Griežtas Strasbūro žodis

ETPA išpeikė Rusijos nevyriausybinių organizacijų įstatymą, kaip neatitinkantį Europos Tarybos normų

Europos Tarybos parlamentinė asamblėja (ETPA) vakar netikėtai priėmė pareiškimą, kuris Rusijos valdžiai buvo itin nemalonus. Parlamentarai nusprendė, kad naujasis Rusijos nevyriausybinių organizacijų įstatymas kertasi su Europos Tarybos (ET) kriterijais.

ETPA pareiškimą parėmė 79 parlamentarai, prieš buvo 59.

Nuo darbotvarkės nukrypta

Kaip pranešė BBC, ETPA iš pat ryto pradėjo svarstyti padėtį Čečėnijoje, kur vis dar masiškai grobiami žmonės, kitaip labai grubiai pažeidžiamos žmogaus teisės.

Kai kurie parlamentarai dėl to kaltino Rusijos federalinę valdžią. Itin daug kritikos pažėrė Gruzijos delegacijos atstovė Jelena Tevtoradzė. „Reikia Čečėnijoje sustabdyti smurtą ir savivaliavimą, patraukti atsakomybėn asmenis, kurie, prisidengdami kova su kriminaliniais nusikaltėliais, pažeidinėja žmogaus teises”, – pareiškė ji.

Remdamasi tarptautinių organizacijų duomenimis, Gruzijos atstovė pranešė, kad per du pastaruosius mėnesius Čečėnijoje 24 žmonės buvo nužudyti, 45 žmonės, tarp jų – 8 moterys, dingo be žinios. Be to, 38 gyventojai, pasak jos, buvo neteisėtai sulaikyti.

J.Tevtoradzė apkaltino Rusijos valdžią tuo, kad ji slepia realią informaciją, apibūdinančią žmogaus teisių būklę Čečėnijoje ir „vykdo žiniasklaidos cenzūrą”.

Viešnia liko apmulkinta

Kai kurios Rusijos nevyriausybinės organizacijos baiminasi, kad naujasis įstatymas, reglamentuojantis jų veiklą, niekais pavers visas jų pastangas daryti įtaką padėčiai Čečėnijoje.

Todėl ETPA vakar nutarė išdėstyti savo požiūrį į tą skandalingu pavirtusį įstatymą, kurį Rusijos žmogaus teisių gynėjai vertina kaip prieštaraujantį demokratijos principams.

Kai Maskvoje viešėjo Vokietijos kanclerė Angela Merkel, pokalbyje su prezidentu Vladimiru Putinu ji išreiškė susirūpinimą dėl naujojo įstatymo projekto. Tada Kremliaus šeimininkas viešnią ramino, kad projektas dar bus koreguojamas.

Bet, vos Vokietijos vyriausybės vadovė išvyko, nepriklausoma Rusijos žiniasklaida pranešė sensacingą žinią: įstatymą prezidentas pasirašė dar prieš susitikimą su kanclere – viešnia liko apmulkinta.

Tuo tarpu Rusijos nevyriausybinių organizacijų aktyvistai toliau skambina aliarmo varpais. Visuomeninio judėjimo „Už žmogaus teises” direktorius Levas Ponomariovas Vakarų žurnalistams Maskvoje pareiškė, kad „naujasis įstatymas ir po kai kurių pataisų liko antikonstitucinio, antidemokratinio pobūdžio, nors valdžia, įskaitant ir prezidentą, tikino, kad teisės aktas yra geras; jis pavirto durklu, kuriuo bus smogiami smūgiai žmogaus teisių gynėjų ir ekologų organizacijoms”.

Delegacija pasipiktino

Rusijos delegacijos vadovas Konstantinas Kosačiovas agentūrai „Interfax” pareiškė, kad jis, kaip ir jo kolegos, yra labai pasipiktinęs „nekorektišku asamblėjos nutarimu, kuris ją diskredituoja”.

Valstybės Dūmos tarptautinių reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Leonidas Sluckis, duodamas interviu radijo stočiai „Echo Moskvy”, sakė, kad „ETPA vieną temą (nevyriausybinių organizacijų) netikėtai pritempė prie kitos (Čečėnijos).

Tačiau ETPA nariams, matyt, atrodė, kad šios dvi temos tarpusavyje itin susijusios.

Pažymėtina, jog ETPA griežtą pareiškimą vakar priėmė tuoj po to, kai Maskva apkaltino britų diplomatus, kad jie šnipinėja Rusijoje, įtraukdami į šią veiklą kai kurias nevyriausybines organizacijas. Pastarųjų atstovai šį „šnipų skandalą” įvertino kaip gerai surežisuotą spektaklį.

Čečėnijoje – chaosas

ETPA taip pat pareiškė, kad Čečėnijoje nesibaigia masiniai žmogaus teisių pažeidimai, todėl paragino ET ministrų komitetą vėl pradėti stebėti padėtį Čečėnijoje.

„Asamblėja labai susirūpinusi dėl to, kad nemažai vyriausybių, priklausančių ET, taip pat Ministrų komitetas neskiria reikiamo dėmesio rimtiems žmogaus teisių pažeidimams Čečėnijoje, nors tie pažeidimai tebėra masinio pobūdžio”, – sakoma vakar priimtoje ETPA rezoliucijoje. Šiam dokumentui pritarė 117 parlamentarų, 24 balsavo prieš.

Pranešimą Čečėnijos klausimu pristatęs deputatas iš Nyderlandų Erikas Jurgensas, apibendrindamas debatų rezultatus, sakė, kad per diskusijas išdėstytos įvairios nuomonės nepakeitė pranešime išdėstytos pagrindinės pozicijos – „Čečėnijoje viešpatauja absoliutus teroras ir visuotinė baimė”.

Leonas Žalys

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.