Policija siūlo užtildyti naktinį klubą

Pirmąją šių metų savaitę naktiniame klube „Kalifornija” ar šalia jo įvykę incidentai perpildė policininkų kantrybės taurę.

Labiausiai pareigūnus glumina, kad viena pavojingiausių uostamiesčio vietų vadinamojoje „Kalifornijoje” lankytojų saugumu privalantys rūpintis apsaugos darbuotojai esą juos muša.

Tuo metu „Kalifornijos” savininkai teisėsaugininkų pretenzijas dėl netvarkos ir įsišaknijusio nusikalstamumo atmeta. Jie tvirtina tiesiog atsidūrę kelių policijos pareigūnų asmeninių ambicijų taikiklyje ir tikina, kad muštynės „Kalifornijoje” – ne ką dažnesnis reiškinys nei kituose uostamiesčio naktinių linksmybių vietose.

„Apsauginių” anarchija

Klaipėdos ketvirtojo policijos komisariato (PK) vadovas Nikolajus Akimovas sako, kad naktinis klubas „Kalifornija” dėl naktimis ten dažnai besiliejančio kraujo seniai pelnė neigiamą reputaciją. Tačiau pirmosios šių metų savaitės įvykiai įrodė, kad klube kumščiais mojuoja ne šiaip įkaušę ir tarpusavyje susikivirčiję lankytojai, bet apsaugos darbuotojai. O klubo ir jo apsaugos vadovybė su policija bendradarbiauti esą nelinkusi.

Anot komisaro, apie tai, kad po apsilankymo „Kalifornijoje” žmonės gali atsidurti ligoninių palatose, byloja kriminalinė statistika: per pastaruosius dvejus metus 4-ajame PK pradėti 42 ikiteisminiai tyrimai dėl įvairių sužalojimų, patirtų „Kalifornijoje” arba šalia klubo. Be to, dar per 70 pranešimų apie ten sumuštus piliečius policija gavo iš medikų.

2006-ųjų sutikimo naktį vienam „Kalifornijos” klientui prireikė gydytojų pagalbos dėl sulaužyto žandikaulio, sausio 2-ąją klube sumuštas kitas vyriškis. Abiem atvejais skriaudikai esą buvę apsaugininkai.

Be to, netrukus pareiškimą policijai parašė Vokietijos pilietis, kuris, į „Kalifornijos” rūbinę atėjęs atsiimti savo striukės, ten jos neberado ir patyrė 7000 litų žalą.

N. Akimovo teigimu, žiauraus veiksmo filmo scenarijų primenantis įvykis „Kalifornijoje” užfiksuotas ir sausio 5-osios naktį – tąkart švaistytasi beisbolo lazda, šaudyta.

Kita versija

Policijos duomenimis, tą naktį bendrovėje „Du broliai” vadybininku dirbantis Mantas Jankauskas susipyko su „Kaliforniją” bei „Pempininkus” saugančios „Safe Security” darbuotojais, kurie klube lankėsi nedarbo metu.

Netrukus vienas iš apsaugininkų nubėgo į rūbinę ir, atsinešęs beisbolo lazdą, trenkė ja M. Jankauskui per galvą. Kol šis be sąmonės gulėjo ant grindų, apsaugininkas į jį dar ir šovė. M. Jankauskui medikai diagnozavo šautinius pilvo sužalojimus ir muštą žaizdą galvoje.

Policijos, turinčios šio įvykio vaizdo medžiagą, teigimu, sveiku protu nesuvokiama, kad apsaugininkai darbo vietoje laikytų beisbolo lazdas ir drąsiai mosikuotų ginklais, nes šovęs apsaugos darbuotojas, vėliau išvykęs iš klubo taksi, šaudė dar ir lauke.

„Kalifornijos” savininkai Artūras Vitunskas ir Algimantas Bertulis sako, kad vaizdo kasetėje, kurią įteikė policijai, nesimato, jog klubo patalpose buvo šaudyta. Pasak jų, klube nėra laikomos ir jokios beisbolo lazdos.

„Ką čia policija šneka? Per tą incidentą lazda buvo atsinešta iš lauko. Tą naktį budėję apsaugos darbuotojai ją atėmė ir nuspyrė po laiptais, o ją atsinešusįjį išmėtė už durų. Apskritai kalbant, ten buvo tokia košė, kad nieko nesimatė”, – sakė A. Bertulis.

Apsauga patenkinti

Ir „Kalifornijos” šeimininkai, ir klubą saugančios bendrovės „Safe Security” vadovas Kęstutis Bukys stebisi, kodėl apie jų apsaugininkus policija neva skleidžia tikrovės neatitinkančią informaciją.

„Mūsų klube muštynės – ne ką dažnesnis reiškinys nei kituose naktiniuose Klaipėdos klubuose. Tačiau nė apie vieną jų nėra tiek kalbama, rašoma ir rodoma, kaip apie „Kaliforniją”, – piktinosi A. Bertulis.

4-ojo PK viršininkas N. Akimovas tvirtina, kad „Kalifornija” nėra atsakinga už viešą tvarką Bandužių, Laukininkų ar Sausio 15-osios gatvėse: „Bet už tai, kas vyksta klubo viduje, jie atsakingi. Policija neturės jokių pretenzijų tik tuomet, kai nebegausime pareiškimų ir nesulauksime iškvietimų iš tų, kuriuos klube sumušė apsauga.”

Anot K. Bukio, „Safe Security” darbuotojai yra profesionalai: „Visi vaikinukai išlaikė egzaminus, praėjo medicinines komisijas, gavo pažymėjimus, kurie išduodami policijoje. Jie puikiai apmokyti, žino, kaip reikia užtikrinti ramybę žmonių susibūrimo vietoje, kada ir kaip naudoti specialiąsias priemones.

A. Vitunskas tikino, kad klubas apsaugai neturi jokių pretenzijų: „Kalifornijoje”, kaip ir kituose naktiniuose klubuose, pasitaiko visokių incidentų, tačiau kalbos, kad pas mus žmones piktybiškai skriaudžia apsaugos darbuotojai, yra nepagrįstos ir iš piršto laužtos.

Apskųs V. Grigaravičiui

Į klausimą, o kaip gi policijos turimi duomenys apie „Kalifornijoje” ar šalia jos įvykusius kruvinus incidentus, klubo šeimininkai atsako, neva šią košę maišo pats 4-ojo PK vadovas N. Akimovas bei jo pavaduotojas Adamas Jaskovecas.

A. Bertulis pasakojo, kad konfliktas su PK vadovybe prasidėjo seniai: „Surengė pas mus patikrinimą, atsivedė nepilnametę, kuri turėjo pas mus alkoholio nusipirkti. O juk pagal galiojančią tvarką, jeigu tokie pažeidimai užfiksuojami du kartus, prarandama licencija prekybai alkoholiu. Tačiau jie tiek prisifabrikavo, kad jų veiksmus apskundėme Klaipėdos apylinkės teismui, kuris bylą nutraukė, mat policijos pareigūnas pats inicijavo administracinės teisės pažeidimą.

Be to, anot „Safe Security” vadovo K. Bukio, prie klubo neva dažnai budintys kriminalistai iš „Kalifornijos” išmestiems aršiems klientams primygtinai siūlantys rašyti pareiškimus policijai, esą juos sumušė apsauga.

„Kalifornijos” šeimininkai tikino su nepriimtinais policininkų darbo metodais toliau nesitaikstysiantys ir 4-ojo PK pareigūnus apskųsiantys aukščiausiajai policijos vadovybei.

„Su advokatais ruošiamės važiuoti pas generalinį komisarą Vytautą Grigaravičių”,- sakė A. Bertulis.

Tokie pareiškimai N. Akimovui sukėlė šypseną: „Mūsų tikslas – rūpintis žmonių saugumu. O jei klube piliečiai yra mušami apsaugininkų ir patys savininkai nesiima jokių priemonių bei vengia bendradarbiauti su policija, vadinasi, arba „Kalifornijai” reikia keisti pavadinimą į „Čikagą”, arba paskelbti ten tyliąją zoną.”

4-ojo PK viršininko teigimu, jis neįsivaizduoja, kiek „Kalifornijoje” kainuoja šnicelis, todėl apie tai ir nekalba. Tačiau jam keista girdėti, kai policijos skyriaus vadovo žodžiai apie nusikalstamumą klubo savininkams gali kelti nepasitikėjimą: „Kalbu tik tai, dėl ko esu visiškai tikras ir kas yra pagrįsta skaičiais bei faktais.”

Natalija Mogučaja

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Policija siūlo užtildyti naktinį klubą"

  1. kalifa

    saunuoliai kalifos apsauginiai nahui apsileist laukininkams ,kurva gaidzius isdauzyt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.