Vanduo jau skaidresnis už šampaną

Daugiau nei pusei Kauno gyventojų tiekiamas geresnės kokybės vanduo, bet už jį ateityje teks mokėti brangiau

Į daugiau kaip 40 metų veikiančių Petrašiūnų vandenvietės įrenginių rekonstrukciją „Kauno vandenys” investavo 16,5 mln. Lt.

Pasak bendrovės vadovo Viliaus Buroko, dabar beveik visas miestas vartoja geros kokybės vandenį, todėl priekaištų dėl gendančios buitinės technikos turėtų gerokai sumažėti.

Priekaištų tikisi mažiau

Iškilmingas vandens gerinimo įrenginių atidarymas Chemijos prospekte vyko tik vakar, nors jie eksploatuojami jau pusantro mėnesio. „Tiesiog nenorėjome sakyti: „Nuo šiandien gausite geresnį vandenį”, – sakė V.Burokas. – Norėjome leisti vamzdynams natūraliai išsivalyti nuo geležies, todėl rudas vanduo jau liko praeityje”.

Iš rekonstruotos vandenvietės išvalytas vanduo tiekiamas Petrašiūnams, Amaliams, Palemonui, Naujasėdžiui, Pramonės, Dainavos, Gričiupio, Eigulių, Kalniečių, Žaliakalnio ir Aukštųjų Šančių mikrorajonams. „Iki šiol šių mikrorajonų gyventojai skųsdavosi, kad iš čiaupo neretai bėga rusvo atspalvio vanduo, užsikemša buitinė technika, dažniau tenka keisti vandens filtrus”, – žmonių priekaištus prisiminė V.Burokas.

Nusiskundimų buvo itin padažnėję per pastaruosius penkerius metus.

Atvertė istorinį puslapį

Iš šiuo metu eksploatuojamų 1957 m. pastatyta Petrašiūnų vandenvietė Kaune įrengta paskutinė. Vandens kokybė joje buvo blogiausia iš visų vandenviečių. „Eigulių, Kleboniškio ir kitos vandenvietės pastatytos prie natūraliai kokybiškesnio vandens gręžinių”, – sakė V.Burokas.

Petrašiūnų vandenvietės rekonstrukcijos darbai truko pusantrų metų. Juos atliko tarptautinis konsorciumas: Švedijos kompanija „Malmberg Water” ir AB „Požeminiai darbai”.

Į šiuolaikines technologijas investuota 16,5 mln. Lt. Šias lėšas ilgalaikio kredito sąlygomis „Kauno vandenims” suteikė Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas. Projektas vadinamas istoriniu nuo 1929 m., kai prasidėjo Kauno vandentvarkos ūkio kūrimas. „Ši vandenvietė rekonstruota jau nepriklausomybės metu, – teigė „Kauno vandenų” vadovas. – Dabar beveik viso Kauno gyventojai vartoja itin geros kokybės vandenį”.

Paslaugos gyventojams brangs

Paklaustas, ar „Kauno vandenys” žada branginti paslaugas už vandens tiekimą, siekdami susigrąžinti investicijas, V.Burokas sakė, kad paimtas kreditas tiesiogiai nepadarys didelės įtakos bendrovei. „Petrašiūnų vandenvietės eksploatacinės sąnaudos siekia apie 260 tūkst. Lt per metus. Mūsų apyvartoje tai sudaro tik 0,001 cento vienam kubiniam metrui”, – sakė V.Burokas. Tačiau „Kauno vandenų” generalinis direktorius atkreipė dėmesį į tai, kad dar 2005 m. spalį Valstybinei kainų ir energetikos komisijai yra pateiktas prašymas leisti rinkti papildomą mokestį – „dedamąją vandens pardavimo kainą”. Ji vienai kauniečių šeimai sudarytų iki 3 Lt per mėnesį. Šiuo metu kauniečiai už vieną kubinį metrą patiekto vandens „Kauno vandenims” moka 3,93 Lt. „Netrukus privalėsime rūpintis maždaug 300 tūkst. buitiniais vandens skaitikliais, todėl būtina numatyti lėšas jiems prižiūrėti, remontuoti ir keisti”, – sakė V.Burokas. Bendrovė planuoja kasmet papildomai surinkti apie 5 mln. Lt.

Rekonstruos ir Vičiūnų vandenvietę

Iškilmingame Petrašiūnų vandenvietės atidaryme dalyvavo ir rangovų vadovai, miesto Savivaldybės atstovai. Kuklumu išsiskyrusioje ceremonijoje buvo perkirpta juostelė. Maždaug šešiasdešimt susirinkusių žmonių išgėrė po šampano taurę. V.Buroko rankose tuo metu buvo taurė tyro vandens. Petrašiūnų vandenvietėje įrengti trijų lygių filtrai, išvalantys gręžinių vandenį nuo geležies ir mangano. Jų pašalinimo įrenginių našumas dabar sudarys 32 tūkst. kubinių metrų per parą. Vandens valymo procesas visiškai automatizuotas. Jį valdo vienas žmogus, aprūpinantis vandeniu maždaug 170 tūkst. kauniečių. Netolimoje ateityje Petrašiūnų vandenvietės vanduo pasieks Ramučius ir Karmėlavą, kur planuojama vamzdynų tinklų plėtra.

Iki 2012 m. bendrovė ketina rekonstruoti ir Vičiūnų vandenvietę, kur vandens valymo įrenginiai yra susidėvėję. Pirminiais skaičiavimais, Vičiūnuose planuojama investuoti apie 12 mln. Lt.

Gediminas Stanišauskas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.