėl to kilo didelis skandalas.

Irakiečiai apkaltino lenkus, jog šie apgaule bandė įkišti pasenusius sraigtasparnius, ir pareikalavo patiekti naujus.

Netikėta prekeivio karjera

Bagdade net buvo inicijuotas tyrimas dėl to, ar buvęs gynybos viceministras Ziadannas Cattanas, pasirašęs sutartį su „Bumar”, nepaėmė iš lenkų kyšio.

Tokie įtarimai kilo dėl to, kad Z.Cattanas turi ir Irako, ir Lenkijos pilietybę. 27 metus Lenkijoje pragyvenęs, čia mokslus baigęs ir šeimą sukūręs Z.Cattanas į Iraką buvo pasiųstas likus dviem dienoms iki JAV karinės intervencijos pradžios.

Buvęs smulkus dirbtinių gėlių bei naudotų automobilių prekeivis netikėtai iškilo iki gynybos viceministro, atsakingo už kariuomenės materialinį aprūpinimą bei ginklų pirkimo kontraktus.

Varšuvos žurnalas „Przekroj” neseniai iškėlė versiją, jog Z.Cattanas galimai yra Lenkijos žvalgybos agentas.

Pateikė apgaulės schemą

„Bumar” direktorius Romanas Baczynskis paneigė, jog bendrovė kam nors mokėjo kyšius, ir tvirtina, kad su J.Borisovu asmeniškai nėra pažįstamas.

Tačiau „Przekroj” atskleidė, jog „Bumar” vadovai prieš metus apgaulingai gyrėsi pasirašę kontraktą su Svidniko fabriku, kuris neva turėjęs skubiai pagaminti dvidešimt lenkiškų sraigtasparnių „Sokol”.

Paaiškėjo, jog šiame fabrike buvo užsakyti tik du orlaiviai.

Spėjama, kad vietoj kitų naujai pagamintų sraigtasparnių buvo sumanyta irakiečiams iškišti senus skraidymo aparatus.

Todėl pradėta ieškoti bendrovės, kuri per tris mėnesius apsiimtų suremontuoti senus rusiškus Mi-8 sraigtasparnius, kurių dalis buvo pagaminta net prieš 28 metus.

Lenkų paslaugų atsisakyta

Vienintelės specializuotos Lenkijoje sraigtasparnių remonto įmonės, Lodzės karo lėktuvų gamyklos vadovas Janas Pietowskis neslėpė, kad jų paslaugų buvo atsisakyta.

Šios gamyklos specialistai apskaičiavo, jog toks rimtas remontas užtruktų ne mažiau kaip pusmetį, o tai netenkino „Bumar” vadovų.

Triukšmą kelia konkurentai?

J.Borisovo įmonė „Spark” apsiėmė sraigtasparnius suremontuoti greičiau. Tačiau rusų darbas esą nuvylė irakiečius.

„Bumar” atstovai teisinasi, jog skandalą dirbtinai pučia varžovai, pralaimėję konkursą ir patys norėję atsikratyti senos technikos.

Tvirtino nieko negirdėjęs

„Dabar esu Rusijoje. Man sunku komentuoti, kas vyksta Lenkijoje”, – vakar „Lietuvos rytui” telefonu sakė J.Borisovas.

Verslininkas tvirtino, kad gamykloje Sankt Peterburge remontuojama nemažai sraigtasparnių, o apie Lenkijoje kilusį skandalą jis nieko negirdėjęs.

„Reikia daugiau laiko susipažinti su situacija, tada galėsiu ką nors pasakyti”, – pridūrė J.Borisovas.

Šis prieštaringai vertinamas Rusijos pilietis vadovauja ir sraigtasparnių remonto bendrovei „Avia Baltika”, esančiai Kaune.

Ar gali gyventi Lietuvoje?

Mūsų šalies Migracijos departamentas buvo atsisakęs Rusijos piliečiui J.Borisovui išduoti leidimą gyventi Lietuvoje. Pareigūnai rėmėsi specialiųjų tarnybų informacija, jog šis asmuo kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.

Bet Vilniaus apygardos administracinis teismas praėjusių metų gruodžio 19-ąją įpareigojo Migracijos departamentą išduoti leidimą J.Borisovui nuolat gyventi Lietuvoje.

Tokį apygardos teismo sprendimą departamento pareigūnai apskundė Vyriausiajam administraciniam teismui. Šis savo žodžio kol kas netarė.
Eldoradas Butrimas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.