Krepšinio teisėjai – NKL įkaitai

Negaunantys algų arbitrai gali pradėti karą su Nacionaline krepšinio lyga.

Lietuvos krepšinį greitu laiku gali sudrebinti dar iki šiol negirdėtas skandalas – krepšinio teisėjų streikas.

Ši akcija turėtų tapti atsaku į naujai įkurtos Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) vadovų požiūrį į jų darbą.

Beveik dvi dešimtys šalies krepšinio arbitrų, teisėjaujančių NKL varžybose, jau du mėnesius negauna atlygio už savo triūsą ir tyliai kalba apie galimą protesto akciją – streiką.

Tuo tarpu NKL vadovybei pinigų „kaulijantys” teisėjai yra nė motais – lygos vykdančiojo direktoriaus Valdo Zarembos manymu, NKL čempionato televizijos transliacijos yra daug svarbesnės už teisėjų atlyginimus.

Niekas nepasikeitė

Ilgai gyvavusi Lietuvos krepšinio A lyga (LKAL) praėjusiais metais buvo reorganizuota į Nacionalinę krepšinio lygą.

Naujasis šios organizacijos vadovas Šilutės meras Arvydas Jakas, praėjusį pavasarį pristatydamas lygą teigė, kad ji kardinaliai skirsis nuo LKAL.

Jo teigimu, bus siekiama idealių sąlygų 16-kai pirmenybėse dalyvausiančių komandų bei puikių darbo sąlygų teisėjams.

Tačiau kol kas šie žodžiai – šnipštas.

Nepabūgęs NKL vadovų rūstybės apie lygą „Ekstra žinioms” papasakojo nacionalinės kategorijos teisėjas Rytis Sabas.

– Ar tiesa, kad NKL varžybose teisėjaujantys arbitrai negauna algų?

– Taip. Kai buvo LKAL, su atsiskaitymais niekada nebuvo problemų. Jau nuo NKL čempionato pradžios pradėjo strigti apmokėjimai. Dabar lyga visiems teisėjams skolinga už dviejų mėnesių darbą.

– Kokios tai sumos?

– Kaip kam – priklausomai, kiek rungtynių arbitras „švilpė”. Vieniems, manau, 700 litų, kitiems – tūkstantis.

– Kalbama, kad teisėjai gali imtis streiko akcijos.

– Su mumis NKL lyga nėra sudariusi sutarčių – ji viską tvarkė per šalies teisėjų asociaciją. Tik ji gali leisti mums streikuoti. Tačiau vis dėlto galime imtis tokių kraštutinių priemonių, jei tas „bardakas” NKL čempionate nesibaigs.

– Kas dar netenkina NKL lygoje?

– Visos kalbos apie tai, kaip bus gerai – savotiška apgaulė. Lygos vadovai daug prižadėjo, bet nieko nedaro. Apie pinigus lyg ir aišku – nemoka.

Tačiau buvo teigta, kad teisėjai turės padorias darbo sąlygas. Juokinga. Pateiksiu tik vieną faktą – Kauno „Švaros” salėje, kur žaidžia „Albara Lagiva”, teisėjai priversti persirenginėti vos ne sargo būdelėje, o nusiprausti po mačo gali tik komandų rūbinėje. Ir tik po to, kai žaidėjai iš jos būna išėję.

Esame vergai

Kitas šalies krepšinio teisėjas, nepanoręs, kad būtų skelbta jo pavardė, kalbėjo dar griežčiau.

„Mes tapome NKL „vergais”. Dar nepasiekėme tokio lygio, kad galėtume teisėjauti Lietuvos arba Baltijos krepšinio lygose – tuo NKL naudojasi. Manyk, nenori teisėjauti – neteisėjauk. Surasime „kaimiečių”, kurie vis tiek „švilps”.

O tau teisėjo karjera bus sužlugdyta – svajonė tapti tarptautinės kategorijos arbitru bus palaidota.

Todėl visi ir tyli – nesvarbu, kad negausi pinigų, tačiau pakentėjus yra galimybė ištrūkti iš NKL „duobės”.

Teisėjai palauks

Tuo tarpu NKL vykdantysis direktorius V.Zaremba nedramatizuoja padėties dėl neišmokėtų atlyginimų arbitrams ir „Ekstra žinioms” teigė, kad mokėti laiku pinigus teisėjams – nebūtina.

– Ar yra problemų su teisėjų atlyginimais?

– Mūsų lygos arbitrai gyvena pagal senus stereotipus. Kaip buvo anksčiau, LKAL laikais? Klubai susimesdavo po keliasdešimt tūkstančių litų varžybų organizavimui. Didesnė bendros sumos dalis tekdavo teisėjams – buhalterė kas mėnesį išmokėdavo jiems priklausančius pinigus. Dabar situacija kitokia.

– Kokia?

– Viskuo rūpinasi lyga. Iš nacionalinės federacijos beveik nieko negauname ir pagrindinis finansavimo šaltinis – rėmėjų lėšos. Todėl kartais nutinka taip, kad įplaukų į lygos biudžetą grafikas nesutampa su dienomis, kuriomis arbitrai pageidautų gautų savo atlygį.

Visi rėmėjai vykdo savo įsipareigojimus, tačiau mes neturime moralinės teisės reikalauti iš jų, kad mokėtų konkrečią sumą konkrečią dieną.

– Bet arbitrai pinigų negauna jau du mėnesius.

– Noriu atkreipti dėmesį, kad teisėjai neturi atskirų sutarčių su lyga. Pagal bendrą susitarimą, už sezoną jiems priklauso tam tikra suma, kurią jie, be abejo, gaus.

Nepamirškite, kad turime ir daugybę kitų išlaidų.

Surengti televizijos transliaciją iš kokio nors rajono centro ar padėti klubui suremontuoti salę kartais mums atrodo svarbiau, negu reguliariai mokėti teisėjams.

Kitą sezoną situacija bus geresnė, nes lėšų iš rėmėjų gausime iš anksto ir galėsime jomis laisviau disponuoti. Beje, teisėjams kelsime vis aukštesnius reikalavimus.

Jau dabar įdiegėme reitingavimo sistemą, pagal kurią atsisakysime šešių prasčiausių teisėjų paslaugų. Vietoj jų kviesimės LKL teisėjus arba suteiksime šansą jaunimui.Vladas Garastas, Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas: „Aš NKL veiklą vertinu labai teigiamai. Pirmieji metai visada yra sunkūs, todėl labai sveikintina, kad lyga pati susiranda rėmėjų. Federacija, žinoma, stengiasi padėti, bet mūsų ištekliai labai riboti. Apie tai, kad teisėjams jau du mėnesius nemokami atlyginimai, nieko negirdėjau. Bet neabejoju, kad streikas nėra geriausia išeitis. Visada galima susitarti. Viliuosi, kad visi teisėjams priklausantys pinigai bus išmokėti. Ne šiandien, tai nors sezono pabaigoje”.

Aleksas Makulavičius, Lietuvos krepšinio teisėjų asociacijos viceprezidentas: „Žinau, kad NKL teisėjai negauna pinigų už darbą. Nenoriu išsakyti savo nuomonės – buvau LKAL vadovas ir naujosios lygos valdžia mane apkaltins, jog bandau jiems kerštauti.

Pasakysiu tik viena – LKAL čempionate tokių situacijų su apmokėjimu nebuvo.

Jeigu padėtis taps kritiška, rinksime teisėjų asociacijos valdybą ir kažką spręsime”.
„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.