Palanga „daigina” dangoraižį prie jūros

Palangos valdininkai su kurorte pageidaujančiais investuoti verslininkais žaidžia katę ir pelę.

Pastarajame miesto tarybos posėdyje politikai leido bendrovei „Domus Palanga” rengti J.Basanavičiaus gatvėje esančio sklypo detalųjį planą. Tačiau toks leidimas – bevertis. Iki šiol nėra patvirtintas centrinės Palangos miesto dalies detalusis planas. Kol nepasirašytas šis dokumentas, visos statybos kurorto centre yra nelegalios.

Užsienio investuotojai

J.Basanavičiaus gatvėje 47 numeriu pažymėtas sklypas nuo jūros nutolęs tik apie 200 metrų. Jo dydis – 47 arai. Čia anksčiau veikė „Jūratės” valgykla, apgriuvęs pastatas riogso iki šiol.

Prieš kelerius metus šį sklypą nupirko viena vilniečių bendrovė. Ji buvo užsimojusi šalia jūros pastatyti 22 aukštų dangoraižį.

Tokie verslininkų ketinimai buvo svarstomi Statybos ir miesto ūkio komitete. „Tačiau šiam pasiūlymui vienbalsiai nepritarėme, rekomendavome net nesikreipti į miesto tarybą. Komiteto narių ir kitų kurorto politikų nuomone, senoji Palanga turi būti paskendusi želdiniuose. Nė vienas pastatas negali būti iškilęs aukščiau už medžius”, – sakė Statybos ir miesto ūkio komiteto pirmininkas Dainius Želvys.

Vilniečiams buvo pasakyta, kad pritarimo iš šios kadencijos tarybos tikrai nesulauks. Sostinės verslininkai atsisakė minties statyti dangoraižį ir sklypą pardavė bendrovei „Domus Palanga”, kurią valdo kauniečių įmonė „Rentėja”.

Jos įgaliotinė Palangoje nekilnojamojo turto agentūros „Rolijona” savininkė Ona Mackevičienė teigė, kad minėtame sklype numatoma statyti viešbutį su SPA paslaugų kompleksu.

„Dabar ieškome operatorių – užsienio investuotojų, kurie sutiktų išsinuomoti pastatytą viešbutį bent 25 metams”, – sakė O.Mackevičienė.

Išsiskirs aukščiu

Tačiau ji negalėjo pasakyti, kada bus pradėtos viešbučio statybos. „Taryba leido rengti detalųjį planą, tačiau tai nieko nereiškia. Centrinės miesto dalies detaliojo plano tvirtinimas įstrigo ginčuose. Jo laukiame jau dvejus metus ir nėra vilties, kad greitai sulauksime. Tad apie statybas dar anksti kalbėti”, – dėstė verslininkė.

Paklaustas, kodėl taryba leido rengti sklypo detalųjį planą, kai nėra pasirašytas kitas dokumentas, D.Želvys buvo konkretus: „Tai, kad nėra patvirtintas centrinės miesto dalies detalusis planas, – ne miesto tarybos kaltė. Iki šiol vyksta derybos su Kultūros vertybių apsaugos departamentu (KVAD). O to sklypo detalųjį planą leidome rengti, nes tokiu sprendimu nepažeidžiame jokių įstatymų. Tačiau parengto plano dar nėra, jo ir netvirtinome. Rengiant tą planą, užsakovai turi gauti išvadas iš KVAD. Jei jos bus gautos, mes taip pat pritarsime. Laukia įdomi situacija – ar KVAD pritars konkrečiam detaliajam planui, jei nepritaria dėl centrinės miesto dalies”.

Tačiau ne visi Palangos miesto tarybos nariai pritarė J.Basanavičiaus gatvės 47 sklypo detaliojo plano rengimui. Kai kurių politikų nuomone, ten iškilsiantis pastatas bus per aukštas. Laukiama nepalankios palangiškių reakcijos.

D.Želvys ir O.Mackevičienė patikino, kad pastato aukštis turėtų siekti 18,5 metro. Pirminiame projekto variante buvo numatyta, kad aukštis turi siekti 19,5 metro. Tačiau Statybos ir miesto ūkio komitetas paprašė aukštį sumažinti vienu metru, o užsakovai neprieštaravo.

Jei bus pastatytas toks pastatas, jis vis vien bus vienas aukščiausių Palangos centre.

Dabar centrinėje miesto dalyje aukščiu išsiskiria devynaukščiame pastate įsikūrę poilsio namai „Neringos kopos” ir penkių žvaigždučių viešbutis „Palanga”, kurio aukštis siekia 19 metrų.

Virginija Spurytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.