Klaipėdiečiams patariama mažiau būti lauke

Jūrinių tyrimų centro duomenimis, šiomis dienomis uostamiesčio centrinėje ir rytinėje dalyse užfiksuotas padidėjęs oro užterštumas kietosiomis dalelėmis, todėl gyventojams nerekomenduojama ilgai būti lauke prie pagrindinių miesto gatvių.

Pasak Klaipėdos visuomenės sveikatos centro bendrosios higienos gydytojo Rimanto Giedraičio, kietųjų dalelių kiekis ore normas viršija apie du kartus.

Užterštumas padidėja šaltu ir sausu oru dėl nepalankių sąlygų sklaidai, kai nėra kritulių, o vėjas – silpnas. Kietųjų dalelių padaugėja dėl barstomų gatvių, transporto, suintensyvėjusio šildymo.

Į oro taršą jautriausiai reaguoja vaikai, seneliai, nėščios moterys ir sergantieji lėtinėmis ligomis. Dėl kietųjų dalelių poveikio paūmėja lėtinės kvėpavimo takų ligos bei alerginės reakcijos, todėl Visuomenės sveikatos centro specialistai nerekomenduoja ilgai būti lauke ir ypač sportuoti prie pagrindinių miesto gatvių. Taip pat patariama nevesti į lauką ikimokyklinio amžiaus vaikų ir neorganizuoti lauke mokyklinių renginių, o kuo daugiau laiko praleisti patalpose.

Tyrimai buvo atlikti prieš keletą dienų, tačiau, R. Giedraičio teigimu, situacija tokiu oru nesikeičia. Jei nepasnigs ir nesustiprės vėjas, kietųjų dalelių koncentracija ore gali dar išaugti.

Kad būtų sumažinta įtaka gyventojų sveikatai, Visuomenės sveikatos centras rekomenduoja organizuoti nuolatinį miesto gatvių valymą.

Pasak Savivaldybės administracijos Aplinkos kokybės skyriaus vedėjo pavaduotojos Rasos Povilanskienės, tokiu metu kasmet oro tarša kietosiomis dalelėmis padidėja. Gatvės bus plaunamos tik atšilus orams, balandžio-spalio mėnesiais. Šiuo metu tariamasi su orą teršiančiomis miesto įmonėmis, kaip taršą būtų galima mažinti, tačiau priemonių programa kol kas dar neparengta.

Tiesa, vakar popiet Savivaldybės adminsitracijos Miesto ūkio departamento atstovai sakė informacijos apie padidėjusį užterštumą dar negavę, tačiau, pasak departamento direktoriaus Alfonso Šimkaus, apie tai sužinojus būtų pradėta šluoti gatves ar imtasi kitų priemonių.

Giedrė Norvilaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.