Miško gyventojai šalčių neišsigando

Jau beveik savaitę Lietuvai neišsivaduojant iš speigo replių, šalies gyventojai ne tik patys ginasi nuo šalčiųRūpestingi kaimo žmonės ėmėsi visų priemonių apsaugoti ir tvartuose uždarytus naminius gyvulius.

O kaip užgriuvusius arktinius šalčius pakelia laukiniai gyvūnai? Ar į mūsų miškus dar neatėjo badas? Apie tai PB kalbėjosi su Medžiotojų ir žvejų draugijos Panevėžio skyriaus vadovu Petru Narbutu.

– Kaip didžiuliams šalčiams užėjus tveria laukinė gyvūnija?

– Miško gyventojų šalčiai labai negąsdina – žiemai jie pasirengia iš anksto. Šernas užsiaugina šiltą poplaukį, stirna – tankų ir stangrų plauką. Nesušąla ir elniai, briedžiai, kiškiai.

– Ar žvėrims yra kuo misti?

– Tai kol kas taip pat nėra problema. Sniego miškuose dar nedaug, todėl gyvūnai randa ir plikų uogienojų, ir kitų augalų, be to, paskabo ūkininkų laukuose kyšančių žieminių rapsų želmenų. Žiemą žalias pašaras ypač būtinas stirnoms.

– Miško gyventojams pašarų, kaip visada, matyt, parūpina ir medžiotojai?

– Be abejonės. Medžiotojai žino – jei nešersi, neturėsi ir ko nušauti. Ypač daug į mūsų miškus atgabenta cukrinių runkelių. Išnaudoję pardavimo kvotas ūkininkai šių daržovių dar turi dideles atsargas, todėl jų mielai pasiūlo ir medžiotojams. Kai kurie medžiotojų būreliai į miškus yra nuvežę net ir po 20-30 tonų cukrinių runkelių.

– Kokie miško žvėrys medžiojami šiuo metu?

– Paskutinį sausio savaitgalį vyks paskutinės šernų medžioklės su varovais – nuo vasario medžioti bus leidžiama tik iš bokštelių, mat jau kovą šernės ves jauniklius. Dabar dar medžiojame lapes, iki vasario – ir kiškius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.