Biudžeto skyles lopys nesamomis privatizavimo lėšomis

Dar kartą vakar posėdžiavę Panevėžio savivaldybės tarybos Kultūros komiteto politikai tvirtino, kad pritars 2006 metų suformuotam biudžetui tik tada, kai bus atsižvelgta į jų siūlymus. Savivaldybės administracijai gali tekti papildomai rasti 127600 litų Muzikiniam teatrui.

Ieškos papildomų lėšų

„Pirmiausia pateiktus biudžeto pakeitimus įvertins ketvirtadienį į posėdį susirinkę Finansų ir biudžeto komiteto nariai. Politikai apsvarstys visų komitetų pasiūlymus ir įvertins juos. Po šio komiteto svarstymo savivaldybės Finansų ir biudžeto skyrius, jei bus pritarta visiems biudžeto pokyčiams, padarys juos. Galutinį suformuotą 2006 metų biudžeto projektą svarstys Taryba, kurios posėdis planuojamas sausio 26 dieną”, – aiškino apie tolimesnę biudžeto svarstymo eigą Finansų ir biudžeto skyriaus vedėja Ona Chomentauskienė.

Pasak skyriaus vedėjos, tai nėra dideli pasikeitimai. „Muzikiniam teatrui, manau, bus galima atrasti lėšų, kurių jie reikalauja. Sudėtingiau bus surasti papildomų lėšų, 2 milijonus litų, kurių prireiktų miesto ūkiui tvarkyti. Tokį pasiūlymą pateikė praėjusią savaitę vykusiame posėdyje Ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariai. Dėl lėšų poreikio Savivaldybės įstaigų pastatų remontui ir statyboms teks dar palūkėti. Per metus lėšų gali atsirasti. Tiems darbams atlikti ketinama panaudoti privatizavimo fondo lėšas arba banko paskolas”.

Sprendimu apsidžiaugė

Vakar vykusio Kultūros komiteto posėdžio sprendimu apsidžiaugė Muzikinio teatro direktorius Vidmantas Kapučinskas. Be didelių ginčų buvo nuspręsta, tam pritarė ir posėdyje dalyvavusi Finansų ir biudžeto skyriaus vedėja O.Chomentauskienė, ieškoti papildomai 127600 litų Muzikiniam teatrui, kad jis galėtų normaliai funkcionuoti. Anot V.Kapučinsko, gavus šias lėšas, galėtų dirbti kamerinio orkestro, choro, styginio kvarteto ir operetės atlikėjai. „Šių lėšų pakaktų 145 etatams išlaikyti”, – tvirtino teatro vadovas.

Remontui lėšų nėra

Apie lėšų poreikį kultūros įstaigų pastatų remontui šnekėta trumpai. Buvo nuspręsta, kad pastatų remonto darbams atlikti lėšų teks palaukti. Juos ketinama gauti iš privatizavimo fondo. Pabandžius išsiaiškinti, ar užteks tų lėšų privatizavus Savivaldybei priklausančius pastatus, Kultūros komiteto pirmininkas Kastytis Vainauskas teigė: „Privatizuojamų objektų sąrašas vis pildomas. Dabar planuojami privatizuoti pakankamai patrauklūs pastatai. Tai buvę Slaugos ligoninės ir „Deratizacijos” bendrovės pastatai. Atsiras ir kitų pastatų, kuriuos šiais metais ketinama privatizuoti”.

Pastatas nesugrius

Lėlių vežimo teatro direktorius A.Markuckis teigė: „Svarbiausia, kad buvo skirti pinigai padidinti teatro aktorių algoms. Žinoma, džiaugiuosi, kad, jei pritars Tarybos posėdyje politikai, bus skirta 50 tūkstančių litų. Už juos bus sumokėta skola skulptoriui A.Vytėnui už H.K.Anderseno paminklą”, – sakė jis.

A.Markuckis PB teigė suprantąs, jog lėšų teatro pastato remontui teks palaukti. „Tų lėšų neskirta nė vienai kultūros įstaigai, todėl galima jų palaukti. Teatro pastatas dar negriūna, nors nuo vandens ir sniego sienos pamažu irsta. Jei atvirai, tinkamai suremontuoti Lėlių vežimo teatro pastatui reikėtų apie 118 tūkstančių litų. Jų užtektų suremontuoti antram aukštui, stogui”, – aiškino direktorius.

Turi daugiau bėdų

Palėpės remontui atlikti lėšų kol kas neskirta ir teatrui „Menas”. Norint suremontuoti pagal parengtą projektą palėpę, reikėtų beveik pusės milijono litų. Kai kurių politikų nuomone, taupiau būtų už mažesnę sumą statyti priestatą.

Pakalbintas teatro direktorius Kęstutis Vaičiulis PB sakė žinąs, kad nėra lėšų remontui atlikti. „Apie tai jau girdėjau. Problemų mums yra ne tik dėl palėpės remonto. Turime ir daugiau bėdų. Teatrui – penkiolika metų, o aktoriai neturi tinkamų grimo kambarių, nėra kur repetuoti. Žiūrovų salė, scena neremontuotos”, – vardijo bėdas jis.

Lėšas skirsto neteisingai

K.Vaičiulis įsitikinęs, kad visos bėdos išsispręstų pastačius priestatą. „Suremontavus palėpę galėtume tinkamai susidėti dekoracijas. O kaip dėl grimo kambarių ir kitų patalpų remonto? Prisimenu, kad rengiant projektą palėpės remontui atlikti, buvo prabilta ir apie priestato statybą. Koks bus priimtas sprendimas, statyti priestatą ar remontuoti palėpę, šiandien pasakyti negaliu”.

Direktoriaus nuomone, lėšas kultūros įstaigų remontui politikai skirsto neteisingai. „Ne vieną kartą sakiau, kad sustatytų įstaigas į eilę ir per metus skirtų lėšas vienos įstaigos remontui. Po metų – kitos. Taip būtų teisingiau”.

Neprisiminė tikslios sumos

2005 metais teatrui „Menas” Savivaldybė skyrė 50 tūkstančių litų palėpės remonto darbų projektui, tačiau negalėjo pasakyti, kiek tiksliai už projekto parengimą sumokėjo. Iš pradžių jis aiškino, kad už jį sumokėjo 10 procentų pinigų sumos, kuri bus skirta palėpei remontuoti. Vėliau jis bandė sumą patikslinti ir sakė, kad už parengtą projektą V.Klimavičiaus architektūros firmai sumokėjo apie 30000 litų. „Už kitus pinigus tvarkėme palėpę, kad gaisrininkai leistų ją eksploatuoti. Statybininkai pastatė pertvarą. Šiuo metu baigia darbus ir įstato palėpėje duris”.

Siūlo biudžetą koreguoti

Sausio 5 dieną įvyko Liberalų ir Centro sąjungos frakcijos Panevėžio miesto taryboje posėdis. Posėdyje apsvarstytas Panevėžio 2006 metų biudžeto projektas ir konstatuoti jo trūkumai.

Frakcija pateikė PB nuomonę, kad nerimą kelia, jog Savivaldybės administracija neranda lėšų švietimo, kultūros, sveikatos įstaigų pastatų remontui ir Muzikinio teatro renovacijai.

Liberalcentristai nusprendė, kad Panevėžio miesto 2006 metų biudžeto projektas parengtas paviršutiniškai ir turi būti koreguojamas.

Raimonda Mikučionytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.