Kad kūdikis gimtų sveikas

Apsisprendimas turėti kūdikį – vienas svarbiausių sprendimų gyvenime. Jei paklaustume būsimų tėvų, kokio vaikelio jie norėtų susilaukti, iš karto išgirstume: sveiko. Iš tikrųjų – sveikata – pats tvirčiausias pamatas visam būsimo kūdikio gyvenimui, todėl ir rūpintis šiuo pamatu reikia jau tada, kai tik gimsta mintis susilaukti kūdikio.

Be abejo, naują gyvybę geriausia pradėti tuomet, kai abu būsimieji tėvai yra geros sveikatos. Patariama pasidomėti, ar šeimoje nėra buvę paveldimų ligų, atkreipti dėmesį į žalingus aplinkos veiksnius.

Pastaruoju metu aplinkos užterštumas labai padidėjo. Teršalai gali pakenkti būsimam vaikeliui arba net sukelti persileidimą. Reuters agentūra praneša, kad JAV, ištyrus naujagimių kraują, paimtą iš bambutės, rasta daugiau kaip 280 kenksmingųjų medžiagų. Daugiau nei pusė jų gali lemti vėžio išsivystymą, kitos – kai kuriuos vystymosi sutrikimus. Galbūt Lietuvoje užterštumas kiek mažesnis, tačiau dar prieš pastojant reikėtų pasirinkti kuo saugesnę aplinką bei kuo saugesnius maisto produktus. Pavyzdžiui, nėščiosioms rekomenduojama vengti tuno ir kitų riebių žuvų, nes jų taukuose neretai būna padidėjęs gyvsidabrio, švino ir kitų sunkiųjų metalų kiekis.

Venkite ir gausiai tręšiamų ar auginamų netoli gatvės vaisių bei daržovių.

Maistas turi būti įvairus ir visavertis, taigi panašu, kad šaldytuve nebelieka vietos pusfabrikačiams.

Kad būsimosios mamos organizmas gautų visų būtinų medžiagų, naudinga pavartoti specialių nėščiosioms skirtų vitaminų ir mineralų kompleksų.

Nėštumo metu viena rimčiausių problemų, su kuria susiduria nėščioji, – mažakraujystė. Dažniausiai ji pasireiškia antrojoje nėštumo pusėje, tačiau viskuo reikia rūpintis iš anksto. Pasirinkite maisto produktus, kuriuose gausu geležies: liežuvį, veršieną, kitas mėsos rūšis, burokėlius, žemuoges (sezono metu), obuolius ir t.t. Profilaktikai galima vartoti geležies druskų preparatų. Geležies pasisavinimas pagerėja, jei jų sudėtyje papildomai yra askorbo rūgšties, reikalingi ir B grupės vitaminai.

Tačiau, saugodami sveikatą:

• nevalgykite žalios ar nepakankamai termiškai apdorotos mėsos;

• venkite žalių kiaušinių, žalios žuvies patiekalų (pvz., suši);

• negerkite nepasterizuoto pieno;

• nevalgykite apipelijusių maisto produktų, net jei, nuvalius pelėsį, produktai atrodo visiškai geri.

Kiti patarimai

Folio rūgštis yra būtina būsimo vaikelio nervų sistemai vystytis. Būtent dėl šios priežasties rengiantis pastoti rekomenduojama jos vartoti (1 mg/p.). Jeigu pastoti planuoja vyresnė kaip 35 metų amžiaus moteris arba anksčiau šeimoje gimęs vaikutis turėjo apsigimimų, pvz., įskilą stuburą, rekomenduojama folio rūgšties dozė yra didesnė.

Be abejo, abiem tėvams būtina mesti rūkyti, atsisakyti nesaikingo alkoholio vartojimo. Planuojant nėštumą, rekomenduojama ne tik pasirūpinti sveika mityba, vengti streso, bet ir pasitikrinti, ar nesergate kai kuriomis ligomis, ypač infekcinėmis, pvz., toksoplazmoze, lytiškai plintančiomis ligomis. Dar geriau, jei padarysite specialų kraujo tyrimą ir išsiaiškinsite, ar turite imunitetą tokioms infekcinėms ligoms, kaip raudonukė ar tymai. Susirgus, atrodytų, „nepiktomis” vaikiškomis ligomis nėštumo metu, gali kilti rimtas pavojus kūdikio sveikatai. Esant reikalui, nuo raudonukės galima pasiskiepyti, tačiau po skiepų nerekomenduojama pastoti anksčiau nei praėjus trims mėnesiams. Kai kurie gydytojai rekomenduoja pasiskiepyti ir nuo parotito (kiaulytės), hepatito B, stabligės.

Nors nėštumo metu pas stomatologą lankytis privaloma, geriausia dantų būklę pasitikrinti dar prieš pastojant. Taip nėštumo metu išvengsite ne tik streso, bet ir papildomo švitinimo rentgeno spinduliais. Jei jau esate nėščia, nepamirškite apie tai pasakyti savo stomatologui. Beje, sveikais dantimis turėtų pasirūpinti ir būsimasis tėvelis, kadangi bučiuojantis pasikeičiama ne tik seilėmis, bet ir piktaisiais mikrobais, galinčiais pakenkti nėščiosios dantims, kurie ir taip šiuo laikotarpiu yra labiau pažeidžiami.

Nepasitarus su gydytoju, negalima vartoti jokių vaistų.

Apie elektromagnetinio lauko poveikį

Nėštumo metu, ypač pirmąjį trimestrą, reikia vengti bet kokių veiksnių, galinčių sukelti persileidimą. Nėščiosioms rekomenduojama daug ilsėtis, nepervargti, vengti elektromagnetinio lauko poveikio. Vienas didžiausių elektromagnetinio lauko šaltinių – kompiuteris. Nėščiai moteriai rekomenduojama sutrumpinti darbą prie kompiuterio iki 3 valandų per parą arba, jei įmanoma, ir daugiau.

Atlikus mokslinius tyrimus, pastebėta, kad tose šeimose, kur itin dažnai naudojami elektromagnetinį lauką spinduliuojantys prietaisai (mikrobangų krosnelės, fenai, kompiuteriai ir kiti), persileidimų būna kiek daugiau nei tokių prietaisų nenaudojančiose šeimose.

Laukdami kūdikio, būsimieji tėvai dažniausiai labai atsakingai žiūri į sveikatą bei savo gyvenimo būdą. Nepamirškite, kad nereikia perlenkti lazdos. Nėštumas – natūrali būklė, reikia rūpintis savimi, tačiau „stiklinis gaubtas” tikrai nereikalingas.

Gydytoja rezidentė Viktorija MATULEVIČIENĖ

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.