Klaipėdoje žemės kainos auga kaip ant mielių

Klaipėdoje per savaitę žemės aras pabrango 25 tūkstančiais litų.

Vos prieš savaitę Klaipėdos savivaldybės administracijos skelbtame aukcione už Taikos prospekte 40a esančio komercinės paskirties sklypo arą buvo pasiūlyta rekordinė 106 tūkst. litų suma. Vakar vykusiame aukcione Taikos pr. 48b esantis sklypas parduotas dar brangiau – už arą gauta 131 tūkst. litų.

Abu šiemet įvykę žemės sklypų aukcionai pasižymėjo ir itin gausiu dalyvių skaičiumi – juose dalyvavo po 13 dalyvių.

Pabrango trigubai

Vakar įvykusį 14,18 aro ploto komercinės paskirties sklypą Taikos pr. 48b už 1,86 mln. litų įsigijo UAB „Kopų lūgnė”.

Aukciono metu kaina šoktelėjo kone triskart. Pradinė sklypo kaina buvo per 656 tūkst. litų.

Atplėšus vokus iš 13 interesantų tik vienas nebuvo pripažintas aukciono dalyviu, nes nepateikė reikiamų dokumentų. Dėl sklypo realiai varžėsi 6 dalyviai.

Maža pasiūla kelia kainas

Aukciono laimėtojas, UAB „Kopų lūgnė” atstovas kol kas nenorėjo atskleisti, koks objektas atsiras minėtame sklype, tačiau užsiminė, kad, ko gero, tai būsiąs komercinės paskirties pastatas.

Sklypo detaliajame plane numatyta, kad čia gali iškilti iki 12 metrų, t. y. ne daugiau 3 aukštų pastatas.

„Kadangi centrinėje miesto dalyje labai maža žemės sklypų pasiūla, todėl ir kainos tokios rekordinės. Manau, kad „lubos” jau pasiektos ir daugiau kažin ar bekils”, – po aukciono svarstė bendrovės „Kopų lūgnė” atstovas.

Beje, ši bendrovė ne pirmą kartą dalyvauja Klaipėdos miesto savivaldybės skelbiamuose aukcionuose. 2004 metų pavasarį ji dalyvavo UAB „Specialus autotransportas” viešo pardavimo konkurse.

Taikos prospektas išpopuliarėjo

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Žemėtvarkos ir teritorijų plėtros skyriaus vedėja Raimonda Gružienė pastebėjo, kad Taikos prospekte esantys žemės sklypai tapo vieni patraukliausių mieste, ypač toje vietoje, kur pastaruoju metu įsikūrė net keletas didžiųjų prekybos centrų.

„Taikos prospekte visi žemės sklypai buvo parduoti kur kas brangiau nei buvo nustatyta pradinė kaina. O šiandieninis aukcionas sumušė visus rekordus”, – sakė R. Gružienė.

Žinia, sausio 17 d. įvykusį 9,5 aro ploto komercinės paskirties sklypą Taikos pr. 40a už 1 012 000 litų įsigijo žymaus klaipėdiečio krepšininko Sauliaus Štombergo brolis Valdas. Po aukciono jis taip pat neatviravo, koks objektas atsiras minėtame sklype, tik užsiminė, kad detaliojo plano keisti neketina ir komercinės paskirties pastato statybas tikisi pradėti dar šiemet, o patalpos jame bus nuomojamos.

Dar 8 aukcionai

Šiemet dar planuojama paskelbti 8 komercinei veiklai skirtų sklypų aukcionus. Taip pat bus parduodami du sklypai Taikos prospekte 157 ir 124 (29 ir 10 arų) degalinių statybai.

Didžiausias planuojamas parduoti šios paskirties sklypas – Taikos pr. 141. Vidutinė šio 4,28 hektaro sklypo rinkos vertė – 6,42 mln. litų.

Iš viso miesto valdžia šiemet planuoja parduoti 19 sklypų. Bendra vidutinė jų vertė siekia apie 18,4 mln. litų.

Pernai aukcionuose buvo parduota 12 valstybinės žemės sklypų už 24,2 mln. litų. Pusė šių pinigų atiteko miestui, o kita pusė – Nacionalinės žemės tarnybos fondui, iš kurio mokamos kompensacijos už piliečiams negrąžinamą žemę.

Edita Užkuraitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.