Parandža paskelbta neteisėta

Nuo šiol Nyderlanduose bus uždrausta dėvėti parandžą. Šios Europos šalies valdžia paruošė atitinkamą įstatymo projektą, kuris bus priimtas ir įsigalios netolimoje ateityje. Bus draudžiami bet kokie drabužiai, dengiantys veidą nuo praeivių, o nusižengusieji naujajai taisyklei bus laikomi nusikaltėliais.

Iš vienos pusės, olandų valdžią galima suprasti. Po tradiciniais islamų moterų drabužiais dažnai slepiasi pavojingi žmonės. Kartą indų Kašmyro provincijoje du teroristai, apsigaubę parandža ir užsidengę akis, įsmuko į krikščioniškąją bažnyčią ir kalėdinių pamaldų metu į besimeldžiančiųjų būrį įsviedė granatą. Žuvo trys merginos, daug žmonių buvo sužeista. Kita vertus, reikia prisiminti, kad Nyderlanduose yra vos apie 50 moterų, dėvinčių parandžą. Netrukus joms teks atsisakyti savo įsitikinimų, kitaip jos bus nubaustos. Valdžios struktūrų atstovai mano, kad tradicija nuo galvos iki kojų apsisiausti drabužiais ir slėpti savo veidą yra viduramžių simbolis ir kad tai praeitis, kurios reikia kuo greičiau atsisakyti. Jie taip pat mano, kad parandža pažeidžia moters, kaip visavertės šiuolaikinės visuomenės narės, teises.

Įstatymo projekto autorius pareiškė, kad savo namuose moterys gali dėvėti tai, ką nori, taip pat ir islamų drabužius. Tačiau pagal nerašytas taisykles nepriklausomai nuo religinių įsitikinimų moteriai nereikia gėdytis savo išvaizdos. Todėl norint be problemų įsilieti į pažangųjį olandų kontingentą reikia rodyti savo veidą, juk žmonėms labai sunku bendrauti, kai jie nemato tikrojo savo pašnekovo veido, ypač atsižvelgiant į šiuolaikinį kažkada liberalios Nyderlandų visuomenės nepakantumą.

Dar nežinia, kaip į tai sureaguos islamiškojo tikėjimo atstovai. Jiems parandža – ne tik įnoris, tai daugiametės istorijos simbolis. Ir samprata apie šios religijos moterų kuklumą visiškai skirtinga.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.