Internete klesti prekyba vaistais

Sunkiomis ligomis sergantys ar perdėtai savo sveikata besi-rūpinantys žmonės vaistų be recepto gali įsigyti ne tik turgavietėje, bet ir panaršę virtualioje erdvėje.

Interneto svetainėse mirga skelbimų apie parduodamus medikamentus nuo visų ligų.

Susigundę mažesne nei rinkos kaina, žmonės noriai perka neaiškios kilmės vaistus. Ne vienam iš jų už savo patiklumą teko susimokėti pašlijusia sveikata ar net gyvybe.

Atvežtų iš užsienio

Įvairiuose interneto skelbimų svetainėse galima rasti dešimtis žinučių apie parduodamus medicininius preparatus.

Tokiuose skelbimuose siūloma įsigyti įvairiausių vaistų – nuo kažkodėl nepavojingais laikomų vitaminų, imuninę sistemą stiprinančių tablečių iki stiprių onkologinius, nervų sistemos ar psichikos negalavimus gydančių medikamentų.

Kai kurie internetiniai prekeiviai tikina galį atsivežti bet kokių reikalingų nebrangių vaistų net iš užsienio. Dažniausiai – iš Rusijos, Baltarusijos. Skelbimuose nurodomas elektroninio pašto adresas, kuriuo išsiuntus užklausą galima sužinoti visą siūlomų medikamentų asortimentą.

Vaistai – pigesni

Susisiekus su virtualioje erdvėje vaistais prekiaujančiais žmonėmis galima pigiau nei vaistinėje ar net turgavietėje įsigyti įvairių tepalų, pavyzdžiui, nuo odos negalavimų, sąnarių skausmo, nudegimo, skatinančių žaizdų gijimą, skirtų masažui, vitaminų bei maisto papildų, homeopatinių preparatų imunitetui stiprinti, figūros formoms koreguoti.

Itin dažnai internete siūloma įsigyti tablečių nuo impotencijos bei prostatos ligų.

Populiarūs, nebrangiai kainuojantys vaistai, kurių be recepto galima įsigyti beveik kiekvienoje vaistinėje, parduodami nedaug pigiau. Pavyzdžiui, jeigu vaistinėje koks nors tepaliukas kainuoja 25 litus, perkant iš rankų jis kainuotų apie 20 Lt ir mažiau.

Parduoda receptinius

Nemaža dalis interneto prekeivių skelbia parduodą stipraus poveikio medikamentus nuo nervų sistemos bei onkologinių ligų.

Jiems nerūpi, kad dauguma šių vaistų – receptiniai ir turėtų būti vartojami tik griežtai laikantis juos išrašiusio gydytojo rekomendacijų.

Piktybinių navikų, nervų ligas gydantys preparatai yra nepigūs. Kai kurie iš jų įtraukti į kompensuojamųjų vaistų sąrašą.

Interneto prekeiviai siūlo įsigyti tų pačių vaistų perpus mažesne kaina ir be recepto. Pavyzdžiui, apie 410 litus kainuojančių nervų sistemą veikiančių vaistų iš rankų galima nusipirkti už 190 Lt, vaistinėse apie 180 Lt kainuojančių antinavikinių tablečių galima gauti už šimtą ir mažiau litų.

Žadėjo atsiųsti

Galima tik spėlioti, iš kur internete besiskelbiantys žmonės gavę siūlomų vaistų, kokiomis sąlygomis ir kiek laiko juos laikę, ar į neužklijuotą medikamento dėžutę neįdėję visai kitokių – stipresnių, silpnesnių ar pasenusių tablečių.

Dienraščio žurnalistei paskambinus vienu iš skelbimų tinklalapyje nurodytų telefonų dėl vitaminų, atsiliepė Jonu prisistatęs vyras. Pačioje pokalbio pradžioje jis pradėjo kalbėti apie imuninę sistemą stiprinančių kapsulių neįtikėtiną poveikį, vardinti miestus, kuriuose esą turįs nuolatinių pirkėjų.

Paklaustas, iš kur gaunąs „stebuklingų” vitaminų, Jonas kažką nerišliai išlemeno apie kažkokioje farmacijos kompanijoje dirbančią žmoną.

Paklausus, kur reikėtų atvažiuoti atsiimti vaistų, vyras pažadėjo užsakymą atsiųsti paštu. Paprieštaravus, kad norisi pamatyti prekę, perskaityti etiketę ir tik tada nuspręsti, ar verta už 30 tablečių pakuotę mokėti nors ir nedidelę 15 litų kainą, vyriškis atšovė neturįs laiko susitikinėti su kiekvienu pirkėju.

Pasiūlė likučius

Kitos internete pasiskelbusios prekeivės pasiteiravus dėl vaisto nuo navikinės ligos, kuria neva serga neegzistuojantis korespondentės dėdė, moteris iš karto pasiūlė susitikti, nors prisipažino nesanti klaipėdietė. Ir net užsiminė apie galimybę derėtis.

Irina prisistačiusi moteris papasakojo, kad vėžys prieš keletą mėnesių nusinešė jos uošvio gyvybę. Vyrui mirus liko daug nesuvartotų brangių vaistų, kurių išmesti nekyla ranka. Be to, išmesti tokius medikamentus į buitinių atliekų konteinerį yra draudžiama.

Paklausus, kodėl moteris nenuneša vaistų likučių į vaistinę, kurioje jie buvo įsigyti ir negrąžina – tokia galimybė numatoma dar 2004 m. spalį patvirtintame sveikatos apsaugos ministro įsakyme, Irina atsakė, kad pensininkei našlei kelios dešimtys litų praverstų.

Gali apsinuodyti

Specialistai teigia, kad kasmet pasaulyje nuo apsinuodijimo vaistais miršta daugiau žmonių nei autoavarijose.

Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro Apsinuodijimų skyriaus vedėjas Raimundas Purvaneckas seniai pastebėjo, kad lietuviai – kone labiausiai medikamentais piktnaudžiaujanti Europos tauta.

Perdėtai sveikata besirūpinantys, neturintys laiko nueiti pas gydytoją, nepastebintys teigiamų gydymo rezultatų žmonės atidžiai seka naujoves, susigundo stebuklingą poveikį žadančiais vaistais.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos programų ir analizės skyriaus specialistai prisipažino, kad nors mirusiųjų nuo apsinuodijimo vaistais nėra daug, vis dėlto per metus keli tokie atvejai pasitaiko.

Uostamiesčio Greitosios medicininės pagalbos stoties medikai taip pat tvirtino, kad bent kelis kartus per metus tenka skubėti pas įvairiais medikamentais apsinuodijusius klaipėdiečius.

Julija Gural

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.