J. Jagminas: lengvatinį 5 proc. PVM tarifą būtų tikslinga taikyti visiems maisto

Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Jonas Jagminas siūlo taikyti lengvatinį 5 proc. pridėtinį vertės mokesčio (PVM) tarifą visiem maisto produktams, o ne daryti atskiras išimtis tam tikroms jų kategorijoms.

J.Jagmino teigimu, šiuo metu skirtingas PVM tarifas maisto produktams iškreipia rinką ir sudaro nevienodas sąlygas šių pramonės šakų viduje. „Šiuo metu yra taikomas lengvatinis 5 proc. PVM tarifas šviežiai mėsai, paukštienai bei šviežiai žuviai, tačiau tuo pačiu metu taikomas 18 proc. tarifas gyvulių ir paukščių mėsos bei žuvininkystės produktams. Dėl skirtingo apmokestinimo mažėja didesnės pridėtinės vertės produktų vartojimas, gamyba bei konkurencingumas vidaus rinkoje”, – teigia Seimo narys.

Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas pažymi, kad Vyriausybės 2004-2008m. programoje numatyta siekti, kad būtų suderintas Lietuvos ir Europos Sąjungos (ES) lengvatinių PVM tarifų taikymas būtiniausiems maisto produktams. „Lietuvai stojant į ES, mokesčiai nebuvo derybų objektas ir įvairiose šalyse galioja skirtingos mokesčių tarifų lengvatos. Net 7 ES šalyse atskiriems produktams lengvatinis PVM tarifas yra mažesnis nei 5proc. Esant bendrai ES rinkai, tokios lengvatos turi gana ženklios įtakos atskirų produktų konkurencingumui”, – mano J.Jagminas.

Tačiau, pasak Seimo nario, esminis klausimas šioje srityje yra valstybės ekonominės galimybės visiems maisto produktams mažinti PVM tarifą.”Preliminarūs skaičiavimai rodo, kad nustačius lengvatinį 5 proc. PVM tarifą už pieną, mėsą, žuvį, duoną, daržoves, vaisius ir uogas valstybės biudžeto pajamos per metus sumažėtų apie 450 mln. litų, o taikant 9 proc. PVM tarifą ši suma siektų apie 320 mln. litų. Lengvatinį 5 proc. PVM tarifą taikant kasdienėms prekėms, kaip duonai ir pienui, ši suma siektų 240 mln. litų”, – teigia komiteto vadovas.

Kaimo reikalų komiteto pirmininkas taip pat siūlo svarstyti galimybę peržiūrėti ir mineralinių trąšų kainas. „Žemės ūkio produktų savikaina labai priklauso nuo trąšų kainos, kuri šalyje labai sparčiai didėja ir daugelio mineralinių trąšų kaina pagal asortimentą jau viršija 1000 litų už toną. Tuo tarpu Airijoje trąšoms bei pesticidams taikomas nulinis PVM tarifas, Italijoje – 4proc., Liuksemburge – 3proc. Todėl, mano įsitikinimu, reikia labai rimtai aptarti visas galimybes mažinti trąšų kainas ir vienas iš realiausių kelių būtų mineralinėms trąšoms netaikyti jokio PVM mokesčio”, – sako J.Jagminas.

Darbo partijos frakcija

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.