Komisaro byloje – apie skambučių iš kalėjimo subtilybes

Vakar Klaipėdos apylinkės teisme iš esmės pradėta nagrinėti neeilinė byla. Išpirkos reikalavimu už pavogtą turtą kaltinamas iš pareigų nušalintas uostamiesčio kriminalinės policijos komisaras.

29 metų amžiaus D. Bieliūnas, šiuo metu nušalintas nuo pareigūnų, yra vienas iš aukščiausias pareigas ėjusių miesto teisėtvarkininkų, kada nors įtartų sunkiais nusikaltimais.

39-erių I. Simonaitytės gatvės gyventojas Egidijus Austys, kalintis Alytaus pataisos namuose, irgi gali tapti garsus, jei pasitvirtins jam mesti kaltinimai. Jis sugebėjo, sėdėdamas kalėjime, dalyvauti prievartaujant turtą ar net šią aferą suorganizuoti.

Komisaras ir vagis

Pernai rugpjūtį iš Klaipėdos rajono Laistų kaime statomo UAB „V. Paulius & Associates” objekto buvo pavogti du generatoriai ir dvi vibracinės plokštės. Nukentėjusieji patirtą žalą įvertino 40 000 litų.

Netrukus su bendrovės vadovais susisiekė nepažįstami asmenys ir už pavogto turto grąžinimą pareikalavo 3 tūkstančių litų. Bendrovė nutarė susitikti su nusikaltėliais, tačiau prieš tai apie jų siūlymą pranešė teisėsaugininkams.

1 500 Lt išpirką paėmusius įtariamuosius sulaikė uostamiesčio VPK Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos policininkai kartu su Klaipėdos rajono PK pareigūnų bei Specialiųjų tyrimų tarnybos agentų grupe.

Pareigūnus nustebino tai, jog vienas iš sulaikytųjų buvo jų kolega – vienu geriausių darbuotojų vadintas Klaipėdos VPK Kriminalinės policijos Nusikaltimų tyrimo tarnybos Nepilnamečių nusikalstamumo kontrolės skyriaus viršininkas D. Bieliūnas. Su juo sulaikytas buvo ir anksčiau už sukčiavimą teistas 27-erių klaipėdietis Osvaldas Pilypas.

Pavogtas vertingas bendrovės turtas taip ir liko nerastas, o abu įtariamieji pateko į areštinę. Ikiteisminio tyrimo rezultatai lėmė, kad į kaltinamųjų suolą teko sėsti D. Bieliūnas ir anksčiau už vagystę teistam E. Ausčiui, o O. Pilypas tapo liudininku.

Kaliniui nupirko telefoną

Vakarykščiame teismo posėdyje saugos tarnyboje „Falck Security” dirbantis D. Bieliūnas kategoriškai neigė savo kaltę. Kaltu neprisipažįsta ir E. Austys.

Jie kaltinami pernai rugsėjo 1-8 dienomis iš UAB „Apsaugos komanda” Klaipėdos skyriaus direktoriaus pavaduotojo Vidmanto Laurišo reikalavę išpirkos už vogtus daiktus, o D. Bieliūnas – ir pareigybinių instrukcijų pažeidimu bei pareigūno vardo pažeminimu.

Anot D. Bieliūno, jis su O. Pilypu ir E. Ausčiu bendradarbiavęs tik vykdydamas savo pareigas – norėdamas iš jų gauti vertingos informacijos.

„Su E. Ausčiu esu pažįstamas nuo 2001 metų, o su O. Pilypu – nuo pernai. Apie tai, kad šie asmenys teikia mano darbui reikalingą informaciją, žinojo ir komisariato vadovybė”, – vakar teisme sakė jis.

Kaltinamasis pasakojo, jog E. Ausčio dėka buvęs sėkmingai atskleistas ne vienas nusikaltimas, tad jis jį paremdavęs finansiškai – davęs mobilųjį telefoną, šiam patekus į zoną papildydavęs telefono kortelės sąskaitą.

Teisėjai suabejojus, ar kalintys asmenys gali naudotis mobiliaisiais telefonais, nušalintasis pareigūnas užtikrino, jog niekam ne paslaptis, kad įkalinimo įstaigose pilna telefono aparatų.

Apie tai, kad įkalintasis turi telefoną, D. Bieliūnas neva informavęs Alytaus pataisos namų atstovus, o jo numerį įvedęs į visiems pareigūnams prieinamą duomenų bazę.

„Vėliau E. Ausčio apetitas augo – prašydamas papildyti sąskaitą jis skambindavo net naktimis, o aš, bandydamas išsisukti, net pasikeičiau telefono numerį. Tačiau jis mane vėl surado ir pasiūlė man grąžinti 400 litų pasiekusią skolą už telefono sąskaitos papildymus.

Jis aiškino zonoje organizuojantis generatoriaus pirkimo-pardavimo sandėrį, o aš turėsiąs nuvažiuoti paimti pinigų. Rugsėjo 1-ąją jis paprašė nuvykti į Nemuno gatvėje esančią automobilių stovėjimo aikštelę bei iš ten būsiančių trijų vyrų paimti 1 500 litų”, – sako D. Bieliūnas.

Nebėgo, nes nebijojo

Sutartoje vietoje D. Bieliūnas iš tiesų gavęs 1 500 litų, tačiau, kilus kažkokiems nesklandumams, gautus pinigus komisarui teko grąžinti nepažįstamiesiems.

D. Bieliūnas tikina įtaręs kažką negero, todėl, grįžęs į darbą, policijos duomenų bazėje ieškojęs informacijos, ar aplinkiniuose rajonuose nebuvę generatorių vagysčių. Jis tvirtina neradęs tokių duomenų, todėl nusiraminęs.

E. Ausčio skambučiai iš kalėjimo nesiliovę. Šį kartą kalinys minėjęs, jog kažkas nori įsigyti vibracinę plokštę, tačiau būsimas pirkėjas reikalaujantis prekės nuotraukos. D. Bieliūnas nuvažiavęs į nurodytą parduotuvę Tilžės gatvėje bei plokštę nufotografavęs, o nuotrauką nežinomam pirkėjui išsiuntęs savo tarnybinio elektroninio pašto pagalba.

„Jei būčiau daręs ką nors nusikalstamo, nebūčiau naudojęsis Vidaus reikalų ministerijos paštu. Maniau, jog jei E. Austys planuoja kažką negero, tai pirkėjas bent iš manęs galės tikėtis pagalbos išpainiojant šią istoriją”, – akcentuoja jis.

Rugsėjo 8-ąją E. Ausčio prašymu D. Bieliūnas vėl vykęs į tą pačią automobilių stovėjimo aikštelę paimti tokios pat sumos už minėtą plokštę. Šį kartą E. Austys liepęs jam nesirodyti, o pinigų paimti nusiųsti kitą žmogų. Įkalintasis sakęs, jog komisarą ten gali pažinti.

D. Bieliūnas sako pasiuntęs O. Pilypą, tikėdamasis, jog šis gerai žinantis vietinius nusikaltėlius ir narkomanus, ką nors atpažins ar bent įsidėmės šių asmenų veidus, mašinų numerius. Aikštelėje imantis pinigus O. Pilypas ir D. Bieliūnas buvo sulaikyti.

„Aš viską mačiau, tad galėjau pabėgti, bet sąmoningai pasidaviau. Turėdamas daug darbo apie savo veiklą nespėjau informuoti tiesioginio savo vadovo – komisariato viršininko pavaduotojo Dainiaus Smatavičiaus, tačiau aš veikiau darbo tikslais”, – tikino D. Bieliūnas.

Teisėjai suabejojus, ar policininkas galėjo patikėti istorija apie iš įkalinimo įstaigos vykdomus prekybos sandėrius, kaltinamasis užtikrino, kad darbas jam buvęs visas gyvenimas, o norint pasiekti gerų rezultatų reikėję bendrauti su nusikaltėliais.

Prokuroras užsiminė, jog pokalbių, vykusių tarp E. Ausčio ir D. Bieliūno, išklotinėse visiškai neminimas žodis „skola”, kurią taip akcentavo kaltinamasis.

Policininkas – ne draugas

E. Austys sakė, kad su D. Bieliūnu susipažino išėjęs iš įkalinimo įstaigos 2002 m. Kartą komisaras pasiūlęs suteikinėti policininkams informaciją, tačiau E. Austys kategoriškai atsisakęs.

„Esu kartą D. Bieliūno prašęs pavežti pas tėvus, gyvenančius Telšiuose. O iš zonos jam skambinau prašydamas iš tėvų paimti mano daiktus ir atvežti į Alytų – žinojau, kad jis važinėja į šį miestą aplankyti savo artimųjų”, – teigė E. Austys.

Savo parodymuose painiojęsis E. Austys tvirtino rugsėjo 1-ąją skambinęs pareigūnui paprašytas draugo – norėdamas suorganizuoti generatoriaus pervežimą, rugsėjo 8-ąją – prašydamas paimti pinigus. Neva už šią paslaugą jam buvo pažadėtas atlygis.

Atpažino pareigūną

Teisme liudiję „Apsaugos komandos” Klaipėdos skyriaus direktorius Vladimiras Stankejevas ir pavaduotojas V. Laurišas pasakojo, kad Laistų kaime UAB „V. Paulius & Associates” statybų aikštelę saugojo jų firmos darbuotojas. Jis pramigo, todėl saugos tarnybai teko atlyginti bendrovės patirtus nuostolius.

Skambučio iš nusikaltėlių sulaukusi UAB „V. Paulius & Associates” jų koordinates perdavė apsaugos tarnybai. Paskambinus nurodytu telefonu, atsiliepęs vyriškis, spėjama, E. Austys, už dingusių daiktų sugrąžinimą paprašė 3 000 litų, vėliau nusileido perpus.

Pirmą kartą su pinigais į Nemuno gatvę V. Stankejevas ir V. Laurišas vyko susitikti su skambinusio vyriškio nurodytu nepažįstamuoju. Jam perdavus pinigus paaiškėjo, jog šiuos teks atsiimti – mat skambinusysis negalėjo nurodyti, kur yra dingę daiktai.

Nepaisant to, skambučiai, žadantys už atlygį grąžinti dingusius daiktus, nesiliovė. V. Stankejevui, buvusiam policininkui, kilo įtarimų, jog pinigų paimti siųstas vyrukas yra pareigūnas. Vyriškis išsiaiškino, kad tai – D. Bieliūnas. Apie tai pranešta teisėsaugininkams.

Siurprizas kolegoms

D. Bieliūno sulaikymas kolegoms buvo labai netikėtas. Sunku buvo patikėti, kad vienu geriausiu bei perspektyviausiu uostamiesčio policininkų vadintas komisaras galėjo ryžtis nusikaltimui – visi žinojo jo ryžtingą nusiteikimą kovoti su nusikaltėliais.

Mąstydami, kas galėjo D. Bieliūną priversti pereiti į kitą barikadų pusę, bendradarbiai spėjo, kad tam įtakos turėjo jį užklupusios negandos: nesutarimai su žmona, iš banko paimta paskola.

2000 m. D. Bieliūnas į Klaipėdą perėjo dirbti iš Alytaus policijos. Jis kasmet buvo skatintas už gerą darbą, apdovanotas vardine dovana bei II laipsnio ženklu „Tėvynės labui”, pernai jam suteiktas komisaro laipsnis.

Žaneta Skersytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.