Bandote pastoti? Tai gali praversti…

Vienos moterys pastoja jau pirmą mėnesį, kitoms džiugiosios naujienos tenka laukti ilgėliau. Tad ar įmanoma nubrėžti ribą, kiek laiko vidutiniškai užtrunka, kol moteris pastoja? Specialistų teigimu, sunku pasakyti tiksliai, kiek konkrečiai porai užtruks, kol pas juos nusileis angeliukas. Svarbūs tokie faktoriai, kaip poros amžius, bendra ir lytinė sveikata.

Tačiau ši apibendrinta statistika gali suteikti šiokios tokios informacijos, kiek maždaug tai gali užtrukti. JAV Tėvystės centro duomenimis, vaisingos poros turi 25 procentų šansą pastoti kiekvieno ciklo metu bei 75 – 85 procentų tikimybę pastoti per metus. Vis dėlto kai kurioms sveikoms poros tai gali užtrukti netgi ilgiau. Yra keletas veiksnių, kurie gali padėti jums pastoti. Tai vaisingų dienų arba ovuliacijos nustatymas.

Ovuliacija tai procesas, kai vienas ar keli kiaušinėliai išleidžiami iš kiaušidės. Tai vaisingasis laikotarpis moters cikle. Kiekvieną mėnesį kiaušidėse vystosi daug kiaušinėlių. Didžiausias jų ištrūksta ir juda kiaušintakiu.

Norint pastoti, reikia lytiškai santykiauti 1 – 2 dienas prieš ovuliaciją ar parą po. Priežastis ta, jog spermos ląstelės gali išgyventi 2 – 3 dienas, o kiaušinėlis ne ilgiau kaip 24 valandas po ovuliacijos. Nebent, žinoma, yra apvaisinamas.

Kaip galima nustatyti ovuliaciją?

Nustatykite, kada prasidės jūsų naujas ciklas ir paskaičiuokite 12 – 16 dienų nuo jo pradžios. Tai periodas, kai jums greičiausiai bus ovuliacija (moterims, kurių ciklas trunka 28 dienas, 14-a diena dažniausiai būna ta). Norėdamos naudotis šiuo metodu, jums reikia žinoti, kiek trunka jūsų ciklas.

Tačiau geriausias būdas nustatyti ovuliaciją, yra atkreipti dėmesį į kūną ir pajusti ženklus, rodančius ovuliaciją.

Gimdos kaklelio gleivių pasikeitimas. Tęsiantis ciklui, kinta gimdos kaklelio gleivių kiekis ir pobūdis. Didesnis kiekis ir tekstūros pasikeitimai rodo didėjantį estrogeno kiekį. Vaisingiausios dienos tada, kai gleivės tampa skaidrios, slidžios ir tąsios. Dauguma moterų šiuo periodu gleives lygina su žalio kiaušinio baltymu.

Gleivių vaidmuo yra puoselėti, apsaugoti ir pagreitinti spermos tekėjimą jos kelyje per gimdą į kiaušintakius.

Kūno temperatūros pakilimas. Ovuliacijos metu jūsų kūno temperatūra gali šiek tiek pakilti. Jūs nepajusite skirtumo, tačiau galite jį nustatyti, matuodamos bazalinę kūno temperatūrą. Šis temperatūros šoktelėjimas rodo, kad jums buvo ovuliacija (kiaušinėlio ištrūkimas stimuliuoja hormono progesterono gamybą, taip padidėja temperatūra).

Jums vaisingiausios yra 2 – 3 dienos prieš aukščiausią temperatūros tašką. Keletas specialistų teigia, kad temperatūrai pradedant kristi, dar turite 12 – 24 vaisingas valandas, tačiau dauguma sutinka, jog tada jau per vėlu pradėti kūdikį. „Gali praeiti pora dienų, kol progesterono kiekis atsistatys į buvusį lygmenį, tuo tarpu kiaušinėlis išgyvena tik 24 valandas,” – sako Stenfordo universiteto Kalifornijoje atstovė Treisė Tels (Tracy Telles). Būtent todėl specialistai pataria sekti savo temperatūrą (matuotis kiekvieną rytą) keletą mėnesių, kad nustatytumėtetendenciją ir numatytumėte galimą ovuliacijos dieną. Tuomet galite planuoti pradėti vaikelį 2 – 3 dienas prieš temperatūros pakilimą.

Nemalonus jausmas dubens srityje. Dalis moterų jaučia ovuliaciją. Tai gali būti tiek švelnus maudimas, tiek skausmingas diegimas. Šis jausmas gali tęstis nuo keleto minučių iki keleto valandų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.