Skandalingoje byloje – melas

Rytoj Klaipėdoje prasidės Švedijos garbės konsulo žudikų – dviejų Turkijos kurdų teismas.

Laukia ilgo proceso

Buvęs Švedijos Karalystės garbės konsulas bei verslininkas, bendrovės „Genčių nafta” vadovas 62 metų Leifas Anermalmas buvo pasmaugtas ir uždusintas pernai kovo 21-osios vakarą uostamiesčio Sukilėlių gatvėje, kebabų užkandinėje. Tą patį vakarą šalia kelio netoli Purmalių žudikai padegė švedo kūną.

Pareigūnų pastangomis kaltininkai buvo išaiškinti tą pačią parą. Tai kurdų kilmės Turkijos piliečiai 34 metų Ibrahimas Esenas bei 23-ejų Yilmazas Kaya.

Rytoj prasidėsiančiame teismo procese kaltinimą palaikys Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Vitalijus Gulenkovas.

Jo spėjimu, procesas gali užsitęsti dėl I.Eseno plepumo ir pomėgio meluoti. Procesas gali užtrukti, be to, posėdžiai bus ilgesni dėl vertimo į turkų kalbą.

„Nužudytoji” – gyva

Abu kaltinamieji yra vedę lietuvaites ir į mūsų šalį atvažiavo tikėdamiesi čia prasigyventi.

I.Esenas draugų bei pažįstamų apibūdinamas kaip avantiūristas, mėgėjas skolintis ir negrąžinti pinigų, apgaudinėti bei įtikinėti savo teisumu. Teigiama, kad jis buvo nužudymo iniciatorius, organizatorius bei aktyvus vykdytojas.

Siekdamas sušvelninti savo padėtį, I.Esenas pažadėjo papasakoti apie nusikaltimus, kurie dar nebuvo žinomi pareigūnams. Už tai jis tikėjosi nuolaidų už švedo nužudymą.

I.Esenas prisipažino drauge su kitais turkais nužudęs daugiau žmonių.

Ši žinia pribloškė pareigūnus. Kurdas tvirtino su draugais atėmęs gyvybę jaunai lietuvei iš Vilniaus. Visos jo išdėstytos įvykio aplinkybės buvo labai panašios į tiesą. Pareigūnai suskubo tikrinti faktus, važiavo į Vilnių, Kauną, Šiaulius, ieškojo I.Eseno minėtų žmonių. Tyrimas baigėsi taip pat netikėtai, kaip ir prasidėjo. Paaiškėjo, kad minėtoji mergina sveika ir gyva.

Taip išryškėjo dar vienas I.Eseno būdo bruožas – jis sugeba meistriškai derinti tikrovėje vykusius įvykius su savo fantazijos vaisiais, įpindamas pažinotus ar matytus žmones. Kitų jo minėtų nužudymų bei kitokių nusikaltimų pareigūnai nebetyrė.

Žiedus ir laikrodį slėpė

Apkalbėtas I.Eseno ne vieną dieną areštinėje praleido Švedijos pilietis turkas 47-erių Beyazitas Altunsayaras. Jau pirmosiose apklausose I.Esenas tvirtino, jog šis žmogus, kurį puikiai pažinojo ir nužudytasis, dalyvavo nusikaltime.

Vėliau tapo žinoma, jog B.Altunsayaras nusikaltimo vakarą praleido savo namuose.

Gali būti, kad į teismą liudyti B.Altunsayaras nebus kviečiamas, nes jis jau buvo apklaustas ikiteisminio tyrimo teisėjo. Iš 14 kviečiamų į teismą liudyti žmonių procese tikimasi apklausti devynis. Prokuroras teigė, jog byla nėra labai sudėtinga.

Dar vienas žmogus, anksčiau įtarinėtas, bet vėliau išsisukęs nuo kaltinimų, yra Y.Kayos uošvis 59-erių Vaclovas Laucevičius. Šis žmogus sugebėjo įrodyti nežinojęs, jog žentas jo namuose pasidėjo nužudyto žmogaus daiktus. V.Laucevičius pareigūnams pats parodė, kur žentas slėpė pagrobtus žiedus, laikrodį bei mobiliojo ryšio telefoną.

Neįrodyta, kad V.Laucevičius būtų prisidėjęs prie nužudymo.

Už gyvybę siūlė išpirką

Iš to, ką pasakojo abu kaltinamieji, galima suprasti, kaip viskas vyko nusikaltimo vakarą. I.Esenas iš kažkur sužinojo, kad L.Anermalmas banko sąskaitoje galėjo turėti 500 tūkst. eurų. Kurdas šiomis žiniomis pasidalijo su savo tautiečiu ir bendradarbiu Y.Kaya ir sukurstė šį drauge apiplėšti švedą. Pradžioje kurdai nebuvo susitarę žudyti.

Kai iškviestas I.Eseno į kebabų užkandinę atvažiavo L.Anermalmas, kurdai atėmė jo banko kortelę, tačiau švedas juos įtikino, kad tokios eurų sumos jis neturi. Baimindamasis blogiausio, L.Anermalmas prašė palikti jį gyvą ir žadėjo kurdams už tai duoti 50 tūkst. litų. Tačiau I.Esenas suprato, kad sumuštas švedas netylės, ir pasikėsinimas apiplėšti paaiškės, tad liepė Y.Kayai padėti nužudyti auką.

L.Anermalmas priešinosi, tačiau du jauni vyrai, keliais užsilipę aukai ant krūtinės, švedą smaugė ir dusino, kol šis nustojo priešintis.

Našlė užsisklendė

L.Anermalmas buvo vedęs dukart. Antroji jo žmona klaipėdietė Julija perpus jaunesnė už sutuoktinį. Praėjus beveik metams po tragedijos, patarta prokuroro, ji nenori bendrauti su žurnalistais. Nebekalba su žiniasklaida ir uostamiestyje gyvenantys jos tėvai.

Prokuroras V.Gulenkovas pasakojo pats pataręs našlei nesileisti į kalbas su žurnalistais. Trapi, jautriai išgyvenanti sutuoktinio netektį moteris, pasak jo, gali pati nepajusti, kaip prikalbės tai, kas gali jai dar kartą priminti skaudžius išgyvenimus.

L.Anermalmo našlė yra pareiškusi daugiau nei 117 tūkst. litų civilinį ieškinį. 100 tūkst. litų ji prašys teismą priteisti už patirtą moralinę traumą. Pinigų jai reikės auginant du našlaičiais likusius mažylius.

Moteris negalėjo pretenduoti į valstybės paramą, kuri dabar suteikiama nusikaltimų aukoms, nes toks įstatymas buvo priimtas po jos vyro nužudymo. Įstatymas atgaline data neveikia.

Vargu ar našlė gaus pinigus, net jei tokį ieškinį teismas priteistų. Mat abu kurdai turtų neturi. Areštuoti du jiems priklausantys automobiliai. Vienas jų – senutis „Ford Sierra”. Kitas – prieš 7 metus pagamintas „Opel Omega”, tačiau kol kas nėra visiškai aišku, kam ši mašina priklauso.

Neatgaus savo pinigų ir tie, iš kurių I.Esenas buvo jų pasiskolinęs. Yra žinoma, kad į kebabų verslą L.Anermalmas buvo įdėjęs kelias dešimtis tūkstančių litų. Gali būti, kad ir daugiau žmonių buvo skolingi švedui, tačiau dokumentų apie tokias skolas neliko.

Iš neoficialių šaltinių žinoma, jog nužudytojo našlei nelengva išlaikyti vaikus bei butą.

Užsieniečių nekvietė

Kol kas nežinia, ar stebėti teismo procesą iš tėvynės atvyks kaltinamųjų giminaičiai. I.Esenas ir Y.Kaya buvo susitikę su Turkijos ambasados darbuotojais, perdavė jiems savo giminaičių adresus bei prašė jiems pranešti apie būsimą teismą. Teismas giminaičiams šaukimų nesiuntė, nes juos apklausti nėra reikalo.

I.Esenas kaltina prokurorą neleidus susitikti su žmona. Tačiau V.Gulenkovas paneigė tokį priekaištą. Iš Alytaus kilusi I.Eseno žmona augina dvejų metų dukrą. Nors santuokos su I.Esenu moteris nėra nutraukusi, tačiau turtą jau pasidalijo. Moteris sutuoktinio nelanko, nes išvyko uždarbiauti į Vokietiją. Vaiką prižiūri Alytuje gyvenantys jos tėvai.

Panašu, kad stebėti proceso iš Švedijos neatvyks ir pirmoji nužudytojo L.Anermalmo žmona. Ji nėra pareiškusi civilinio ieškinio ir nėra pakviesta dalyvauti bylos nagrinėjime.

Pirmasis teismo posėdis prasidės rytoj 9 valandą Klaipėdos apygardos teisme.

Daiva Janauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.