O kur mūsų miesto sanitarai?

Atšalus orams, sulaukėme nemažai nusiskundimų ir sanitarijos tema. Gyventojai baiminasi, kad, iš landynių išdaužytais langais išėję pasišilti į parduotuves, vaistines, mikroautobusus ir kitas šildomas vietas, veltėdžiai platina infekcines ligas, parazitus. Skambinantieji ir užsukantieji į redakciją domisi, ar miesto valdžia imasi kokių nors švarinimo priemonių.

Per šalčius lankytojų padvigubėjo

Įsivyravus Sibiro šalčiams klientų padvigubėjo ir Alytaus nakvynės namuose. Šios įstaigos direktorės Veronikos Miesčionaitienės teigimu, pavalgyti kartais ateidavo iki 100 nelaimėlių, iš jų 25-28 likdavo nakvoti. Vadovė neneigė, pasitaiko ir nešvarių klientų, ypač atvežtų iš Nemuno gatvės. Tačiau Nakvynės namų darbuotojai, nepatikrinę jų higienos būklės, prie gultų neprileisdavo nė vieno.
„Dauguma, kaip jūs pavadinote, landynių gyventojų mūsų namų bijo vien dėl švaros ir tvarkos. Šioje įstaigoje net pelių ir tarakonų nėra”, – tikino V.Miesčionaitienė.
Nakvynės namų vadovė patikslino ir kitų įstaigų socialinių darbuotojų pastebėjimus, kad nelaimėliais vadinami mūsų bendruomenės nariai puikiai išmano galiojančius įstatymus, jau nebemoka prašyti, tik reikalauja jiems priklausančios vienos ar kitos paramos.

Miestas neturi sanitarijos tarnybos

Alytaus miesto savivaldybės gydytojai Ernestai Noreikienei persakėme visuomenės nerimą dėl lindynėse neorganizuojamų švaros akcijų: „Nėra tvarkos, kuri nurodytų landynes registruoti. Mūsų miestas kol kas neturi ir sanitarijos tarnybos, ji tokias funkcijas ir atliktų. Kai kurie miestai minimas tarnybas jau įkūrę”.
Tačiau vieną džiuginantį dalyką paskelbsime – rengiamas prevencijos projektas, kurį įgyvendinus būtų užkirstas kelias mūsų mieste plisti aktyvios formos tuberkuliozei.

Vieni neturi teisės tikrinti

Gyventojai Visuomenės sveikatos centro higienistams priekaištauja, kodėl šie neima jaučio už ragų ir netikrina vaikams galvelių, kaip buvo daroma sovietmečiu. Pasidomėjome, ar minėta įstaiga sulaukia signalų, kad viena ar kita šeima vaikus augina antisanitarinėmis sąlygomis. Ar galioja kokie nors teisiniai aktai, drausminantys nevalyvus tėvus?
„Skundų nesame sulaukę. Ir apskritai mes, higienistai, neturime teisės vieni važinėti ir tikrinti šeimų ar asmenų higienos būklės. Mūsų centro gydytoja, higienisto padėjėja Virginija Štramaitienė yra įtraukta į miesto savivaldybės komisiją, kad prireikus įvertintų higienos sąlygas”, – Alytaus visuomenės sveikatos centro galimybes nurodė jo darbuotojai.
Miesto savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos tarnybos vadovė Virginija Vaitkevičienė teigė, kad pernai tarnybos specialistai nustatė penkias šeimas, kuriose higienos būklė neatitiko normų (rado utėlėtų vaikelių). Visoms mamoms palikta priemonių nuo utėlių.
„Negalima teigti, kad apsileidusios tos šeimos, kuriose daugiau vaikų. Kartais ir vieną atžalą auginanti mama iš purvo neišbrenda. Jų toks gyvenimo būdas. Tėvai augo tokiomis sąlygomis, dabar patys vaikus panašiomis augina”, – samprotavo V.Vaitkevičienė.

Pasiūlyta per dvi savaites apsiliuobti

Daugiausia žmonių skundų sulaukia Alytaus miesto savivaldybės mero potvarkiu sudaryta Gyvūnų laikymo komisija. Nevalyvos šeimos paprastai priglaudžia ne vieną, o kelis gyvūnus. Šios komisijos narys Miesto ūkio skyriaus vyresnysis specialistas Algis Ulčickas pasakojo, kad jau nuo praėjusio pavasario Kaštonų gatvės 46-o namo gyventojai skundžiasi viena kaimyne. Ši komisijos narių neįsileido. Žmonės kreipėsi pakartotinai. Buto šeimininkė laiko du šunis, šie yra skiepyti, turi galiojančius Veterinarijos tarnybos pažymėjimus.
„Mums nerimą šį kartą kėlė ne šunys, o tai, kad šeimoje antisanitarinėmis sąlygomis auga trys nepilnamečiai vaikai. Pasiūlėme šeimą dažniau aplankyti Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistams”, – aiškino A.Ulčickas.
Komisija buto savininkę įpareigojo per dvi savaites atlikti generalinį valymą: išsiplauti grindis, sumažinti rakandų, kito nebereikalingo inventoriaus, panaikinti blogą kvapą, išvėdinti patalpas.
Komisija nuobaudą – įspėjimą – neseniai skyrė ir bute balandžius laikančiam Vingio gatvės 15-o namo gyventojui. Ūkinės paskirties gyvūnų, pasak komisijos narių, be savivaldybės sudarytos komisijos leidimo negalima auginti net ir privačioje valdoje.
Nors pasitaiko ir nepagrįstų skundų, miesto savivaldybės specialistai prašo gyventojų pranešti, jeigu greta alksta ar šąla vaikai, kad ir nevieniši seneliai ar paliegęs neprižiūrėtas invalidas.

Aldona Kudzienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.