Išversti iš kėdės nepavyko

Vakar Vilniaus miesto savivaldybėje paskubomis surengtas balsavimas dėl nepasitikėjimo meru baigėsi Artūro Zuoko pergale

A.Zuokas savo poste dirbs iki rinkimų į savivaldybių tarybas, kadangi pakartotinis balsavimas dėl nepasitikėjimo gali būti surengtas tik po metų. Tuomet vilniečiai jau bus išsirinkę naują Tarybą. Mero oponentai pripažįsta pralaimėję, tačiau kaltina A.Zuoką nešvaria kova ir machinacijomis.

Į posėdį – net su sulaužyta koja

Prieš interpeliacijos A.Zuokui iniciatorių valią ir nepaisant jų protestų, balsavimas surengtas vakar, iš karto po to, kai Taryba rekordiškai greitai pritarė šių metų miesto biudžeto projektui. Mero priešininkai bergždžiai stengėsi sustabdyti interpeliacijos svarstymo procesą tvirtindami, kad tai ne interpeliacija, o jos parodija ir farsas. Tačiau A.Zuoko šalininkai tvirtai valdė situaciją ir atmetė visus opozicionierių protestus.

Mero opozicija užvakar sukilo ant kojų, kai sužinojo, jog nepasitikėjimo meru procedūra bus vykdoma jau trečiadienį. Jų teigimu, A.Zuokas nusprendė pasinaudoti tuo, jog ne visi interpeliaciją parašais parėmę Tarybos nariai šiuo metu yra Lietuvoje, ir paankstino procedūrą. Norint pašalinti merą iš pareigų būtina, kad tam pritartų 26 Tarybos nariai.

Vakarykščiame posėdyje išties trūko savo parašą ant interpeliacijos teksto padėjusio jokiai frakcijai nepriklausančio Algirdo Griciaus – jis negrįžęs iš Kubos. Į posėdį kiek pavėlavęs atvyko koją slidinėdamas Austrijoje susilaužęs vienas A.Zuoko oponentų Vidmantas Martikonis. Buvo manoma, jog ir V.Martikonis nespės grįžti iš Austrijos.

Mažų mažiausiai keistai atrodo ir ta aplinkybė, jog nepasitikėjimo meru procedūra atlikta be originalaus dokumento, ant kurio pasirašė A.Zuoko nuvertimo siekę Tarybos nariai. K.Masiulis Tarybos posėdyje išsitraukė iš portfelio ir visiems pademonstravo parašais išmargintų interpeliacijos tekstų originalus pareikšdamas, kad jie dar niekam nėra įteikti.

Mero šalininkai kaltinti klastote

K.Masiulis tvirtino esąs apgautas. Neva norėdamas nutildyti merą A.Zuoką ir jo pavaduotoją Algimantą Vakariną, kurie „šaipėsi iš interpeliacijos rengimo ir tvirtino, kad nepavyks surinkti reikiamo parašų skaičiaus”, Tarybos narys praėjusį ketvirtadienį jiems nunešė interpeliacijos teksto su jau surinktais 18 parašų kopijas. Neradęs nei A.Zuoko, nei A.Vakarino, konservatorius kopijas paliko Tarybos sekretoriui Žilvinui Šilgaliui.

K.Masiulis pripažįsta, kad šis poelgis yra jo klaida. Interpeliacijos iniciatoriaus teigimu, Ž.Šilgalis be jo žinios įregistravo ir užantspaudavo vieną iš kopijų kaip jau pateiktą oficialų pareiškimą dėl interpeliacijos, ir procesas pajudėjęs prieš A.Zuoko oponentų valią. Jie gi buvo suplanavę svarstymą dėl nepasitikėjimo meru surengti ne anksčiau kaip vasario 1 dieną.

Vakarykščiam posėdžiui vadovavę A.Zuoko šalininkai nepaisė opozicijos kaltinimų klastote. Jiems įspūdžio nepadarė ir jokių registracijos žymų dar neturintys dokumentų originalai, kuriais mojavo K.Masiulis. Posėdžio metu ant šių originalų atsirado dar keturi parašai – už nepasitikėjimą meru pasirašė beveik visi socialdemokratai. Pasirašyti atsisakė tik premjero žmona Kristina Brazauskienė.

Opozicija, matydama, kad nesugebės balsavimo sustabdyti, apeliuodama į Tarybos darbo reglamento ir įstatymų pažeidimus, pareiškė nedalyvausianti balsavime.

Atsisakymas balsuoti buvo vienintelė A.Zuoko priešininkų viltis sužlugdyti interpeliacijos procedūrą. Tai būtų pavykę, jeigu balsavę būtų ne daugiau kaip 25 iš 51 Tarybos narių. Tokiu atveju mero priešininkai būtų galėję grįžti prie savo plano ir, surinkę visas savo pajėgas, interpeliacijos procesą pakartoti po savaitės.

Socialliberalų demaršą pavadino išdavyste

Per pertrauką, paskelbtą prieš balsavimą, opozicija dar kartą karštligiškai aptarė savo veiksmus, tačiau tolesni įvykiai parodė, kad sostinės mero priešininkų frontas nebuvo vieningas.

Į atskirą patalpą, kurioje vyko slaptas balsavimas, neužsuko K.Masiulio vadovaujami konservatoriai, socialdemokratai, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcija ir keli iš A.Zuoko frakcijos „Už Vilnių, kuriame gera visiems” pasitraukę liberalcentristai. Tačiau visiškai netikėtai demaršą įvykdė K.Masiulio rengtai interpeliacijai iki tol pritarę trys Naujosios sąjungos frakcijos nariai.

Būtent šie trys socialliberalų balsai ir buvo lemiamas indėlis į vakarykštę A.Zuoko pergalę. Paskelbus balsavimo rezultatus paaiškėjo, jog iš viso savo nuomonę pareiškė minimalus būtinas Tarybos narių skaičius, kad balsavimas būtų laikomas įvykusiu ir galiojančiu, – 26. Vienas biuletenis pripažintas negaliojančiu, o iš likusių 25 tik vienas balsas buvo už A.Zuoko pašalinimą iš pareigų.

„Tai išdavystė”, – atvirai socialliberalų poelgį įvertino K.Masiulis.

Tuo tarpu socialliberalų frakcijos narys žurnalistams aiškino, kad buvo balsuojama ne dėl nepasitikėjimo A.Zuoku, o dėl jo atleidimo iš mero pareigų. Socialliberalas A.Ramanauskas teigė laikąs visiškai teisėtu vakarykštį balsavimą dėl A.Zuoko atleidimo, tačiau teigė neturįs teisinio pagrindo balsuoti dėl nepasitikėjimo juo. Socialliberalas taip pat tikino, jog jis ir kiti jo frakcijos nariai ir toliau sieks inicijuoti „tikrąją interpeliaciją”. Kiti „antizuokinio” fronto atstovai tokius A.Ramanausko išvedžiojimus pavadino sofistika.

Nebemato prasmės bylinėtis

A.Zuokas, kuriam po balsavimo buvo įteikta iš anksto paruošta gėlių puokštė, tvirtino nejaučiąs ypatingo džiaugsmo dėl pergalės.

„Zuokas neišdrįso eiti į atvirą ir sąžiningą kovą. Visokiuose sandėriuose jis yra labai stiprus ir užkulisiuose jį įveikti labai sunku. Jis pasielgė labai nesąžiningai ir negarbingai. Žinodamas, kad kai kurie mūsų žmonės išvykę, jis suorganizavo šitą farsą pasinaudodamas kopijomis, kurios buvo pateiktos tik informacijai”, – po rezultatų paskelbimo sakė K.Masiulis.

„Jaučiuosi pralaimėjęs. Pralaimėjo Prezidentas ir vilniečiai, kuriems tokie dalykai nėra prie širdies. Kita vertus, nesirengiu rankas sudėjęs sėdėti ir nesirūpinti tais reikalais, į kuriuos buvau įsisukęs”, – apgailestaudamas kalbėjo konservatorius.

Pasak K.Masiulio, svarstoma galimybė vakarykštį balsavimą ir iki tol A.Zuoko šalininkų atliktus veiksmus apskųsti teismui, tačiau jis ir pats tokią galimybę vertinąs skeptiškai, kadangi bylinėjimasis gali užtrukti ilgiau, nei pabaigos link einanti miesto Tarybos kadencija.

Užvakar konservatorius kreipėsi į Vyriausybės atstovą Vilniaus apskrityje Jurgį Jurkevičių prašydamas imtis veiksmų, kad paankstintas balsavimas dėl nepasitikėjimo meru neįvyktų, tačiau atstovas, pasak K.Masiulio, atsakęs, kad jis neturi prokuroro įgaliojimų ir negali tirti, kas kokius dokumentus neteisėtai panaudojo.

Arūnas Ivaškevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.