Mišrūnų – vis daugiau

Nors Klaipėdoje mažėja kovinių šunų, nelegaliose gyvūnų veisyklose randasi vis daugiau agresyvių mišrūnų.

Kinologai patarė nenustebti, jei neilgai trukus žmones pradės užpuldinėti netgi retriveriai.

Gyvūnų registravimo centro duomenimis, šiuo metu Klaipėdoje užregistruoti ir paženklinti 206 agresyvių veislių šunys. Iš jų daugiausia – net 164 – yra agresyviausiais šunimis laikomi amerikiečių stafordšyro terjerai. Klaipėdoje užregistruoti ir 25 amerikiečių pitbulterjerai, 10 Kaukazo aviganių, po du Argentinos dogus, amerikiečių buldogus ir stafordšyro bulterjerus bei vienas Pietų Rusijos aviganis. Visų šių šunų veislės taip pat pripažintos agresyviomis.

Nors sakoma, kad agresyvūs šunys prilygsta koviniams ginklams ir jiems būtina atskira gyvūnų registravimo tvarka, kol kas uostamiestyje to nėra.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vyriausiosios specialistės Reginos Šolienės, kadangi visos Lietuvos mastu nėra priimtas įstatymas, reglamentuojantis agresyvių šunų laikymą, tad ir savivaldybės negali tokios tvarkos įteisinti.

Manoma, kad žmones dažniausiai puola būtent agresyvių veislių šunys. Tačiau duomenys rodo, kad klaipėdiečiai dažniausiai nukenčia nuo įvairių veislių mišrūnų.

Ne vieną tokį atvejį tyrusi Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji veterinarijos gydytoja inspektorė Dalia Gailienė pastebėjo, kad neretai šuns agresyvumą išprovokuoja patys žmonės.

Kinologas, Lietuvos nacionalinės kategorijos teisėjas Andrejus Popovas buvo vienas pirmųjų prieš 13 metų į Klaipėdą iš Rusijos, Jugoslavijos bei JAV atvežęs agresyvių veislių šunis.

A.Popovas prisiminė, kad anksčiau stafordšyro terjerai buvo labai populiarūs šunys Klaipėdoje. „Prieš aštuonerius metus man dresiruoti atvesdavo beveik vien tik stafordšyro terjerus. Dabar tokių šunų pasitaiko tik vienas kitas. Žmonės prigąsdinti, kad šie šunys pikti, ir bijo juos laikyti”, – pasakojo kinologas.

A.Popovas nemano, kad šunų veisles reikėtų skirstyti į agresyvias ir ne. Pasak jo, agresyvumas nėra įgimtas. Apie 90 proc. šuns elgesio ir mąstysenos priklauso nuo to, kaip su juo elgiasi šeimininkai. Pašnekovas teigė, kad svarbiausia šunį tinkamai laikyti, su juo bendrauti, taip pat nepirkti iš bet ko.

„Paskelbti stafordšyro terjerus ir kitus šunis agresyviais buvo grynai politinis sprendimas. Tai ne mano vieno, bet daugelio kinologų nuomonė”, – prisipažino A.Popovas.

Kinologo nuomone, kur kas pavojingesni žmonėms gali būti mišrūnai, nes neaišku, kokie genai juose maišosi. A.Popovas sakė, kad šunys darosi vis agresyvesni, nes juos veisia bet kas ir dėl neprofesionalumo gadina veislę.

„Greitai nepatyrę veisėjai sugadins ir retriverius. Atsiras piktų retriverių ir juos žmonės nustos pirkti. Jau dabar bet kur ir bet kaip veisiami jie darosi piktesni. Tik kai retriveriai išeis iš mados ir juos laikys tik tie, kuriems tikrai tokių šunų reikia, veislė vėl atsinaujins”, – pranašavo kinologas.

Giedrė Balčiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , .

3 atsiliepimai į "Mišrūnų – vis daugiau"

  1. simas

    uzdrausti auginti kovinius sunys ,nejuokkinkit vistiek augins ir veis

  2. Loreta

    nei uz ka!!! kam juos uzdrausti jei gerai isauklejei tai jie nera tokie jau ir pikti

  3. Lara

    Jai uzdraus, tai arba kastros likusios o kas ne klausitu uzmigdis arba kai reiks sumoketi boudu… Pas mus Airijoi uzdraude nesenei pitbuliu , stafu ir netgi vilksuniu 🙁

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.