Verslas auginamas inkubatoriaus sąlygomis

Jaunos įmonės valstybės skiriamą paramą vėliau grąžina mokesčiais

Kauno technologijos universiteto (KTU) regioniniam verslo inkubatoriui praėjusieji metai buvo gana sėkmingi – Italijoje pelnytas sparčiausiai augančio verslo inkubatoriaus pasaulyje titulas, didėja ant kojų pastatytų įmonių skaičius.

Tačiau, skeptikų įsitikinimu, verslo inkubatoriai bei mokslo parkai tėra tik gražiu pavadinimu ir misija prisidengiančių nekilnojamojo turto agentūrų prototipas.

Gera pradžia – pusė darbo

Pirmojo Lietuvoje, o šiuo metu jau didžiausio KTU regioninio verslo inkubatoriaus direktorius dr. Pranas Milius neneigia, kad nuo inkubatoriaus veiklos pradžios 1998-aisiais iki šiol jam tenka išklausyti nemažai priekaištų ir pretenzijų.

„Man ir pačiam tenka išgirsti, kad nieko gero mes neveikiame, o tik nuomojame patalpas ir imame pinigus. Tačiau, mano nuomone, įmonės, įsikurdamos inkubatoriuje, turi kur kas geresnes sąlygas tolesnei veiklai nei mėginančios įsitvirtinti savarankiškai”, – tikino inkubatoriaus direktorius.

Anot jo, tai liudija ir skaičiai – per visą KTU regioninio verslo inkubatoriaus veiklos laikotarpį jo paslaugomis jau pasinaudojo daugiau kaip 150 įmonių. Tik devynios jų, išėjusios iš verslo inkubatoriaus, sustabdė savo veiklą.

„Dauguma jaunų įmonių „išgyveno” ir palikusios inkubatorių veikia toliau. Sėkmės rodiklis mūsų inkubatoriuje viršija 90 proc.”, – neslėpdamas pasididžiavimo sakė pašnekovas.

P.Miliaus pastebėjimu, Lietuvos aukštosios mokyklos parengia gana aukštos kvalifikacijos specialistus, kurie turi žinių ir yra pajėgūs kurti pasaulinio lygio produktus, tačiau į verslą atėję jaunieji talentai ne visada žino, kaip tuos produktus parduoti.

„Deja, pirkėjų eilių, kaip kad daugelis įsivaizduoja, nėra. Tam reikia rengti produktų pristatymus, dalyvauti parodose, mokėti save pristatyti. Taigi inkubatoriuje įsikūrusioms firmoms organizuojame seminarus, mokome, ne tik, kaip parduoti sukurtus produktus, bet ir kaip suformuoti komandą, vesti įmonės buhalterinę apskaitą”, – aiškino inkubatoriaus vadovas.

Nuolaidos naujakuriams

Jau beveik pusantrų metų KTU regioninis verslo inkubatorius nuomoja patalpas dviejuose pastatuose K.Petrausko gatvėje ir Studentų miestelyje. Šiuo metu inkubatoriuje yra prisiglaudusios 64 įmonės, iš kurių kone du trečdaliai – informacinių technologijų ir komunikacijų bendrovės. Kitos teikia konsultacijų, reklamos, leidybos ir kitas paslaugas.

P.Milius nelinkęs pripažinti, kad labiausiai inkubatoriaus nuomininkus traukia palyginti nebrangi patalpų nuoma. Nuolaidos naujakuriams taikomos tik dvejus metus: pirmuosius metus nuomos kaina siekia 15 Lt/kv. m, po metų tenka mokėti 20 litų. Trečiaisiais metais nuomos kaina pakeliama iki 25 litų už kv. metrą ir susilygina su rinkoje vyraujančiais komercinių patalpų nuomos įkainiais. Anot direktoriaus, inkubatoriuje laisvų patalpų beveik nebūna, vos tik viena įmonė išsikelia, jos vietą netrukus užima kita. Vienas reikalavimų, kurie keliami pretendentams, – įmonė turi būti įkurta ne anksčiau kaip prieš trejus metus, o inkubatoriuje patalpos nuomojamos ne ilgiau kaip penkerius metus.

P.Miliaus teigimu, pirmenybė teikiama naujas technologijas ir inovacijas gamyboje diegiančioms bendrovėms: „Galėjome nueiti lengviausiu keliu ir visas patalpas išnuomoti prekybininkams. Tačiau prioritetą skyrėme gamybai ir tokio principo laikomės iki šiol. Pas mus nėra įmonių, kurios prekes pirktų Kinijoje, o parduotų – Lietuvoje”.

Tiesa, tarp inkubatoriuje įsikūrusių įmonių yra ir advokatų kontoros, kurios, regis, neturėtų stovėti pirmoje eilėje kartu su kitomis pagalbos prašančiomis jaunomis bendrovėmis.

„Prieš kelerius metus leidome įsikurti advokatų kontorai, nes pastebėjome, kad jaunoms įmonėms prireikia teisininko paslaugų. Be jų, nuomininkai dar gali naudotis internetu, ir kitų po vienu stogu įsikūrusių kompanijų – leidybos, renginių organizavimo, reklamos ir kt. – paslaugomis”, – vardijo tokios kaimynystės privalumus P.Milius.

Pasaulinis įvertinimas

Nors užsienio šalyse verslo inkubatoriai turi 20-ties ir daugiau metų darbo patirtį, tačiau Lietuvai taip pat nėra ko verkšlenti. Per kelerius metus įvairiuose šalies miestuose įkurti verslo inkubatoriai bei mokslo parkai sėkmingai veikia.

„Pradžia nebuvo lengva. Itin trūko patalpų, kur galėtų įsikurti smulkios ir vidutinės įmonės. Iš pradžių į inkubatorius žiūrėta įtariai – vis kalbėta, ar tikrai pinigai bus skirti tam, kam labiausiai reikia. Tačiau, mano nuomone, abejones pavyko išsklaidyti, o valstybės skirtos investicijos tikrai atsipirko. Kasmet įmonės pateikia ataskaitas, kiek mokesčių sumoka į biudžetą, kiek sukūrė naujų darbo vietų”, – teigė P.Milius.

Vien tik 2004-aisiais KTU regioninio verslo inkubatoriaus įmonės įvairių mokesčių forma į valstybės biudžetą sumokėjo 3,2 mln. litų, jų pelnas siekė 1,3 mln. litų. Nuo 1998 metų šiame inkubatoriuje buvo sukurtos 385 naujos darbo vietos, įvairių mokesčių forma inkubatoriaus įmonės valstybei iki 2005-ųjų pradžios sumokėjo daugiau kaip 13,5 mln. litų.

Įvertinus trejų pastarųjų metų veiklos rezultatus, pernai gruodį Italijoje vykusios konferencijos metu KTU inkubatorius, tarp kurio steigėjų yra ne tik aukštoji mokykla, bet ir Kauno apskrities viršininko administracija bei Ūkio ministerija, buvo pripažintas sparčiausiai augantis pasaulyje. Vertintojai atsižvelgė į keletą kriterijų: į naujai sukurtų naujų darbo vietų skaičių inkubuojamose įmonėse, inkubuojamų verslo įmonių skaičiaus augimą, inkubatoriaus patalpų užimtumo santykį ir išėjusių bei sėkmingai veikiančių įmonių skaičių.

Kuria robotus valdančias sistemas

Vienos didžiausių KTU regioniniame verslo inkubatoriuje veikiančių įmonių – UAB „Net frequency” -direktorius Darius Lebedzinskas sakė, kad bendrovė jau spėjo įvertinti tokios kaimynystės privalumus.

„Pasiūlytos sąlygos iš pat pradžių mums atrodė labai priimtinos – internetas buvo įskaičiuotas į gana nedidelę nuomos kainą. Tai buvo didelė paspirtis jaunai įmonei, nes surasti patalpas mūsų profilio bendrovei nėra lengva. Neslėpsiu, iš pradžių inkubatoriuje įsikūrėme dėl pigios nuomos, tačiau vėliau įvertinome ir kitus privalumus: naudojomės šalimais įsikūrusių įmonių – buhalterinės apskaitos, vertimo paslaugomis, bendraujame su kitomis programinę įrangą kuriančiomis kompanijomis”, – teigė direktorius.

Prieš trejus metus į inkubatorių D.Lebedzinskas atsivedė 5 žmonių komandą, kurioje šiandien jau dirba 27 jauni specialistai.

Pagrindinė „Net frequency” veikla – programinės įrangos projektavimas ir kūrimas. Įmonė specializuojasi kurdama industrinių robotų valdymo sistemas, taikomas medicinoje, garso ar vaizdo sistemų projektavime, teikiant elektronines verslo paslaugas. Pagrindiniai įmonės klientai – Vokietijos ir Šveicarijos kompanijos, su kuriomis sudaryti ilgamečiai kontraktai.

Anot D.Lebedzinsko, įmonė sukūrė universalią robotų valdymo sistemą automatizuojant industrinius procesus. Kauniečiai sukūrė robotą valdančią sistemą, kuri leidžia radioterapijos seansų metu gydant onkologinius susirgimus sumažinti švitinimo kiekį ir nepažeisti sveikų audinių. Šiuo metu sistemos klinikiniai bandymai jau atliekami Austrijos ir Vokietijos klinikose.

Suviliojo palankios nuomos kainos

Vos prieš tris mėnesius inkubatoriuje įsikūrusios UAB „Gamtos pulsas” darbuotojai dar tik spėjo apšilti kojas, tačiau puoselėja gana ambicingus verslo planus. Bendrovės atstovai tikisi įdiegti pačias pažangiausias šalyje atliekų tvarkymo ir atliekų srautų valdymo technologijas bei efektyvią konteinerinę pramonės įmonių atliekų surinkimo sistemą.

„Gamtos pulsas” planuoja tapti bendrove, naudojančia efektyvią pavojingų atliekų surinkimo logistinę sistemą. Tokie planai jau pradėti įgyvendinti po inkubatoriaus stogu.

„Mums inkubatorius nebuvo naujiena, žinojome, kokias sąlygas čia rasime savo verslo plėtrai, tačiau labiausiai traukė palankios nuomos kainos. Kadangi bendradarbiaujame su KTU Inžinerinės ekologijos katedra, tai net gavome jos rekomendaciją, kad galėtume čia įsikurti”, – „Kauno dienai” sakė bendrovės direktorius Juozas Vekrikas, kuris vylėsi, kad bendrovės veikla inkubatoriuje bus sėkminga.

Savo įmonės startą KTU regioniniame verslo inkubatoriuje palankiai vertino dar vienos programinę įrangą kuriančios bendrovės „Balteck” technikos vadovas Darius Davidavičius: „Pasirinkimą lėmė patalpų nuomos kaina ir greitas internetas, kurio mums prireikia bendraujant su partneriais užsienyje. Veiklos rezultatais nesiskundžiame, nes vos per metus mūsų kolektyvas padidėjo dvigubai – atėjome keturiese, o dabar dirbame jau aštuoniese. Esame numatę ir toliau čia darbuotis, jokios kitos alternatyvos nesvarstome”.

Tramplinas į ateitį

Kauno langų gamykla „Aveplast”, pernai paminėjusi 10-ąsias veiklos metines, taip pat užaugo „inkubatoriaus sąlygomis”. Įmonės direktorius Vilius Eidukevičius teigė, kad tuometiniame KTU technologiniame centre, vėliau virtusiame inkubatoriumi, praleisti metai buvo svarus indėlis tolesnei bendrovės plėtrai.

„Per tuos trejus metus mūsų įmonė gavo tikrai nemažai paramos: galėjome naudotis administracinėmis patalpomis, technika, kurios neturėjome, vertingos buvo ir kai kurios konsultacijos bei seminarai. Tai tapo lyg tramplinu į ateitį – pavyko sutaupyti šiek tiek lėšų, kurias investavome į gamybos pajėgumų didinimą, vėliau pavyko pasistatyti savo administracines patalpas”, – vardijo verslininkas.

V.Eidukevičiaus užklausėme, ar verslo inkubatoriai bei panašūs dariniai vis dėlto neužsiima tik patalpų nuoma, kuri pastaruoju metu tampa itin patraukliu verslu?

„Dalis tiesos tokiose kalbose yra, tačiau daug kas priklauso nuo pačios įmonės – ar ji inkubatoriuje nori tik nuomoti patalpas, ar ir naudotis kitomis paslaugomis. Mes patys patyrėme, kad inkubatoriuje galima gauti tai, kas ir deklaruojama jam iškeltuose tiksluose. Tiesa, matėme ir tokių įmonių, kurios dirbo, o vėliau dingo. Tačiau mes iki šiol esame išsaugoję nemažai verslo ryšių su bendrovėmis, kurios kartu dirbo inkubatoriuje. Prieš kelerius metus užsimezgęs bendradarbiavimas tęsiasi iki šiol. Tad tikrai nėra teisūs tie, kurie inkubatorių vadina tik nekilnojamojo turto agentūra”.

Lina Navickaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.