Šalčiai atnešė netikėto pelno

Praėjusią savaitę užėjus speigams vieni žmonės patyrė įvairių problemų bei nuostolių, kitiems tos kelios šalčiausios pastarųjų žiemų šalyje dienos paspartino prekybą, kelis kartus padidino apyvartą.

Bene daugiausia problemų per šalčius turėjo automobilių savininkai. UAB „Panevėžio autoservisas” Techninių apžiūrų skyriaus cecho meistro Henriko Žirlio teigimu, darbų dėl šalčio padaugėjo. Dažniausios problemos – užšalę automobiliai.

„Vyksta šalčio sukeltų gedimų šalinimas. Užėjus speigams išlenda visos smulkmenos, į kurias, esant šiltesniems orams, žmonės nekreipdavo dėmesio”, – sakė H.Žirlys.

Pasak jo, užšalo ten, kur buvo susikaupę kondensato. Buvo tokių atvejų, kad net užšalo amortizatoriai. Kai kurie važinėjo nepasitikrinę aušinimo skysčio arba jį atskiedė vandeniu, buvo ir kitų problemų.

„Šaltis patikrino automobilius. Vieni problemų turėjo per žioplumą, kiti gal per nežinojimą”, – manė H.Žirlys.

Pavyzdžiui, bandydami užvesti automobilius, kai kurie „nusodino” akumuliatorius ir taip paliko per naktį.

„Tuomet elektrolitas tapo vos ne vandeniu ir užšalo, o tereikėjo įnešti akumuliatorių į šiltą patalpą. Paskui pretenzijas kai kurie reiškia parduotuvėje”, – aiškino H.Žirlys.

Jo teigimu, panaši problema ir dėl aušinimo skysčio.

„Servisuose yra matuokliai, tačiau retas kuris pasitikrina. Gal užmiršta, gal nepagalvoja, o kai kurie gal ir nežino. Mano, kad užtenka įpilti aušinimo skysčio, ir viskas bus gerai”, – kalbėjo cecho meistras.

Kainos už paslaugas labai įvairios. H.Žirlio teigimu, kai kuriems užteko ir 10 litų automobiliui tvarkyti, o kitiems tenka pakloti daugiau nei 100 litų – viskas priklauso nuo gedimų rimtumo.

Pirko gerokai aktyviau

Kai kurios parduotuvės, paslaugų tiekėjai šalčių metu galėjo pasidžiaugti suaktyvėjusia prekyba. UAB „Fileksa” parduotuvės vedėjas Dainius Žukas teigė, kad, užėjus šalčiui, padaugėjo klientų, perkančių akumuliatorius. Jų pirkta net 10 kartų daugiau nei įprastai. Populiarios prekės: aušinimo skystis, tempimo trosai, užvedimo laidai, akumuliatorių krovikliai.

„Šios prekės perkamos visada, tačiau, užėjus šalčiams, jų pardavimas labai išaugo”, – sakė D.Žukas.

UAB „Ruvilsa” prekiauja akmens anglimi. Pasak bendrovės pardavėjos Irenos Filipovos, užėjus speigams, pagyvėjo prekyba šioje įmonėje.

„Kai buvo labai šalta, į parduotuvę ateidavo mažiau žmonių. Kas atėjo, tai ir pirko batus”, – sakė TŪB „SNB”, siuvančios batus, direktorius Kęstutis Simonis.

Kai kurių prekių pritrūko

„Ragintos” parduotuvės, prekiaujančios buitine technika, pardavėjas konsultantas Raimondas Jurgelionis teigė, kad per didžiuosius šalčius nupirkta daugiau radiatorių ir šildytuvų.

„Jei anksčiau nupirkdavo vieną kitą, tai šaltomis dienomis išpirko didžiąją dalį. Dar turime, bet jau nebedaug”, – sakė R.Jurgelionis.

Kitas prekes pirko kaip įprastomis dienomis.

Centrinės turgavietės, kurią valdo UAB „Kauptė” vadovė Aldona Janavičienė teigė, kad šalčių dienomis žmonių turguje buvo mažai. Daugiausia buvo tiksliniai klientai, kurie atėjo nusipirkti konkrečios prekės. Nedirbo pramoninių prekių pardavėjų. Tačiau tie, kurie rizikavo dirbti, džiaugėsi pelnu.

Turgaus vadovės žiniomis, populiariausios prekės turguje buvo šiltos antklodės, pirštinės, batai, kepurės.

UAB „VP Market” atstovė ryšiams su visuomene Viktorija Jakubauskaitė pasakojo, kad, pradėjus spiginti šalčiams, iš lentynų pirkėjai iššlavė įvairių šildytuvų, automobilių priežiūrai skirtų prekių – akumuliatorių, spynelių skysčio, kūrenimo žnyplių, neužšąlančio stiklų valymo skysčio ir kt.

Taip pat pirko šiltos patalynės, šiltų drabužių, citrusinių vaisių, arbatos, medaus, vitaminų, raudonojo vyno.

„Tomis dienomis pritrūkome automobilių priežiūrai skirtų prekių, nes tiekėjai tiesiog fiziškai nespėjo jų pristatyti. Taip pat labai sumažėjo šildytuvų”, – sakė V.Jakubauskaitė.

Tačiau itin šaltomis dienomis pirkėjai mažiau pirko alaus.

„Iš esmės žmonės pirko daug: spaudos, knygų, pieno, duonos gaminių, saldumynų, vaisių, gaiviųjų gėrimų, įvairių pusgaminių. Galbūt dėl to, kad savaitgalį vengė kur nors išeiti”, – svarstė V.Jakubauskaitė.

Be to, pastebėta, kad tomis dienomis pirkėjai mieliau rinkosi arčiau namų esančias parduotuves. Jose lankėsi rečiau, tačiau pirko iš karto daugiau.

Paslaugos populiaresnės

„Arena pizza” vadovas Raimundas Povilonis teigė, kad šalčių dienomis gerokai padaugėjo užsisakančiųjų maisto į namus.

„Žmonės mažiau ėjo iš namų, tad picerijos salėje žmonių buvo mažiau, bet užsakymų į namus priėmėme apie 20 procentų daugiau nei įprastai. Kai kurie dėl nevažiuojančių automobilių negalėjo nuvykti apsipirkti, kiti gal dėl šalčio nenorėjo niekur eiti”, – sakė R.Povilonis.

Dėl didesnio užsakymų kiekio reikėjo ir ilgiau palaukti. Jei įprastą dieną maisto į namus reikėdavo palaukti apie pusvalandį ar ilgiau, tai praėjusią savaitę – apie 2 valandas.

Didelių trukdžių dėl stringančių telefonų darbo, pasak R.Povilonio, nebuvo.

„Vienos dienos antroje pusėje telefonai buvo kiek sustreikavę, tačiau to beveik nepajutome. Per šalčius visko būna, reikia suprasti ir „Lietuvos telekomą”, – sakė jis.

Per šalčius pagausėjo ir norinčiųjų išsinuomoti vaizdajuostes ar DVD. UAB „Videolita ir Ko” direktorius Jonas Kupas tvirtino, kad praėjusį savaitgalį tokių sulaukta beveik dvigubai daugiau nei įprastai.

„Vaizdajuosčių ir DVD nuoma labai sumažėjusi, nes dabar daugelis namuose turi kompiuterius, tad filmų savaitgalį nepritrūkome”, – sakė J.Kupas.

Vyraujant šalčiams populiarios buvo ir taksi paslaugos. Pasak UAB „Sezamo taksi” direktoriaus Andriaus Runavičiaus, keleivių tomis dienomis buvo maždaug dvigubai daugiau nei įprastai. Tačiau tokių švenčių, kaip Naujieji metai, Kalėdos, keleivių srauto dar nesiekė. Vis tik, A.Runavičius pripažino, kad visų nespėjo aptarnauti.

Be to, bendrovė teikia ir kitas paslaugas. Taksistai gelbėjo tiems, kuriems neužsivedė automobiliai: tempė arba bandė automobilius užvesti nuo savo automobilio akumuliatoriaus laidais. Tokia paslauga kainuoja 7 litus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.