Ledo šokėjų sugrįžimas prilygintas žygdarbiui

M.Drobiazko ir P.Vanago pasirodymą Europos čempionate gyrė net Rusijos žiniasklaida

Europos dailiojo čiuožimo čempionate Lione (Prancūzija) karaliavo Rusijos čiuožėjai, iškovoję visus keturis aukso medalių komplektus. Į savo laimikių sąskaitą rusai dar pridėjo po vieną sidabro ir bronzos apdovanojimą.

Po vieną medalį pelnė šešių šalių čiuožėjai – Lietuvos, Prancūzijos, Šveicarijos, Ukrainos, Vokietijos ir Italijos.

Rusijos dailiojo čiuožimo meistrai tradiciškai susižeria liūto dalį trofėjų. Tačiau jau ne pirmą kartą kyla abejonių dėl Rusijos sportininkų sugebėjimų ledo šokių varžybose. Sutapimas tai ar ne, bet tų abejonių daugiausia kyla tuomet, kai į kovą dėl apdovanojimų stoja Lietuvos ledo šokėjų pora Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas.

„Kauno diena” jau rašė apie Europos čempionate vykusią dramatišką kovą tarp ledo šokėjų ir apie abejotinus galutinius rezultatus. Šįkart alyvos į ugnį dar įpylė ir Rusijos žiniasklaida, pareiškusi, jog M.Drobiazko ir P.Vanagas tapo pagrindiniais Europos čempionato didvyriais.

Pateikiame Rusijos sporto dienraščio „Sport-Ekspres” žurnalistės Jelenos Vaicekovskajos, buvusios garsios sportininkės, publikacijos ištrauką apie Europos čempionato ledo šokėjų kovas.

Rusus užgavo publikos reakcija

Tatjanos Navkos ir Romano Kostomarovo pergalė ledo šokių rungtyje buvo įvertinta ne taip vienareikšmiai, kaip kitų Rusijos čiuožėjų likusiose trijose rungtyse. Tikriausiai tai paaiškinama: ledo šokiai visuomet palikdavo vietos abejonėms dėl šioje rungtyje nesančių griežtų vertinimo kriterijų. Netgi dabar, įdiegus naują teisėjavimo sistemą. Ne kartą teko matyti, kai vienas ar kitas specialistas, stebintis čiuožėjų pasirodymą iš šalies, vertindavo juos objektyviai ir motyvuotai, bet kai tik ant ledo pasirodydavo jo pora arba pagrindiniai tos poros priešininkai, specialistas staiga nustodavo būti objektyvus.

Nemaloniai nuteikė prancūzų publikos reakcija. Ant pjedestalo pasirodę Lietuvos atstovai buvo pasitikti audringais šūksniais ir ovacijomis. Tuo tarpu Europos čempionų ir vicečempionų apdovanojimas vyko tyloje. Galų gale patys sportininkai niekuo dėti – juk ne jie patys sau rašė vertinimus?

M.Drobiazko ir P.Vanagas, be abejo, tapo pagrindiniais didvyriais. Grįžti į didįjį sportą beveik po ketverių metų pertraukos ir išsaugoti konkurencingumą – tai jau savaime žygdarbis. Laisvajame šokyje jie nusileido tik Rusijos porai.

Lietuvos porą vadino geriausia

– Aš apskritai Margaritą ir Povilą vertinčiau pirmąja vieta, – sakė olimpinė Solt Leik Sičio čempionė Marina Anisina. – Jie puikiai vykdė naujų taisyklių reikalavimus, nestokojo greičio, o, svarbiausia, jų šokyje buvo ne šiaip sau elementų rinkinys, o išbaigtumas, dramatizmas, – tai, kas dabar ledo šokiuose yra retenybė.

M.Anisinos nuomonei pritarė ir pasaulio čempionas Ilja Averbuchas (kartu su Irina Lobačiova anksčiau buvęs vienas pagrindinių Lietuvos ledo šokėjų poros konkurentų – „Kauno dienos” past.). Po privalomojo šokio, kai lietuviai aplenkė pasaulio čempionus Navką ir Kostomarovą ir tik nedaug pralaimėjo Ukrainos porai Grušinai ir Gončarovui, I.Averbuchas pareiškė, kad taip, kaip čiuožė Lietuvos atstovai, dabar išvis mažai kas moka.

Gali būti, kad ir Anisina, ir Averbuchas, veikiami nostalgijos, nebuvo visiškai objektyvūs. M.Drobiazko ir P.Vanagas – jų kartos čiuožėjai, o visada norisi galvoti, jog tavo paties epocha buvo geresnė nei dabartinė.

Bet faktas lieka faktu: lietuvių duetas buvo vertas įsilieti į stipriausių Europos ledo šokėjų šeimą. Galutiniam jų rezultatui atsiliepė penktoji vieta už originalųjį šokį, bet patys čiuožėjai liko daugiau nei patenkinti debiutu.

– Negalima sakyti, kad mes nervinomės daugiau nei įprastai, – sakė P.Vanagas. – Kai grįšime namo, peržiūrėsime įrašus, kad žinotume, kur dar galėtume sustiprinti programą. Galbūt darysime kai kurias korektyvas, laiko dar turime.

Ukrainiečių šokis nebuvo originalus

Daug daugiau pagrindo nusivylimui turėjo Ukrainos pora, nesėkmingai atlikusi laisvąjį šokį. Grušina ir Gončarovas pernelyg nervinosi. Dėl įtampos jie parado greitį, sutriko ir buvo įvertinti tik ketvirtąja vieta. Didžiausias trūkumas buvo laisvojo šokio temos parinkimas. Ukrainiečių šokis labai jau priminė anksčiau matytus. Pirmiausia – Oksanos Griščuk ir Jevgenijaus Platovo šokį 1997 metais. Panašu buvo viskas. Pradedant kostiumais ir baigiant judesiais. O tai dailiajame čiuožime niekada nebuvo skatinama.

Dėl to dar apmaudžiau buvo šeimininkams – Izabelei Delobel ir Olivjė Šoenfelderiui. Šis duetas atliko vieną įdomiausių laisvųjų šokių šiame čempionate, bet taip ir nepateko tarp prizininkų, nes Olivjė pargriuvo atlikdamas privalomąjį tango.

T.Navka – ne pati geriausia „Karmen”

Apie T.Navkos ir R.Kostomarovo „Karmen” (jų laisvasis šokis – „Kauno dienos” past.) pasakyta jau nemažai. Rinkdamiesi šią temą, išnarstytą daugelio kartų, čiuožėjai rizikuoja pralaimėti. Nesiryžčiau tvirtinti, jog T.Navka – geriausia Karmen iš visų ankstesniųjų. Bet pora Lione čiuožė gerai. Jų čiuožimas buvo vienas geriausių šį sezoną.

Už šokio techniką rusai gavo balu mažiau nei Lietuvos pora. Bendroje įskaitoje vicečempionus jie aplenkė 5,60 balo ir tai yra pakankamai didelis atotrūkis Europos lygiu. Bet ką jaudina šis atotrūkis likus trim savaitėms iki Olimpiados pradžios?

Pats didžiausias T.Navkos ir R.Kostomarovo karjeros trūkumas yra tai, kad savo čempionišką karjerą jie pradėjo praktiškai be kovos. Tiesiog automatiškai užėmė vietą, atsilaisvinusią išėjus Irinai Lobačiovai ir Iljai Averbuchui. Esu tikra: jeigu 2004 metų pasaulio čempionate Dortmunde Tatjana ir Romanas būtų atstovavę ne Rusijai, o bet kuriai kitai šaliai, jie tikriausiai nebūtų laimėję. Tas jausmas, kad reikiamu metu tau nors truputį, bet vis tiek padės, atliko negatyvų vaidmenį. Nebeliko būtinybės iššokti aukščiau galvos. Kam, jeigu niekas iš varžovų nekvėpuoja į nugarą ir nelipa ant kulnų?

Dabar jau ir kvėpuoja, ir lipa. Ir duok Dieve, kad užtektų jėgų su jais kovoti dar nors mėnesį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.