Ir per didžiausius šalčius – į darbą

Naktis iš trečiadienio į ketvirtadienį Lietuvoje buvo šalčiausia šią žiemą: oro temperatūra nukrito iki 25-27 laipsnių šalčio. Sinoptikai pranašauja 30-32 laipsnių speigus. Dienomis bus taip pat itin žvarbu. Tokiomis dienomis vaikai gali nebeiti į mokyklą, tačiau, kai kurių profesijų darbininkams tenka dirbti ir per didžiausius šalčius.

Valstybinės darbo inspekcijos nuorodose nėra numatyta, kokiai žemai temperatūrai esant žmonės gali dirbti lauke. PB Darbo inspekcijos Panevėžio skyriaus direktoriaus pavaduotojas Julius Beinortas sakė: Yra nurodoma, kad jeigu temperatūra yra žemesnė kaip dešimt laipsnių šalčio, kiekvieną valandą turi būti dešimties minučių pertraukos, jog žmogus galėtų sušilti. Negali būti dirbama nepertraukiant, – aiškino J.Beinortas.

Turgus – pustuštis

Vakar esant daugiau kaip 20 laipsnių šalčio temperatūrai centrinėje miesto turgavietėje Kauptė prekystaliai buvo beveik tušti. Dirbo tik drabužių, avalynės, kompaktinių plokštelių sektoriai. Kaip PB sakė Kauptės administratorė Romana Zubrickienė, jau senokai turgus buvo toks tuščias – ne tik prekeivių, bet ir pirkėjų. Seniai teko matyti tokį vaizdą, kai į darbą neatėjo maždaug 60 procentų prekeivių. Dirba tik pramoninių prekių sektorius, kiti ne. Tiesa, visu pajėgumu prekyba vyksta paviljonuose. Lauke prekyba nevyksta nei daržovių, nei duonos, nei vaisių sektoriuose, – sakė administratorė. Turguje buvo matyti tik vienas kitas pirkėjas. Anot R.Zubrickienės, prekyba šimtu procentu vyksta iki maždaug 15 laipsnių šalčio, o vėliau prekiautojų gretos retėja. Lieka tik patys atspariausi, – juokavo administratorė.
Moteris sakė, kad ir į turgų Tau, žemdirby dirbti atėjo daug mažiau prekiautojų.
Anot pačių prekiautojų, nors ir esant tokiam šalčiui į darbą vis tiek reikia eiti. Pragyventi juk reikia. Valgyti visi nori. Vaikam juk nepasakysi, kad nėra pinigų ir nėra kur nupirkti maisto. Reikia, ir eini, – teigė drabužių prekiautoja Vida. Du vyrai, prekiaujantys kompaktinėmis plokštelėmis. PB tikino, kad iš tikrųjų nėra taip baisiai šalta. Apsirengi šiltai, karštos kavos išgeri, o be to, per daugelį metų ir pripranti diena po dienos stovėti atvirame lauke, – sakė vyrai.

Šąla gatvėse

Visą dieną miesto gatvėse tenka dirbti ir šalti kontrolieriams. PB paklaustas kontrolierius Ukmergės gatvėje sakė, kad norint dirbti ir nesušalti, reikia pirmiausia pasirūpinti apranga ir avalyne. Apsirengiau keliais megztiniais, vatinuku, apsimoviau kumštinėmis pirštinėmis, užsidėjau storą kepurę, apsimoviau vilnones kojines ir dirbu. Toks tų kontrolierių darbas, – kalbėjo kontrolierius Aleksandras Rajeckas. Jo kolegė Respublikos gatvėje teigė, kad šaltis yra nepakeliamas, todėl stengiasi kas kiek laiko nubėgti ir pasišildyti į šalia esančias parduotuves. Juk kontrolieriai dirba bet kokiu oru – ar lyja, ar sninga. Toks darbas. Nieko nepadarysi, – sakė Gailutė.

Statybininkai nedirba

Panevėžio statybos tresto (PST) administracijos direktorius Rimantas Kazlauskas teigia: Visų objektų statyba nevyksta. Darbus sustabdome, kai temperatūra būna maždaug apie 20 laipsnių šalčio arba nevisiškai 20. Dirbama tik uždarose vietose, – kalbėjo direktorius.

Neišvažiavo aštuoni

Su šalčio sukeltomis problemomis susidūrė ir Panevėžio autobusų parkas. Kaip PB sakė generalinio direktoriaus pavaduotojas Alvydas Dirsė, dėl variklių neužvedimo buvo atidėti du tarpmiestiniai maršrutai. Dar aštuoni autobusai neišvyko į Panevėžio miestą. Kaip ir kiekvieną žiemą, turim problemų. Vienais metais didesnių, kitais – mažesnių. Šią žiemą problemų turim su senais Ikarus autobusais – dėl to aštuoni jų negalėjo išvykti į miestą, – kalbėjo A.Dirsė.

Policija patruliavo

VPK VP Eismo priežiūros skyriaus viršininkas Virginijus Mačėnas sakė: Patruliavimas, kaip ir visada, vyksta. Šią žiemą pavyko išvengti automobilių gedimo. Visi automobiliai užvesti, išvyko į tarnybą. Nežinau, kaip būtų buvę, jeigu nebūtume gavę naujų automobilių. Didelis klaustukas būtų buvęs, kaip būtų dirbę senieji. O dabar džiaugiamės, ir dirbame naujaisiais, – teigė V.Mačėnas.

Mokinių susirinko negausiai

Vadovaujantis Bendraisiais ugdymo planais, esant žemesnei nei 20 laipsnių temperatūrai, pamokos gali būti nerengiamos visų tipų bendrojo lavinimo mokyklų I-V klasėse. Temperatūrai nukritus žemiau 25 laipsnių, pamokos neturi vykti ir bendrojo lavinimo mokyklų VI-XII klasių auklėtiniams ir bendrąjį lavinimą teikiančių profesinių mokyklų moksleiviams. Kaip rodo duomenys, vakar į mokyklas mokiniai rinkosi negausiai. Anot Velžio gimnazijos direktoriaus pavaduotojos Violetos Brazdžiuvienės, į mokyklą neatėjo maždaug 75 procentai mokinių. Pradinukų iš viso nebuvo, o kas atėjo, tiems buvo sutrumpintos pamokos, – sakė pavaduotoja. Vadoklių vidurinėje mokykloje neatėjusiųjų mokinių buvo dar daugiau – apie 89 procentus. Labai daug nėra mokinių. Atėjo keli XI-XII klasės moksleiviai. Jiems vyko sutrumpintos pamokos. Neaišku, kaip bus rytoj ir kiek susirinks, – teigė direktoriaus pavaduotoja Antanina Zimaitienė.

Apšalo benamiai

Esant dideliems šalčiams, kyla pavojus nušalti drabužiais nepridengtas kūno vietas: ausis, nosį, skruostus. Nuo šalčio dažnai nukenčia ir kojų ar rankų pirštai, pėdos. Atėjus šaltajam metų periodui, aktuali tampa benamių problema. Pirmosios šalčio aukos registruotos ir Panevėžyje. Pirmomis metų dienomis registruoti du greitosios medicinos pagalbos tarnybos kvietimai. Abu nukentėjusieji buvo benamiai ir neblaivūs. Trečiadienio vakare fiksuotas vienas atvejis, kai neblaiviam žmogui nustatytas bendras kūno apšalimas. Nukentėjusysis turėjo gyvenamąją vietą. Anot greitosios medicinos pagalbos stoties vadovo V.Mitkos, nukentėjusiųjų nuo šalčio gali dar padaugėti. Dar tik pradžia, įtakos turi ir tai, kad dar savaitės vidurys, todėl savaitgalį, manau, apšalusiųjų gali gerokai padaugėti, – sakė vyriausiasis gydytojas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.